Businessoverblik: Danske Bank foreslår skattefradrag for at spise på restaurant og sove på hotel

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Landets største bank, Danske Bank, vil gerne bidrage med løsningsforslag til at komme ud af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Vi er godt og vel midtvejs i en uge, som blandt andet har budt på en kæmpe klimanyhed. Det følger vi naturligvis op på i dagens businessoverblik, men først skal vi forbi et løsningsforslag fra landets største bank, som vil sparke gang i dansk økonomi.

Skattefradrag for at spise på restaurant og sove på hotel

Der er behov for, at politikerne tager utraditionelle værktøjer i brug for at redde de dele af dansk erhvervsliv, som fortsat gisper efter vejret som følge af coronakrisen.

Det mener Danske Bank, som foreslår, at danskere fremover skal kunne trække restaurantbesøg, turen til Legoland eller hotelophold fra i skat, skriver Finans.

»Oplevelsesindustrien er stadig under et stort pres og har brug for hjælp. En løsning kunne være at give danskerne mulighed for at trække udgifter til restauranter, forlystelsesparker og hoteller fra i skat,« siger Niels Bang-Hansen, erhvervskundechef i Danske Bank, til Finans.

Danske Banks løsningsforslag er »sød musik« i Dansk Erhvervs ører. Erhvervsorganisationen ønsker desuden, at politikerne frigiver danskernes indefrosne feriepenge, hvilket skønnes at kunne udløse op imod 55 mia. kr. efter skat.

Novo Nordisk skruer op for social ansvarlighed

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk skruer op for social ansvarlighed med en ny strategi kaldet Defeat diabetes, skriver Børsen.

Ud over at opfinde nye lægemidler sigter medicinalkæmpen mod, at diabetespatienter i alle lande får adgang til medicin, ligesom der sættes initiativer i søen til at dæmpe udbredelsen af fedme og type 2-diabetes.

»Vi kan ikke bare sidde og kigge på, at hvis man er barn i et lavindkomstland, eller hvis man er arbejdsløs type 1-diabetiker i USA, ikke får adgang til vores insulin,« siger Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, til Børsen.

Novo Nordisk skærper også ambitionen om at hjælpe børn med type 1-diabetes, så omtrent 100.000 børn i lavindkomstlande bliver hjulpet senest i 2030. Derudover nedsættes prisen på insulin i udsatte lande til tre dollar pr. hætteglas mod tidligere fire dollar.

Regering under pres for at sikre havmøller til kæmpe brintfabrik

En mulig kommende brintfabrik i København ventes at ville lægge beslag på al den havvind, regeringen har planer om at opstille på en energiø ved Bornholm.

Skal københavnerne have grøn strøm til elbiler og den øvrige elektrificering, kan det på den baggrund blive nødvendigt at rejse endnu flere havvindmøller, end regeringen på nuværende tidspunkt har planer om, skriver Berlingske.

Både røde og blå partier melder sig klar til at løse problemet.

»Vi håber, at vi ved at gå ind i diskussionen om energiøer, som er en god idé, kan sikre en hurtigere udbygning af havvind. Hvis det, når vi når lidt længere frem, viser sig, at de skal bruge en gigawatt mere til brintprojektet, end der er lagt op til, så får vi løst det. Det er min tilgang,« siger Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fastholder regeringens udspil om to gigawatt havvind ved Bornholm og to gigawatt i Nordsøen i 2030.

Tre forhold at holde øje med onsdag:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, udpeger her tre forhold, som investorerne bør holde øje med:

  • Vi vender fra morgenstunden blikket mod Kina, der tidligt i morges offentliggjorde tal for overskuddet i industrien. Kina er ved at komme sig oven på coronakrisen, og der er udsigt til, at vi kan få en bedring i tallene for april – tallet for forrige måned lå på minus 36,7 pct. Netop fordi Kina er foran andre lande i den gradvise genåbning af samfundet, er det interessant at se, hvor hurtigt den kinesiske økonomi kommer på fode.
  • Vi får også en række nøgletal som eksempelvis forbrugertilliden i maj i Frankrig, ligesom der kommer en række regionale aktivitetsmålinger i USA. Desuden får vi tal for låneansøgninger til boliger i USA. Alle tal vil blive studeret af investorerne for at få en temperaturmåling på global økonomi.
  • På centralbankfronten er der interessante ting på bedding i dag. Kommissionsformanden i EU, Ursula von der Leyen, præsenterer en revideret genopretningsplan for Europa-Parlamentet, og det er forventet, at landene vil diskutere heftigt om betingelserne for sådan en plan. På den anden side af Atlanten får vi senere på aftenen Federal Reserves »Beige book«. Centralbankerne er især interessante i disse tider på grund af deres store engagement i genopretningen af økonomierne.

Det sker på markederne:

USA, lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones +2,17 procent
  • S&P 500 +1,23 procent
  • Nasdaq +0,17 procent

Asien, indeks onsdag kl. 06.15:

  • Japan Nikkei +0,73 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,39 procent
  • Kina CSI -0,05 procent

Hav en rigtig god onsdag!