Businessoverblik: Dansk storsvindler gør comeback under nyt navn

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Selskabstømmeren Bjørn Stiedl til venstre på vej til retten med sin advokat, Ebbe Mogensen, i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Godmorgen og velkommen til en kort overflyvning af tirsdagens erhvervsnyheder på morgenkvisten. Sommeren er over os, men nyhedsstrømmen er ikke gået på ferie.

Vi begynder med Børsens interessante historie om, at Bjørn Stiedl under navnet Conrad König er i gang med at opbygge et parkeringshuseventyr syd for grænsen med danske investorer i ryggen.

For de yngste læsere kan vi minde om, at Stiedl fra 1999 til 2016 fik sammenlagt 14 års fængsel for alvorlig økonomisk kriminalitet – mere specifikt selskabstømning.

Bjørn Stiedl, aka Conrad König, er i sving via firmaet AirParkOne, der har planer om at udvikle og drive parkeringshuse i flere europæiske lande, skriver Børsen, som henviser til dokumenter fra Irland og Tyskland, som Børsen har rekvireret hos landenes selskabsmyndigheder.

Bjørn Stiedl ønsker ikke at kommentere oplysningerne, men storaktionær og direktør i det irske moderselskab Thomas Wittenborg, der herhjemme driver Wittenborg Capital, bekræfter, at Bjørn Stiedl er identisk med Conrad König.

»Han er ansat, ligesom andre mennesker er, og han har vel også brug for en chance igen for at komme videre med sit liv,« lyder det fra Thomas Wittenborg.

Ny måling: Færre danske virksomheder forventer at dele fyresedler ud

Alt tyder på, at en optimisme er ved at snige sig ind hos flere danske virksomheder.

Ifølge en ny måling fra analyseinstituttet Voxmeter blandt 3.000 virksomheder falder antallet af danske virksomheder, der forventer at fyre medarbejdere de kommende måneder. Det skriver Finans.

I målingen, der er foretaget i juni, svarer kun syv procent af de adspurgte virksomheder, at de forventer at skulle afskedige medarbejdere inden for de næste tre måneder.

I maj lå tallet på ca. ti pct, og værre så det ud i marts og april, hvor tallene var 17 og 16 procent.

»Det ser ud til, at mange virksomheder har taget deres forholdsregler i forhold til at klare sig igennem krisen. Men nu har man set tiden an og vurderet, at det ikke var så skidt som frygtet,« siger Christian Stjer, administrerende direktør i Voxmeter, til Finans.

R-forslag om at låse pensionsalder får tidligere overvismand til at advare

De Radikales leder, Morten Østergaard, vil låse pensionsalderen på 70 år.

Men det vil få alvorlige konsekvenser for velfærd og skatter, advarer en tidligere overvismand og Cepos.

Det viser nye beregninger, som tænketanken Cepos har foretaget med de samme regnemetoder, som Finansministeriet bruger i sine fremskrivninger. Det skriver Børsen.

Cepos har regnet sig frem til, at konsekvensen af en låst pensionsalder samlet set vil resultere i et fald på hele 41 mia. kr. og et blødende årligt hul i statskassen i horisonten.

Tidligere overvismand Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, advarer kraftigt mod at indføre en låst pensionsalder.

I velfærdsforliget fra 2005 indførte man en indeksering af pensionsalderen, så den stiger sammen med danskernes levetid.

»Det vil være meget uhensigtsmæssigt at bryde med det princip. Der er så mange fordele ved at have en indeksering. Hvis man låser pensionsalderen fast, så får man for det første en stor forskel i, hvor mange år danskerne har på pension, afhængig af hvilket år der står på fødselsattesten. Og for det andet bliver det meget, meget dyrt,« siger Michael Svarer til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Coronakrisen kan få alvorlige følgere for seniorer og flygtninge på arbejdsmarkedet

For seniorer og flygtninge kan krisen blive ekstra slem. Beskæftigelsen er dykket kraftigt for begge grupper under coronakrisen.

Der var ellers ved at komme flere beskæftigede danskere over 65 år, men det tal er nu svundet kraftigt ind.

Det samme gør sig gældende for flygtninge. Beskæftigelsen for flygtninge toppede sidste år i august, hvor over 43 procent af de flygtninge, der er i landet, var i job. Det tal er nu faldet under coronakrisen og kom ned på 38 procent i april.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der for Berlingske har gravet dybere i beskæftigelsen under coronakrisen.

Færre seniorer og færre flygtninge i job kan blive to af de mere varige og ubehagelige skader på den danske økonomi. For at vi kan få højest mulig økonomisk vækst efter krisen, er det afgørende, at der ikke er nogen grupper, som ender med at blive skubbet ud af arbejdsmarkedet.

»Vi har haft stor succes med få fremgang i beskæftigelsen de senere år, men nogle grupper risikerer at blive skubbet ud af arbejdsmarkedet i krisen. Det er den virkelige pris for coronakrisen, og den kan blive høj, fordi den vil være permanent,« siger Anders Borup Christensen, cheføkonom i DA.

​Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Den tyske tillidsindikator ZEW annonceres kl. 11.00. Har de tyske økonomiske forventninger fået det bedre, vil investorerne spørge?
  • JP Morgan, Wells Fargo og Citigroup vil alle aflægge regnskaber og rapportere store hensættelser til tab på kunder. Spørgsmålet er, om bankaktierne efter en større underperformance allerede har indregnet meget dårlige resultater?
  • Det blev endnu en vild handelsdag for investorerne i Tesla med udsving på 323 USD pr. aktie i løbet af dagen. Byder tirsdagen på tilsvarende store kursudsving?

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

Aktier USA

  • Dow Jones -0,04 procent
  • S&P 500 -0,94 procent
  • Nasdaq -2,13 pct

Aktier Asien

  • Japan Nikkei -0,99 procent
  • Hongkong Hang Seng -1,69 procent
  • Kina CSI -1,10 procent

Hav en rigtig god dag!