Businessoverblik: Dansk arkitektgigant vinder i Kina – uden at være der

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Coronakrisen har i høj grad øget udbredelsen af digitale møder, og det har givet en helt ny dagsorden for en række danske arkitektfirmaer, blandt andet BIG – Bjarke Ingels Group. Her ses Bjarke Ingels i Las Vegas i USA i forbindelse med et pressemøde hos bilfirmaet Toyota. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker/AP/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Business. Vi skal blandt andet høre om arkitektfirmaer, som har fået en helt uventet gevinst af coronakrisen. Herudover skal vi også høre om en af de helt gamle danske industrivirksomheder Morsø Jernstøberi, der er i store problemer, fordi salget af brændeovne styrtdykker. Men først skal vi omkring landets iværksættere, som bruger alt for meget tid på dynger af papir fra myndighederne.

1. Bureaukrati og regler bremser iværksætterne

Alt for meget bureaukrati og alt for mange regler er en hæmsko for landets iværksættere. Det viser en undersøgelse fra Dansk Iværksætter Forening, mens tal fra den liberale tænketank Cepos viser, at den samlede mængde af love og bekendtgørelser i 2019 er vokset med 100.000 ord.

Det skriver Berlingske.

Formanden for Dansk Iværksætter Forening Peter Kofler mener, at det er tankevækkende, at det ikke er innovation, at det ikke er grøn omstilling, men bøvl og bureaukrati, der bremser væksten. Det skal der gøres noget ved, mener han. Artiklen kan læses online senere på morgenen.

2. Coronakrisen sætter ny dagsorden for arkitektfirmaer

Coronakrisen har sat fart på virtuelle møder og nye ændrede arbejdsgange, og det har været en fordel for en række af de danske arkitektfirmaer. Flere af dem er begyndt at vinde opgaver i udlandet uden at være til stede rent fysisk. Det skriver Finans.

En af de virksomheder, der på den måde har draget fordel af coronakrisen, er BIG – Bjarke Ingels Group. Virksomheden med den kendte danske arkitekt i spidsen er kommet i spil til flere projekter i Kina, uden at arkitektfirmaets ansatte har været fysisk til stede i Kina.

»Der har været en konvention om at få point for fremmøde, når man skal vinde opgaver. Så er man nødt til at hoppe på flyveren,« siger Bjarke Ingels til Finans.

Det er den konvention, som pandemien har lavet om på. Det har gjort, at BIG er blevet inviteret med til konkurrencer om fire store projekter i Kina under coronakrisen. Det drejer sig om tre kulturbygninger og et lufthavnsprojekt i provinsen Guangdong.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3. Brændeovnsgigant hårdt presset

Det bliver stadig mindre populært at købe brændeovn blandt danskerne, og det kan den danske brændeovnsgigant Morsø Jernstøberi for alvor mærke. Den 167 år gamle industrivirksomhed er tvunget til at satse på nye og andre produkter, fordi salget af brændeovne er i nærmest frit fald.

Det skriver Børsen.

Morsø Jernstøberi har i årtier næsten udelukkende satset på brændeovne, men der er kommet en ny grøn dagsorden herhjemme, og i den sammenhæng er brændeovne udråbt til syndebuk af flere politikere, som har været ude at foreslå forbud. For at overleve vil det gamle jernstøberi i stedet være et livsstilsmærke og har spredt sig ud over blandt andet lysestager, vaser, skærebrætter, bestik og gasgrill.

Jernstøberiets administrerende direktør, Peter Normann Nielsen, er hentet ind i 2016 fra Royal Copenhagen, men han siger, at opgaven med at få økonomien vendt for jernstøberiet er langt mere vanskelig, end han havde regnet med. Han påpeger over for Børsen, at det i høj grad er den yngre generation, der er påvirket af miljødiskussionen. Forhold som milde vintre og bedre isolerede huse kan også være årsager til det faldende salg, fremhæver Peter Normann Nielsen.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden udpeger her tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Globale aktier lukkede i solidt plus i går, og IT-sektoren førte fortsat an i stigningerne. En rimelig stille dag på markederne, hvor nyhedsstrømmen hovedsageligt bød på nyt om det mulige amerikanske køb af den kinesiske videotjeneste TikTok. Trump satte en dato for, hvornår en eventuel aftale skal være lukket til 15. september. De underliggende drivkræfter synes fortsat at være dels gnidningerne mellem USA og Kina. Dels valgkampen op til præsidentvalget i november. Det er også værd at følge eventuelle nyheder om en kommende hjælpepakke i USA, som blandt andet skal hjælpe arbejdsløse som følge af coronakrisen med ekstraordinær arbejdsløshedsunderstøttelse.
  • På nøgletalsfronten bliver det ikke en stor dag, men man kan følge med i de tal, der kommer for fabriksordrer og de endelige varige forbrugsgoder i USA. Data, der kan bekræfte retningen for fremstillingssektoren i USA og ikke mindst den fremadrettede investeringsaktivitet.
  • På regnskabsfronten bliver det mere interessant. Der er regnskaber fra blandt andre Bayer, Fidelity, Disney og ikke mindst danske FLSmidth. Det har indtil videre været sparsomt med regnskaber fra danske selskaber, men det bliver der snart lavet om på. For i de kommende uger bliver der en del at se til, når de skal stå skoleret for investorerne.

Det sker på markederne

USA, lukkekurser mandag

  • Dow Jones +0,89 procent
  • S&P 500 +0,72 procent
  • Nasdaq +1,47 procent

Asien, indeks tirsdag kl. 06.40

  • Japan Nikkei +1,46 procent
  • Hongkong Hang Seng +0,83 procent
  • Kina CSI +0,08 procent