Businessoverblik: Coronavirus rammer amerikanske aktier med voldsom kraft

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

 

Godmorgen til endnu en dag, hvor frygten for coronavirussen og dens konsekvenser fylder det meste. Vi har dog fundet tre bud på interessante historier, som ikke handler om sygdom, men i stedet om onlinekøb af dagligvarer, Jysk-arvingens planer om at investere i andet end dyner og regningen for metrobyggeriet.

Men først bliver vi nødt til at notere, at coronavirussen tilsyneladende er dråben, der har fået aktiebægeret til at flyde over.

1. Coronavirus farver amerikanske aktier blodrøde

Ikke siden Den Store Depression i juli 1933 er de amerikanske aktier faldet så meget og så hurtigt, som de har gjort de sidste seks dage, skriver blandt andre Financial Times og The Wall Street Journal.

Torsdag faldt aktieindekset S&P 500 med 4,4 procent og er nu nede på et samlet minus på 12 procent siden onsdag i sidste uge, hvor aktieindekset satte rekord. Teknologiindekset Nasdaq faldt med 4,7 procent og er nu tæt på at ligge 13 procent under niveauet for seks dage siden. Det er stort set den samme udvikling, Dow Jones-indekset har været igennem.

Det er den hurtigste korrektion, de amerikanske aktier har været igennem siden 1933, og det betyder samtidig, at uge ni tegner til at blive den værste for aktieinvestorerne siden finanskrisen i 2008, skriver flere medier, heriblandt CNN Business og Marketwatch.

Torsdagens aktiefald tilskrives stort set udelukkende coronavirussen og især tre ting fremhæves:

Et anslag mod investorernes tillid kom torsdag fra Californien, hvor guvernør Gavin Newsom meddelte, at mindst 8.400 mennesker er under skærpet overvågning, efter at de har besøgt Kina.

Samtidig meddelte verdenssundhedsorganisationen WHO, at coronaudbruddet har potentiale til at blive en pandemi.

Og endelig – tæt på børsernes lukketid – fik præsident Donald Trumps forsøg på at berolige investorerne ikke den ønskede effekt. Tværtimod.

»Børshandlere frygter en pandemi, da de er bange for, at den økonomiske aktivitet vil blive reduceret, i takt med at nedlukninger vil forstyrre forretningsverdenen,« siger David Madden, der er markedsanalytiker hos CMC Markets UK, til MarketWatch.

Du kan følge udviklingen i coronaudbruddet på Berlingskes liveblog resten af dagen, mens Berlingske Business' journalister vil holde dig løbende opdateret om de økonomiske konsekvenser af krisen.

Og nu til de øvrige nyheder.

2. Overraskende melding: Dagligvarehandel på nettet er gået i stå

For første gang i fire år står salget af dagligvarer over nettet stille, skriver Børsen på baggrund af en undersøgelse om e-handel i Danmark, som analyseinstituttet Norstat har lavet for Dansk Erhverv.

Danskerne brugte i alt omkring 156 mia. kr. på dagligvarer, hvilket er en lille stigning. Men kun 2,6 procent foregik på nettet, hvilket er det samme som året før.

»De fleste danskere har ikke langt hen til et supermarked, så butikstætheden gør simpelthen, at det ikke er en relevant ydelse. Modellen passer ikke til vores indkøbsmønstre. Vi handler ind flere gange end tidligere, fordi vores tidshorisont bliver kortere, men jeg er da overrasket over, at det allerede stagnerer nu,« siger Flemming Birch fra konsulenthuset Birch & Birch til Børsen.

3. Jysk-arving smider dynen – nu skal der tjenes penge på nye aktiviteter

En ny strategi betyder ifølge Finans.dk, at dyne- og boliggiganten Jysk fremover vil investere en stor del af sit milliardstore overskud i andre aktiviteter end dyner.

Pengene skal sættes i alt fra virksomheder og detailselskaber til ejendomme og værdipapirer. Målet er, at Larsen-familiens investeringsselskab på langt sigt kan hente lige så stort overskud fra alt fra virksomheder og detailselskaber til ejendomme og værdipapirer, som fra den internationale butikskæde Jysk.

»Vi kan ikke nå at åbne butikker og logistikcentre nok i Jysk, til at vi kan bruge alle pengene. Ellers var det jo nærliggende. Min fars strategi var især, at penge skulle bruges til vækst. Det gør vi fortsat med uformindsket styrke i Jysk samt andre af vores selskaber. Men der er nu så meget indtjening, at vi også må gøre noget andet. Vi får ikke noget ved at have dem i banken,« siger Jacob Brunsborg, der sidste år overtog roret i Jysk i forbindelse med sin fars, Lars Larsens, sygdom og død.

Ifølge Jacob Brunsborg er det ikke meningen, at Jysk vil ud og »lege »Løvens Hule««, men han er åben over for alle investeringer, som på én gang kan give afkast, skabe arbejdspladser og er spændende ideer.

4. Kæmperegning svæver over ny metro: Entreprenør kræver milliarder

Selv om metrotogene suser afsted i den nye metroring under Københavns centrum, svæver den endelige pris i uvished, skriver Berlingske.

Den italienske hovedentreprenør på byggeriet, Copenhagen Metro Team, har afleveret den såkaldte slutopgørelse for byggeriet, bekræfter direktør i Copenhagen Metro Team, Sigurd Nissen-Petersen, over for Berlingske. Han slår samtidig fast, at selskabet forventer at få en ekstrabetaling fra det offentligt ejede Metroselskabet.

»Set i lyset af det fælles flotte resultat og den fantastiske metro, vi har leveret til Danmark og København, har vi naturligvis en forventning om, at vi bliver anerkendt for vores indsats. Vores krav og opgørelsen afspejler vores engagement og professionalisme – alt er gennemarbejdet og veldokumenteret og udtryk for, at vi har lagt alle vores kræfter i at levere 17 nye stationer og mere end 30 km tunnel til tiden,« lyder det fra Sigurd Nissen-Petersen i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Metroselskabet oplyser, at ekstraregningen har et loft på 1,8 milliarder kroner. Den resterende del har et såkaldt »betalingsmaksimum« på 56 millioner kroner. Sagt med andre ord risikerer metroen stadig en ekstraregning på op til to milliarder kroner.

Sådan ser markederne ud fredag morgen

USA lukkekurser torsdag

Dow Jones -4,4 pct.
S&P 500 -4,42 pct.
Nasdaq -4,61 pct.

Asien indeks kl. 6.30

Japan Nikkei- 4,28 pct.
Hong Kong Hang Seng - 2,75 pct.
Kina CSI - 2,9 pct.