Businessoverblik: Bukserne fra »Løvens Hule« brager frem

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Shaping New Tomorrows tre stiftere: Christoffer Bak (tv.), Kasper Ulrich og Christian Aachmann (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Godmorgen! Velkommen til dagens businessoverblik i en uge, hvor historier om coronavirus fylder meget i både danske og internationale medier.

Hvis du vil have de seneste nye opdateringer om virussen, så skal du klikke lige her.

Torsdagens businessoverblik skal dog også handle en række andre ting. Blandt andet er den danske topchef, der har det bedste omdømme, blevet kåret. Derudover skal vi forbi Sydbank, hvor administrerende direktør Karen Frøsig kommer med en opfordring til regeringen, og så runder vi også en coronavirushistorie, da aktiestrateger forudser nedjusteringer.

Men først skal vi forbi kollegerne på Finans, der konstaterer, at bukserne fra »Løvens Hule« går som varmt brød. Det er det danske herretøjsfirma Shaping New Tomorrow, der blev landskendt efter sin deltagelse i TV-programmet »Løvens Hule« i 2018 og efterfølgende investering fra Jesper Buch og Birgit Aaby. Nu sælges de elastiske og komfortable bukser i rekordfart.

På blot et år er omsætningen vokset med 225 procent, så Shaping New Tomorrow i dag sælger tøj for over 100 mio. kr. årligt. Samtidig er indtjeningen nærmest eksploderet. I et nyt regnskab kan tøjfirmaet fra Aalborg fremvise et resultat før skat på 29 mio. kr. Det er næsten tre gange så meget som året før. Også bruttofortjenesten er tredoblet.

Kasper Ulrich stiftede Shaping New Tomorrow i 2015 sammen med barndomsvennerne Christian Aachmann og Christoffer Bak. Allerede i gymnasietiden i Aalborg havde de en drøm om at lave pænt tøj, som var behageligt at gå i. Den er nu gået i opfyldelse.

1
Coronakrise kan fremtvinge nedjusteringer

Coronavirussen kan skabe en bølge af nedjusteringer fra børsselskaber, lyder det fra aktiestrateger og investorer i Børsen.

»Nedjusteringer er bestemt sandsynligt. Især virksomheder, der på en eller anden måde er globalt eksponerede, om det så er deres salg eller produktion – det er ligegyldigt,« siger Danske Banks chefstrateg Henrik Drusebjerg.

Det kommer efter et par uger, hvor store danske selskaber har præsenteret deres regnskaber. Gennemgående er, at coronavirus trækker forventningerne til indtjeningen i 2020 ned. Det gælder bl.a. A. P. Møller - Mærsk, SAS og ISS.

Vurderingen af, at der kan komme nedjusteringer på flere af de forventninger, som blev lagt frem, inden virussen for alvor fik fat i verdensøkonomien, bakkes i Børsen op af både aktiestrategen i Handelsbanken og investeringschefen hos Dansk Formue- og Investeringspleje.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Topchefen med Danmarks bedste omdømme

Hvert år kårer medieovervågningsfirmaet Infomedia, hvilken topchef i Danmark, der har det bedste omdømme baseret på omtale i landets otte største dagblade og en vurdering fra et panel af professionelle kommunikationsfolk og erhvervsjournalister.

I år er vinderen topchefen for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, som ellers faldt ned på listen sidste år, skriver Finans.

Han får prisen for at have udmærket sig ved håndtering af kritik for stigende insulinpriser, og fordi Novo Nordisk generelt er tilbage på vækstsporet, lyder det. Berlingske har løbende dækket, hvordan flere amerikanske søgsmål har ramt insulingiganten, men ligeledes der er kommet vind i sejlene med blandt andet en ny salgsrekord i Novo Nordisk.

»Lars Fruergaard Jørgensen har ikke alene formået at sætte de rigtige strategier i søen. Han har også været en synlig topleder, der har kunnet kommunikere oprigtigt med sine medarbejdere og med virksomhedens omgivelser,« siger Winni Johansen, ekspert i virksomhedskommunikation og professor på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet, til Finans.

Novo Nordisks Lars Fruergaard Jørgensen er blevet kåret til den topchef i Danmark med det bedste omdømme. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Det understreges dog, at det nærmest forventes, at bossen for Danmarks mest værdifulde selskab ikke er højt på listen. På listen efterfølges han er Ørsteds Henrik Poulsen og Grundfos' Mads Nipper.

3
Bankboss opfordrer regeringen til finanspolitiske initiativer

På bagkant af en situation med usikkerhed på de finansielle markeder, coronavirus og en lurende handelskrig mener Sydbanks topchef, Karen Frøsig, at der er behov for, at regeringen stempler ind med finanspolitiske tiltag.

»Vi har et ganske stort råderum i dansk økonomi, som kunne bruges til at iværksætte finanspolitiske tiltag og større projekter eller lignende for at få gang i økonomien. Hvis man tror, at almindelige mennesker sætter gang i forbruget, fordi der er negative renter, så er det en fejl. De er blevet bange af det her, så derfor har det ikke virket efter hensigten,« siger hun i et interview med Berlingske.

Hun opfordrer regeringen til at tage fat i en lang række finanspolitiske initiativer i den nuværende økonomiske situation. De negative renter har nemlig spillet fallit, og der er ifølge hende ikke mere at hente ved at flytte på renten.

Der er behov for en helt ny økonomisk politisk, hvis dansk økonomi skal sikres i en tid præget af truende handelskrig, coronavirus og usikkerhed på de finansielle markeder, lyder det.

Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen mener ikke, at der er behov for nogle finanspolitiske tiltag lige nu, som den økonomiske situation ser ud, men han understreger, at der er muligheder, hvis det bliver nødvendigt.

4
Ti danske selskaber betaler over en tredjedel af al selskabsskat

Ti af de største danske virksomheder betaler tilsammen 34 procent af al dansk selskabsskat, skriver Børsen.

De åbne skattelister, der kan ses fra i dag, viser, at der er betalt i alt 64 milliarder kroner i selskabsskat i 2018, hvoraf altså omkring 21 milliarder kroner stammer fra kun ti forskellige virksomheder, der formentlig tæller bl.a. Novo Nordisk, Danske Bank, Ørsted, Lego og Nykredit.

»Det er markant, at der er en række meget store selskabsskattebetalere. Det er blandt andet derfor, vi har styrket dialogen med selskaberne, så vi sikrer, at alle betaler den skat, de skal, til tiden,« siger Kenneth Joensen, selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen, til Børsen.

Og hvis du er interesseret i at vide mere om coronavirussens indvirkning på økonomien, så kan du blandt andet læse denne analyse om, hvordan det kan ramme din privatøkonomi eller forklaringen på, hvorfor de danske aktier lider allermest i hele Europa.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag

Chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, udpeger her tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Markederne stabiliserede sig en smule i løbet af gårsdagens handelsdag, men fortsætter nedad i Fjernøsten her til morgen. Det er dog endnu for tidligt at kalde korrektionen for ovre – disse plejer både at være dybere og ikke mindst tage længere tid. Markederne vil fortsat handle på usikkerheden om spredningen af smitten i Europa og USA. Hvis usikkerheden varer ved, er risikoen, at det får større effekter på forsyningskæderne og hvorvidt selskaberne er nødt til at omlægge deres forsyningskæder. Indtil videre ser vi det dog fortsat som et midlertidigt chok til økonomien, og det vil normalisere sig i løbet af det kommende kvartal.
  • Man vil kunne holde øje med en række nøgletal i løbet af dagen. I euroområdet bliver det interessant at holde øje med tal for pengemængden og tillidsindikatorer fra Europa-Kommissionen. I USA vil det være interessant at følge andet estimat for BNP, varige forbrugsgoder og antallet af ugentlige dagpengesøgende.
  • Feds Evans går på talerstolen, og investorerne opmærksomhed på centralbankerne er fortsat deres vurdering af effekterne af coronavirussen og dermed også muligheden for pengepolitisk støtte til markederne. I det henseende skal det på den helt korte horisont blive værre (særligt på kreditmarkederne) før centralbankerne træder til med pengepolitisk stimulans. Vi ser fortsat en god sandsynlighed for en rentesænkning senere på året.

Sådan ser markederne ud torsdag morgen

USA

  • Dow Jones -0,46 pct.
  • S&P 500 -0,38 pct.
  • Nikkei +0,17 pct.

Asien

  • Japan Nikkei -2,05 pct.
  • Hong Kong Hang Seng -0,81 pct.
  • Kina CSI +0,54 pct.