Businessoverblik: ATP vil have en snak med Mærsk-formand om hans honorar på syv mio. kr.

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Størrelsen på hans formandshonorar får ATP til at varsle en samtale med formand for bestyrelsen i Mærsk, Jim Hagemann Snabe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Velkommen til onsdag morgens overblik. Berlingske rapporterer om et højst usædvanligt opgør i Danske Banks bestyrelse, hvor en fremtrædende erhvervsmand drister sig til at kritisere banken. I Børsen retter ATP kritisk fokus på bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabes formandshonorar, og Finans.dk beretter om, at de store børsnoterede selskabers klimabukser ikke altid holder.

1
Duen smækker med døren på vej ud af Danske Banks bestyrelse

Det ligner et højst usædvanligt sammenstød om Danske Banks strategiske retning i storbankens bestyrelse. Afgående bestyrelsesmedlem Jens Due Olsen, der stopper efter bare to år i bestyrelsen, retter en sjælden kritik på vej ud af bankens bestyrelse. Han antyder, at banken mangler en langsigtet kommerciel plan, ligesom han retter en højst usædvanlig kritik af bankens kurs i kølvandet på hvidvasksagen.

Det skriver Berlingske.

Den anerkendte erhvervsmand mener, at hans profil ikke passer til bankens nuværende strategi, hvor fokus er på få genskabt den samfundskontrakt, som blev kraftigt skrammet af hvidvasksagen.

»Min profil er langsigtet kommerciel, og lige nu vurderer jeg ikke, at jeg er det bedste match til bestyrelsen i Danske Bank,« lyder det kortfattet fra Jens Due Olsen, der i mange år har været regnet for en af de helt store bestyrelsesstjerner i dansk erhvervsliv. Men fremover må Danske Bank altså klare sig uden ham.

2
Mærsk-formands honorar trumfer alle

Aflønningen til Jim Hagemann Snabe trumfer alle andre i C25 og vækker opsigt. Pensionsinvestorer vil nu bede om en forklaring på næste generalforsamling.

Det skriver Børsen.

Bestyrelsesformanden for A.P. Møller-Mærsk, Jim Hagemann Snabe, modtager et årligt honorar på syv mio. kr. for at varetage formandsposten, som han har haft siden 2017.

Beløbet, som fremgår af Mærsk-gruppens første lønrapport nogensinde, får nu flere investorer til at efterlyse en forklaring.

Snabes formandshonorar er nemlig markant større end andre formandshonorarer i gruppen af C25-selskaber, viser en gennemgang af alle tilgængelige lønrapporter og årsberetninger foretaget af Børsen. Langt de fleste danske bestyrelsesformænd modtager honorarer, der samlet ligger i størrelsesordenen en til to mio. kr.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Store børsnoterede virksomheder halter på klimaindsats

Danmarks største virksomheder kommer med udmeldinger om storstilede klimaambitioner på stribe, men de reelle fremskridt er foreløbig beskedne. Samtidig er oplysningerne om klimabestræbelserne så svingende, at investorer har svært ved at bruge dem til noget. Det viser en opgørelse, som Finans har foretaget over CO2-udledningen fra selskaberne i eliteaktieindekset C25.

»Det, vi ofte spørger om, er, om selskaberne rent faktisk er indstillet på at ændre deres forretning, og ikke kun på overfladen. Det oplever vi ikke i helt tilstrækkelig grad, at de er,« siger Sven Beyersdorff, ledende partner i konsulentfirmaet Nordic Sustainability, der rådgiver virksomheder på klimaområdet.

De netop aflagte 2019-regnskaber rummer nye tal for CO2-udledning, og Finans’ opgørelse viser, at C25-virksomhederne samlet set sænkede CO2-udledningerne med seks procent. Totaltallene er præget af bevægelserne hos store udledere som Mærsk, DSV Panalpina og Ørsted, mens for eksempel finansvirksomheder har marginal betydning. I forhold til 2017 er udledningen af drivhusgasser stort set uændret.

Det skal investorerne ifølge chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden holde øje med:

  • Markederne havde endnu en dag i rødt territorium i går, hvor de globale aktiemarkeder faldt med lige under 2,5 procent. Det er fortsat bekymringen for spredningen af coronavirussen, der driver markederne. Da det er svært at forudsige nyhedsstrømmen på den helt korte bane, er det også svært at sige, præcis hvornår markedsstemningen vender igen. Investorerne vil fortsat søge efter indikationer på, at den store indsats fra regeringernes side for at inddæmme virussen vil begrænse smitten. Vi udelukker derfor heller ikke, at vi fortsat kan se sur stemning på markederne en tid endnu, før det igen bliver bedre. Vi forventer, at udbruddet vil påvirke økonomien midlertidigt og anbefaler derfor også, at man ser igennem udsvingene på den korte horisont.
  • Selv om det ikke fik meget spalteplads i går, blev den sidste demokratiske debat afholdt inden den store valgdag Super Tuesday i næste uge. Flere af kandidaterne gik efter Bernie Sanders, efter at han den seneste måneds tid er strøget til tops i meningsmålingerne. Investorerne vil fortsat have fokus på de amerikanske primærvalg, da der er usikkerhed om, hvad en progressiv demokrat som Bernie Sanders vil betyde for markederne, hvis han skulle gå hen og vinde valget til november.
  • I løbet af i dag vil der komme en række regnskaber og ikke mindst en smule økonomiske nøgletal, som dog ikke er blandt de vigtigste. På regnskabsfronten aflægger blandt andet Danone, Rio Tinto og Peugeot regnskab. På den økonomiske nøgletalsfront bliver det interessant at følge forbrugertilliden i Frankrig og data for hussalg samt låneansøgninger i USA.

 

Markederne her til morgen:

Lukkekurser USA tirsdag

  • Dow Jones -3,15 pct.
  • S&P 500 -3,03 pct.
  • Nasdaq -2,77 pct.

Asien indeks kl. 06.35

  • Japan Nikkei -0,88 pct.
  • Hong Kong Hang Seng -0,66 pct.
  • Kina CSI -0,02 pct.