Businessoverblik: Aldi-ejer sender nye millioner mod Danmark

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Aldis ejer investerer endnu mere i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Velkommen til tirsdag morgens overblik, hvor Berlingske rapporterer om en mandag, der gav klø til de danske aktier. Men vi begynder med nyt om regeringens udligningsreform. Derudover er der også en historie om en ny fond, der vil hjælpe danske opstartsvirksomheder inden for medicinsk udstyr til USA og en historie om discountkæden Aldi.

Slagnummer i reformudspil virker ikke

Hvor lang tid lever borgerne i gennemsnit i de enkelte kommuner? Det er den såkaldte middellevetid, som skal være en af faktorerne for en ny udligningsreform. Sådan lød det fra regeringen, da forslaget til en ny reform blev præsenteret. Men nu viser det sig, at det store slagnummer ikke virker.

Det skriver Børsen.

Ideen er, at de kommuner, hvor borgerne når godt op i alderen – typisk velstående kommuner – skal aflevere flere penge til de kommuner, hvor borgerne ikke bliver nær så gamle, før livet slutter. Det er nemlig samlet set dyrere for kommunerne, når de ældre bliver svækkede og plejekrævende tidligt. Problemet er bare, at det ikke er helt rigtigt.

Forskelle i den gennemsnitlige levealder kan ikke forklare forskelle i udgifter mellem kommunerne, og derfor blev reglen om levealder fjernet fra det gamle udligningssystem i 2012. Det var under den tidligere SRSF-regering, da det daværende økonomi- og indenrigsministerium foretog en omfattende faglig gennemgang af udligningen.

Trods det fastholder social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), at den tidligere regel skal genoplives.

Stor lussing til danske aktier

Av, for søren. Mandag var det ikke rart at eje danske aktier. Frygten for coronavirus slog hårdt på det danske aktiemarked, hvor det ledende C25-indeks mandag faldt med hele 3,8 procent. Det er det største fald på en enkelt dansk aktiedag siden juni 2016.

Det skriver Berlingske.

Aktiepanikken startede i weekenden, da det blev klart, at virussen er begyndt at sprede sig hurtigt uden for Kina med en hastig stigning i antallet af smittede i Italien, Iran og Sydkorea. Flere investeringseksperter forventer, at en nedtur på over ti procent kan være på vej.

»Vi kigger på et dansk aktiemarked, der frem til fredag eftermiddag var steget ni procent i 2020, og hvor investorerne i bemærkelsesværdig grad havde glemt at tage højde for de risici, der også er ude i verden. De risici er i høj grad coronarelateret,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

»Nu handler det ikke kun om Kina længere, og det kommer til at påvirke virksomhedernes indtjening. Vi kan allerede nu se, at der er mange virksomheder, som er i økonomiske vanskeligheder og truet af konkurs på grund af det. Det kan godt blive en brat opvågning,« fastslår han.

Udbruddet af coronavirus i Italien spreder nu også frygt for et dyk i den europæiske økonomi. Hidtil har hovedscenariet været et forløb, hvor Kinas økonomi bliver ramt hårdt, men hvor vi andre slipper mere nådigt. Men udbruddet i Italien kan medføre en modvilje mod at rejse – på forretningstur eller på ferie – og det er måske det, der kan ændre mest på forudsætningerne for et behersket hovedscenarie for Europa og dansk økonomi.

Det skriver Berlingske i en analyse.

Aldi får nye millioner

Aldi-koncernens tyske ejere sender nu flere millioner til det danske marked. Efter i to år at have fået tilført 1 mia. kr. i ny kapital fra ejeren i Tyskland har Aldi Danmark netop fået yderligere 112 mio. kr.

Det skriver Finans.

Finans fremhæver, at en ny registrering på cvr.dk mandag viste, at Aldi Danmark har foretaget en kapitalforhøjelse på de 112 mio. kr. Den kommer, efter at der i november 2019 var en lignende registrering på 300 mio. kr., hvilket også var tilfældet i foråret samme år. To gange i 2018 blev der tilført 200 mio. kr. til Aldi Danmark.

PR- og kommunikationschef Kristian Jessen, Aldi Danmark, understreger, at den danske kæde med ca. 180 butikker er i gang med en hastig ekspansion.

Om den nye kapitalforhøjelse udtaler Kristian Jessen til Finans:

»Vores tyske ejer bakker op om den nye strategi, og det er kapitalforhøjelsen et udtryk for. Vi er i færd med at investere i et helt nyt butikskoncept, modernisering af de eksisterende butikker og mange nye de kommende år. Det koster dyrt, men vores ejer tror på det danske marked og planen.«

Ny gigantfond skal bygge bro til USA

Flere af de danske opstartsvirksomheder inden for medicinsk udstyr skal gøre deres entré i USA. Derfor vil danske Medtech Bridge gå sammen danske Company Capital i et samarbejde, hvor Medtech Bridge kender eksperterne i USA, mens Company Capital kender investorerne.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Sammen vil de oprette en ny fond på op mod 100 mio. dollar (690 mio. kr.). Den skal hjælpe nye danske virksomheder inden for medicinsk udstyr til at komme ind på det amerikanske marked, der står for halvdelen af verdensmarkedet. Hidtil har man forsøgt sig i Europa, inden man gør forsøget i USA. Men den fremgangsmåde har vist sig ikke at være så god.

»I Europa fedter man rundt med alle mulige reguleringer og tiltag, ikke harmoniseret og ikke skaleret, så det er ret svært for medtechindustrien at starte i Europa og så tage springet til USA, for det går simpelthen for langsomt,« siger Sam Kondo Steffensen, ledende partner i Medtech Bridge til Børsen.

Det skal investorerne ifølge chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden holde øje med:

  • Markederne reagerede i går kraftigt på nyhederne om coronavirusudbruddet, som i højere grad nu har spredt sig til visse lande uden for Kina. Globale aktier solgte fra med næsten tre procent, hvilket er rimeligt store fald, men det ser ud til at stabilisere sig tirsdag morgen. Mens risikoen for en spredning til resten af verden er blevet større med udbruddet i Italien, Sydkorea og Iran, så ser spredningen i Kina ud til at gå i en bedre retning. Her meldes der om færre nye smittede, og der tages spæde skridt mod en genstart af økonomien i de berørte områder, selv om der går et stykke tid endnu, før byer i epicenteret for virussen, Hubei-provinsen, for alvor genåbner.
  • Kommer der nyheder om virusudbruddet, så får nøgletallene nok ikke meget opmærksomhed, men der kommer alligevel en række af dem, herunder det endelige BNP-tal for Tyskland i 4. kvartal, tillidsindikatorer i Frankrig for februar og senere på dagen boligprisdata fra USA. Derudover kommer conference boards-undersøgelse og ikke mindst den regionale tillidsmåling for fremstillingssektoren i Richmond. Der vil også være regnskaber fra store selskaber som Samsung, Home Depot, Thomson Reuters og Macy’s.
  • Sidst men ikke mindst er der demokratisk debat i forbindelse med primærvalget i South Carolina lørdag. Bernie Sanders er kommet godt fra start, men det bliver rigtig interessant i næste uge med Super Tuesday 3. marts, hvor godt halvdelen af alle delstater afholder primærvalg.

Markederne her til morgen:

USA, lukkekurser mandag

Dow Jones -3,56 pct.
S&P 500 -3,35 pct.
Nasdaq -3,71 pct.

Asien indeks kl. 06.45

Japan Nikkei -3,26 pct.
Hong Kong Hang Seng -0,17 pct.
Kina CSI -1,20 pct.