Business-update: Voldsomme prisstigninger truer elbiler – og brugtvognsmarkedet boomer

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Danskerne vil have elbiler, koste hvad det vil. Brugtvognsmarkedet boomer, mens prisstigninger truer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update her på Berlingske, hvor vi som altid har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet lige nu.

Vi skal forbi elbiler – både brugte og nye – og desværre også genbesøge covid-19, som ikke rigtig vil gå væk, fordi vi er begyndt at tage smittefaren for afslappet.

Pas på: Coronaen er slet ikke overstået

Topchefen i medicinalgiganten Pfizer, Albert Bourla, advarer nu om, at det kan koste liv, hvis vi bliver for afslappede over for coronavirus.

Han frygter, at folk bliver trætte af restriktioner, som bliver indført for at hæmme spredningen af virus. Han frygter også, at færre vil efterkomme myndighedernes anbefaling om at booster-stik.

Kombineret med faldende immunitet fra tidligere infektioner og vaccinationer vil det føre til konstante bølger af covid-varianter og dødsfald.

»Når jeg diskuterer covid med mine venner, er folk klar til at gå på kompromis og sænke barren. Måske kan vi acceptere, at nogle få flere ældre dør, hellere end at skulle bære mundbind,« sagde Pfizer-chefen på topledernes topmøde i Davos i Schweiz, hvor han noterede sig, at kun få deltagere bærer mundbind.

Læs artiklen her.

Voldsomme prisstigninger på råmaterialer truer elbiler

Galoperende priser på en række af de afgørende mineraler i produktionen af bilbatterier truer med at puste til prisen på elbiler.

I en ny rapport anfører Det Internationale Energiagentur (IEA), at prisen på for eksempel litium er syvdoblet siden begyndelsen af 2021, ligesom prisen på kobolt og nikkel er kravlet markant i vejret, og det kan ramme fremtidens købere af grønne biler, lyder meldingen.

»Alt andet lige kan prisen på batteripakker stige med 15 procent, hvis priserne på disse afgørende mineraler holder sig omkring det nuværende niveau,« fastslår IEA i rapporten »Global Electric Vehicle Outlook«.

Rapporten tager pulsen på det globale marked for eldrevne biler. Faren for et prishop på eldrevne biler er imidlertid kun en del af den forhindringsbane, som salget af eldrevne biler befinder sig på netop nu, lyder det fra IEA-eksperterne, som Finans.dk citerer.

Brugte elbiler bliver revet væk: Tesla ryger på 18 dage

Tælleren på benzinstanderen løber hurtigt, når du hælder blyfri 95 på bilen.

Men hos bilforhandleren bliver du mødt af ventetid på op mod et år, hvis du vil erstatte benzinslugeren med en af de populære, nye elbiler.

Den kombination får mange danskere til at indtage brugtmarkedet i jagten på en elbil. Endda i sådan en grad, at Danmarks største markedsplads for bilhandel, Bilbasen, de seneste måneder har registreret et usædvanligt skarpt fald i antallet af brugte elbiler til salg.

Udbuddet af brugte elbiler har ellers været let stigende i en periode frem til februar i år. Men herfra vender udviklingen helt og aldeles. Fra cirka 4.000 brugte elbiler til salg i februar dykker det til først 3.600 i marts og siden 3.100 i april – et fald på lige omkring 25 procent på to måneder.

»Når vi ser så voldsomme forandringer i tallene, så bliver jeg nødt til at tjekke, om de stemmer overens med virkeligheden. Så jeg går ud og spørger forhandlerne,« siger Jan Lang, kommunikationschef i Bilbasen, som Børsen citerer.

»Det, der sker fra februar til april, er, at prisen på benzin stiger. Og karikeret sagt løber bilkunderne ind og siger: Jeg skal have en elbil, koste hvad det vil,« tilføjer han.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Mens inflationen raser: Her oplever de den største lønstigning i 13 år

Forbrugerpriserne stiger, inflationen tager til, og nu viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, at lønnen på det private område er steget ganske markant. Læs artiklen her.

Milliardær gift i P-kælder i Gl. Skagen

Hvis man er milliardær og excentriker, hvor vælger man så at fejre sit bryllup? På en strand på Barbados? Øverst i Rundetårn? På skoleskibet Danmark? Nej! Man holder det i p-kælderen ved Strandhotellet ved siden af Ruths Hotel i Gl. Skagen! Læs artiklen her.

Dansk modegigant står bag lige så meget CO₂-udledning som Aalborg Portland – men slipper for afgift

Tusindvis af danske virksomheder har produktion i udlandet og slipper dermed for regeringens foreslåede CO₂-afgift. En af de virksomheder er Bestseller, hvis leverandørkæde udleder samme mængde CO₂ som den største udleder på dansk jord, cementfabrikken Aalborg Portland. Læs artiklen her.

Investeringer i kvinder halter stadig bagud

Andelen af penge som private Business Angels investerer i blandede teams er steget. Kvinder må dog stadig se langt efter investeringer både fra Business Angels og venturefonde. Læs artiklen her.

En af landets rigeste sender stafetten videre

I en alder af bare 31 år indtager Mia Østergaard Nielsen snart en toppost i det danske erhvervsliv. Helt specifikt i familievirksomheden United Shipping & Trading Company (USTC), hvor hun 1. september tiltræder som Head of Corporate Governance. Lær artiklen her.