Business-update: Verdens største fødevaregiganter afslører tårnhøje prisstigninger

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

McDonald's, Coca-Cola og Unilever fortæller nu, hvor stor indflydelse den stigende inflation har haft på deres priser. Samtidig forventes der også yderligere prisstigninger fremover. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update her på Berlingske. Vi har taget et nøje kig på nyhedsbilledet for at bringe dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder det seneste døgn.

I dag kan du blandt andet læse om tre af de største fødevareproducenter i verden, der fortæller om konsekvenserne af den høje inflation. Vi runder også en ny tendens, der breder sig i den danske fastfoodbranche.

Men først kan du læse om, hvor meget de negative renter har kostet danskerne.

Danskerne har betalt over en milliard for at have penge stående i banken

Det seneste år har de negative renter kostet de danske kunder i bankerne et betydeligt beløb.

De danske husholdninger havde ved udgangen af juni 1.074 milliarder kroner stående i banken. Det viser netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken, skriver Finans

Det er 33 milliarder kroner mere end for et år siden, og det har ført til, at danskerne i løbet af det seneste år har betalt i alt 1,2 milliard i negative renter.

»I løbet af det seneste år (juli 2021 til juni 2022, red.) har danske husholdninger betalt 1,2 milliard kroner i negative renter. De negative renter er en ret stor regning for de danske husholdninger, men efter renteforhøjelsen fra Nationalbanken har husholdningerne udsigt til, at regningen skrumper. Når vi kommer længere hen på året og Nationalbanken formentlig hæver renten yderligere, så er det min klare forventning, at regningen helt forsvinder.«

En række danske banker har meldt ud, at de dropper de negative renter, efter Den Europæiske Centralbank hævede renten i sidste uge. Men mange danskere skal fortsat regne med at betale negative renter.

22-årig rejser 16 millioner til ny digital fastfood­kæde

En ny tendens breder sig i fastfoodbranchen. De såkaldte spøgelseskøkkener, hvor ideen er at skære ned på omkostningerne ved siddende gæster og tjenere og i stedet kun lave takeaway.

Et af de koncepter er Hubb Kitchens, der åbnede sit første køkken i juli sidste år, og siden har vokset sig større og større. Det skriver Børsen.

»Vores vision er at bygge fremtidens restaurant, hvor vi hverken går på kompromis med smag, kvalitet eller convenience. Det skal være nemt, det skal gå ekstremt hurtigt, og smagsoplevelsen skal sidde i skabet hver gang,« siger den 22-årige stifter, Alexander Chalmer, til Børsen.

På bare halvandet år har Hubb Kitchens rejst 16 millioner kroner i to investringsrunder, der blandt andet skal bruges på at åbne tre nye restauranter inden årets udgang.

Verdens største fødevaregiganter afslører tårnhøje prisstigninger

Tre af verdens største fødevareproducenter, Unilever, McDonald's og Coca-Cola, løfter nu sløret for, hvor meget indflydelse den høje inflation har på deres priser.

De forventer samtidig, at husholdningerne også fremover må berede sig på yderligere stigninger i priserne. Det skriver The Financial Times.

Priserne på britiske Unilevers produkter, blandt andet Dove-sæbe og Hellmann's mayonnaise, er gennemsnitligt steget med 11,2 procent i andet kvartal og vil stige yderligere fremover.

Unilever forventer, at deres indtægter vil få et slag i år, fordi de taber markedsandele til konkurrenter, og derfor vil man forsøge at bruge flere penge på markedsføring den kommende tid.

Coca-Colas produkter er steget med omkring fem procent i gennemsnit, og McDonald's fortæller, at de med »strategiske prisstigninger på menuer« har kunnet holde deres salgstal oppe.

McDonald's forventer dog at tilføje flere billigere produkter til deres menukort i den kommende tid, fordi stigningerne får nogle kunder til at skifte over til billigere alternativer.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

Fødevarekæmper er blandt Danmarks største gasforbrugere – vil ikke sadle om, før gaskrisen tvinger dem

Landets virksomheder bør reducere forbruget og droppe brugen af gas alle steder, de kan. Sådan lyder opfordringen fra energiprofessor og grøn brancheorganisation. Flere af landets største gasforbrugere har dog ikke tænkt sig at omlægge produktionen, før myndighederne tvinger dem i en eventuel gaskrise.

Jonas Rimer Hansen og Mia Fallentin skriver. Du kan læse hele historien her.

Sanktioner og krig tvinger stridende oligarker ud i nyt favntag om kontrollen over Ruslands metaller

Oligarkerne Oleg Deripaska og Vladimir Potanin ser ud til at kredse om en fusion, som kan skabe en af verdens største metalkoncerner. De har i årevis ligget i strid og sidder med selskaberne Rusal og Norilsk Nickel på en vigtig del af klodens produktion af aluminium, nikkel, palladium og andre metaller.

Bibi Christensen skriver. Læs hele historien her.

Tunge investorer tør ikke røre ved SAS

SAS skal på jagt efter milliarder for at overleve, men meget tyder på, at det bliver svært. Piloternes nye aftale er kun en lille brik i det puslespil, der skal sikre det skrantende selskabs fremtid. En rundringning til flere af de tunge danske pensionskasser viser, at der stadig skal en del til at overbevise dem om, at SAS kan blive en god forretning.

Jonathan Lundgren Larsen skriver. Læs hele historien her.

Luftfartsboss: Flysektoren vil være hårdt ramt i flere år

Europas lufthavne er pressede. I en grad, så mange af de største lufthavne oplever aflysninger eller forsinkelser på langt over halvdelen af afgangene. Ifølge Qatar Airways topchef er deres problemer størst i Europa, hvor manglende personale skaber forsinkelser i hele forsyningskæden. Og han tror ikke, det forsvinder foreløbig.

Emil Bo Rask skriver, og du kan læse hele historien her.