Business-update: Tysk firma vil levere varer i København på blot ti minutter

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

Cykelbude fra det tyske cykelbudfirma vil snart være at finde i Københavns gader i skarp konkurrence med bude fra blandt andet Wolt. Det tyske budfirma lover at kunne levere varer i København på blot ti minutter. Her er det et bud på vej ud med varer i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update.

Vi sender dig på weekend med et indblik i tre så forskellige emner som budtjenester, hvidvasksvigt og norske oliemilliarder.

Tyske Gorillas vil levere varer til københavnerne på ti minutter

Endnu en leveringstjeneste træder nu ind i København for at konkurrere om forbrugernes gunst og stigende behov for at gøre livet mere ukompliceret. Det skriver Finans.

Det drejer sig om den tyske startupkomet Gorillas, som kommer med et koncept, der lover københavnerne, at de efter ti minutter står med deres varer i hånden.

»Jeg tror endnu ikke, jeg har mødt nogen, der har sagt: ‘Det kan lade sig gøre.’ Man møder en skepsis fra starten af. Men det kan det,« siger Ann-Sophie Adamsen, der har ansvaret for udrulningen i Norden, til Finans.

Storbank fik verdens største bøde for hvidvask – nu er den gal igen

HSBC, den globale storbank med hovedkvarter i London, er igen havnet i søgelyset på grund af problemer med hvidvask.

Det skriver The Guardian i samarbejde med Bureau of Investigative Journalism.

Banken skal ifølge den britiske avis i 2016 have opdaget et mistænkeligt hvidvasknetværk, der over en periode fra 2014 til 2017 modtog 4,2 milliarder dollar. Men banken har angivelig ikke meldt det til de relevante myndigheder.

I 2012 betalte HSBC ellers en bøde på 1,9 milliarder dollar udstedt af det amerikanske justitsministerium. I den forbindelse blev der etableret en overvågningsenhed i banken, som skulle forhindre nye sager. Men banken skal ifølge The Guardian ikke have informeret overvågningsenheden om de nye mistænkelige transaktioner.

Norge skovler oliemilliarder ind

Coronapandemi, kraftigt faldende oliepriser, fald i efterspørgslen og fortsat fokus på klima og grøn omstilling ser ikke ud til at skabe varige problemer for Petoro, selskabet, som forvalter den norske stats andele i olie- og gasvirksomhed.

Petoro har igen fuld fart på indtjeningen efter nedgang i 2020, hvor olieprisen faldt kraftigt. I første halvår 2021 har selskabet hentet 54 milliarder norske kroner hjem til den norske Oljefondet. Forklaringen er øgede priser og efterspørgsel, skriver norske Aftenbladet/E24.

»Det viser, at erhvervet fortsat er stort og stærkt. Vi har også en god og solid drift. Olieprisen havde ikke betydet meget, hvis ikke driften var god,« siger Petoros direktør, Kirsten Kragseth, til Aftenbladet/E24.

Tre skarpe bud på historier fra Berlingske Business – og en overraskelse:

1. Karsten Hønge: Den danske model skal gentænkes – »uden fornyelse risikerer vi, at selve aftalesystemet braser sammen«

I forbindelse med sygeplejerskernes strejke og konflikt er der blevet rejst kritik af den danske model for overenskomstforhandlinger i det offentlige. Nu kommer også SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, med et ønske om at gentænke modellen, skriver journalist Emil Bo Rask.

2. Uberegnelige kommunister kan destruere værdier på et splitsekund

Ødelæggelse, panik og kapitulation. Sådan beskriver analytikere den seneste uge på det kinesiske aktiemarked, efter at regeringen i Beijing endnu en gang har slået hårdt ned på det private erhvervsliv. Det er en brat opvågning for investorer i Vesten.

Hvis du overvejer at investere i kinesiske aktier, bør du læse denne artikel, af Berlingskes Business journalist, aktieekspert og podcastvært, Sara Sjølin.

3. Lyse udsigter for en af dansk økonomis vækstmotorer

Kan du bare ikke undvære økonomisk redaktør Ulrik Harald Bies indsigtsfulde kommentarer, så er her endnu en af slagsen. Genåbningen i de vestlige lande giver historisk høje vækstrater, der understreger, at eksperimentet med at holde økonomierne flydende i en historisk nedlukning et langt stykke ad vejen er lykkedes. For de danske eksportvirksomheder er der lyse udsigter på de traditionelle hovedmarkeder. Men nye markeder vil hænge i coronadyndet i lang tid endnu.

Og ... Martin Thorborg er i kamp mod sine egne børns opvækst på Strandvejen: »Jeg fucking hader rige lortebørn«

Normalt fremhæver vi kun artikler fra Berlingskes Business-redaktion på denne plads. Men her på falderebet til en weekend, der indbyder mere til læsning end strandtur, bør du unde dig selv at læse dette interview med Martin Thorborg, skrevet af journalist Rasmus Karkov fra Berlingskes samfundsredaktion.