Business-update: Tusindvis af fjernvarmekunder kan se frem til prisstigning på 186 procent

Berlingskes Business-redaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Omkring 3.000 fjernvarmekunder i Midtjylland kan se frem til en prisstigning på 186 procent i det nye år. Så galt kommer det dog næppe til at gå for en gennemsnitlig familie i resten af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update. Her til eftermiddag skal vi høre om fjernvarmekunder i Midtjylland, der kan se frem til en overordentlig stor regning til næste år, og et imponerende år for vækstlaget i Dansk Erhvervsliv. Men vi starter i Norge, hvor Elbilssalget er eksploderet over de seneste år.

Nordmændene elsker elbiler

Nordmændene er vilde med elbiler, og udviklingen er ikke stoppet i 2021.

Hele 65 procent af de nye biler, som nordmændene har købt i 2021 har været drevet af el. Til sammenligning var der i 2020 'kun' 54 procent af de nyindkøbte biler, der var elbiler. Det skriver det norske medie E24.

»Det viser jo, hvor tæt vi er på målet om 100 procent elbiler i salget af nye biler i 2025,« siger generalsekretær i Norges Elbilforening, Christina Bu til E24.

Ifølge artiklen vælger otte ud af ti norske privatpersoner nu at købe en elbil, hvis der skal investeres i en ny bil.

Vækstlaget i Dansk Erhvervsliv har haft sublimt år

I 2021 er der ifølge Væsktfonden blevet skudt venturekapital for mere end 14 milliarder kroner ind i mere end 130 danske virksomheder. Det skriver Børsen. Det slår de hidtidige rekorder fra 2019 og 2020 med mere end fire milliarder kroner.

»Det her år har i høj grad været et gennembrudsår for det danske venturemarked, som er blevet bygget op til gennem mange år,« siger administrerende direktør for Vækstfonden, Rolf Kjærgaard til Børsen.

Nogle af de virksomheder, der har bidraget til det rekordsættende år, er fremadstormende Lunar og Pleo. Selskaberne har henholdsvis rejst 1,5 milliarder kroner og 2,3 milliarder af kroner i 2021, skriver Børsen.

Tusindvis af fjernvarmekunder kan se frem til prisstigning på 186 procent

Det er ikke nogen hemmelighed, at prisen på energi banker i vejret i øjeblikket.

Og det må kunderne, der får leveret deres fjernvarme fra Gudenådalens Energiselskab, desværre også sande. De godt 2.900 virksomheder og privatkunder kan se frem til en prisstigning på hele 186 procent. Det skriver Finans på baggrund af en meddelelse på værkets hjemmeside.

»Vi har desværre konstateret en yderligere, meget voldsom, prisstigning af både gas- og elpriser og må derfor varsle endnu en væsentlig prisstigning for det kommende år,« skriver selskabet på deres hjemmeside.

Stigningen er varslet til at træde i kraft i april 2022 og betyder, at kunder med et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh kommer til at få en varmeregning på 45.441 kroner, hvor det hidtil har kostet lige under 16.000 kroner om året.

For en gennemsnitlig familie kan energikrisen i værste fald komme til at koste omkring 20.000 kroner ekstra om året på tværs af flere energikilder.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Dansk firma fortalte stolt om købet af en kæmpe smaragdmine – men så blev der ballade

Et dansk firma havnede i en særdeles pinlig sag, da det på sin hjemmeside hævdede at have købt en kæmpe smaragdmine i Brasilien. For i det sydamerikanske land kunne man ikke genkende historien. Artiklen er tredje kapitel af Berlingskes serie »Mysteriet i Nyhavn«.

Du kan læse hele historien her.

2. Smartphones, harddiske og computere bliver dyrere fra nytår

Den 1. januar lægger Folketinget en ny afgift på elektronik, som er i stand til at lagre data. Det vil betyde stigende priser på masser af elektronik.

Du kan læse hele historien her.

3. Populært flyselskab aflyser knap halvdelen af sine danske ruter

Omikronvarianten får Ryanair til at sætte 28 danske ruter på pause i tre uger af januar. Det går hårdest ud over Billund Lufthavn.

Du kan læse hele historien her.

4. Multimilliardær køber kriseramte Bjarke Ingels-højhuse

To »dansende« højhuse med luksuslejligheder og hotel på Manhattan i New York kan efter to års stilstand nu endelig færdigbygges.

Du kan læse hele historien her.

5. Et nyt år truer. Gamle udfordringer er på vej ud, mens nye dukker op

Omikron har skabt fornyet tvivl om udsigterne for global og dansk økonomi ind i 2022. Effekterne bliver dog højst sandsynligt meget begrænsede, og en bedring i den globale forsyningssituation bør i særlig høj grad gavne europæisk økonomi. For den globale økonomi bliver det et år med snubletråde. Dels i form af inflation, men også med risiko for, at politikerne kan skabe rod i udsigter.

Du kan læse hele historien her.