Business-update: Tesla får megaordre – 100.000 elbiler er bestilt

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Amerikansk biludlejningsfirma har bestilt 100.000 elbiler fra Tesla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

På denne mandag kommer overblikket blandt andet forbi den største ordre på Tesla-biler nogensinde og Lars Larsen Groups nye satsning, som gerne skal resultere i en milliardomsætning.

Vi begynder dog med landets ejerledede virksomheder.

Ejerledede virksomheder er kommet helskindet gennem coronakrisen

Et overvældende flertal af de mest veldrevne, ejerledede virksomheder melder, at de er kommet helskindet gennem coronakrisen.

Således angiver 91 procent af de danske såkaldte ejerledervirksomheder, at de nu er kommet helt ud af krisen. Det skriver Finans på baggrund af den årlige ejerlederanalyse fra revisionsfirmaet PwC, som har analyseret 10.000 virksomheder, hvoraf 150 er blevet udvalgt til at besvare spørgsmål. Desuden viser analysen, at virksomhedernes salg overordnet set stormer frem.

»En meget høj andel af ejerlederne mener, at de har overgået egne forventninger. Det skyldes til dels, at der, da forventningerne blev lagt, var stor coronausikkerhed, men de faresignaler forsvandt hurtigt. Samlet set går det nu rigtig godt i mange virksomheder – og især på toplinjen,« siger Ulrik Ræbild, partner i PwC, til Finans.

Ejerledelse dækker over, at den kontrollerende hovedaktionær samtidig er direktør i sit eget firma.

Læs mere i Finans her.

Tesla får megaordre: 100.000 elbiler er bestilt

Den store amerikanske biludlejningskoncern Hertz har aflagt den største enkeltordre hos Tesla nogensinde.

Hertz har ifølge Bloomberg bestilt 100.000 biler, hvilket koncernen har bekræftet i en pressemeddelelse mandag. Dette skulle give en omsætning på mere end fire milliarder dollar – svarende til knap 27 milliarder kroner – for Tesla.

De mange elbiler vil blive leveret over de næste 14 måneder, og bilerne vil være mulige at leje i USA og hos flere af udlejningsstederne i Europa fra november.

Hertz overlevede for blot fire måneder siden en konkurs, der havde truet længe. Det lykkedes efter frasalg af flere tusind biler og en frisk kapitalindsprøjtning på seks milliarder dollar fra en ny investorgruppe.

»Elektriske køretøjer er nu mainstream, og vi er kun lige begyndt at opleve stigende global efterspørgsel og interesse,« siger Mark Fields, der er fungerende topchef for Hertz:

»Det nye Hertz vil være førende og begynder med den største elbilflåde i Nordamerika,« siger han.

Lars Larsens imperium forventer milliardomsætning med ny satsning

Lars Larsen Group satser og foretager et nyt opkøb i møbelbranchen. Det er møbelselskabet Actona Group – der er en af de fire største virksomheder i Lars Larsen Group – som har stået for opkøbet af det danske møbelpolstringselskab Theca.

Dermed vil Lars Larsen Group styrke sin position på markedet. Det skriver Finans.

»Opkøbet af Theca er det første i en række af strategisk vigtige opkøb, der både skal styrke vores innovations- og produktionskompetence samt skalere vores kapacitet betragteligt. Vi satser aktivt på at styrke os indenfor polstermarkedet,« udtaler administrerende direktør i Actona Group Jimmi Mortensen i en pressemeddelelse.

Theca producerer blandt andet sofaer og lænestole fra egne fabrikker i Litauen og Hviderusland. Den ugentlige produktion er på mere end 5.300 ordrer.

Opkøbet sker som en del af en vækststrategi, hvor Actona Group har sat mål for koncernens udvikling frem mod 2025. Her forventes en omsætning på fire milliarder kroner samt en bundlinje på 500 millioner kroner. Dette vil svare til en fordobling i forhold til i dag.

Lars Larsen og Jysk opkøbte Actona tilbage i 2015.

Her er fem skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

1. Læk til Berlingske afslører: Trolde og hadefulde grupper hærger Facebook
Facebook er bygget på en drøm om at forbinde venner og familie. Omfattende læk viser, at verdens største sociale medie utilsigtet hiver brugere ned i et hul af voldsforherligelse og konspirationsteorier, og at politikere og medier belønnes for at skrive hadefuldt.

Især halter Facebooks kontrol med mindre udbredte sprog. Berlingske har fået adgang til det materiale, en amerikansk whistleblower tog med sig, da hun sagde op, og kan nu blotlægge nye detaljer.

Læs hele artiklen her.

2. Farvel til høgen i den tyske Bundesbank: Kommer duerne til?
Efter ti år på posten har Jens Weidmann meddelt, at han går af som chef for den tyske Bundesbank. Som en høg har han tit været i konflikt med kollegerne i eurozonens centralbank, ECB, og med en ny tysk regering på vej kan der være optræk til mere forsonende toner. Weidmann har ofte talt hårdt imod, at ECB pumper »billige penge« ud.

Læs historien her.

3. Julegaverne vil være væk længe før jul
Højere priser og tomme hylder på grund af forsyningsproblemer fra især Kina betyder, at man bør købe julegaverne i god tid, hvis man vil være sikker på at få det, andre ønsker sig. Allerede nu svinder lagrene i de svenske butikker på grund af problemer med at få varer fremstillet og dernæst leveret.

Læs artiklen her.

4. En vinterstorm er under opsejling i dansk økonomi. Men forsvarsværkerne er stærke
Rammerne for dansk økonomi er givet ved den mangel på alt, der er skyllet ind over verdensøkonomien her midt i coronagenåbningen. Herhjemme står vi godt rustet til at håndtere problemerne, men det kan blive et mere ujævnt forløb, end der var udsigt til for bare få måneder siden. Du og jeg bestemmer i sidste ende, hvordan det kommer til at gå.

Læs artiklen her.

5. Sådan rammer topskatten næste år – for nogle vil der være tale om »meget betydelige betalinger«
Fra 2021 til 2022 bliver topskattegrænsen hævet ekstraordinært for sidste gang. Mange vil slippe medmindre beløb, mens topskattebetalingen for andre er mange gange højere. Danske Bank har foretaget en række beregninger vedrørende topskatten for Berlingske. Det kan du læse mere om her.