Business-update: Superrige nordmænd satser store beløb på genopstandne Norwegian

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

En række norske milliardærer køber store andele Norwegian-aktier og satser på en genopstandelse af flyindustrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalinins/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update.

I den første update efter pinsen skal vi blandt andet forbi rekordresultater af både den gode og mindre gode slags, mens vi også runder Norge og flyselskabet Norwegians enorme genopretningsmission.

God læselyst og god aften.

Dansk mo­de­kon­cern i re­kor­dre­sul­tat: Øger bund­linj­en med 84 procent trods ned­luk­nin­ger og fald i om­sæt­ning

Danmarks næststørste modegigant efter Bestseller, DK Company, har under coronakrisen leveret et rekordresultat på 335 millioner kroner før skat.

Det skriver Berlingskes kolleger på Børsen.

Det er en fremgang på 84 procent, selvom omsætningen er faldet med fire procent til 3,3 milliarder kroner.

»Det er jo næsten surrealistisk, at vi har kunnet gøre det i sådan et år,« konstaterer DK Companys topchef, Jens Poulsen, som kalder 2020 for et både lærerigt og udfordrende år.

Jens Poulsen, der også er hovedaktionær i koncernen med omkring 60 procent af ejerskabet, påpeger udfordringerne i detailbranchen, der har budt på en stribe op- og nedlukninger, som har ramt salget i de fysiske butikker.

DK Company har haft omkring 16.000 butikker ramt af tvangslukning hen over foråret og vinteren i det forgangne år.

Men ligesom andre steder under krisen er salget på onlineplatformene gået massivt i vejret. Noget, der har medført også DK Companys rekordresultat trods coronakrisen.

Jens Poulsen siger, at de gode tal er fortsat i foråret 2021, og han forventer, at man i et fortsat coronapræget år kan fortsætte takterne.

Koncernen sælger over 20 forskellige modemærker og har 2.200 ansatte i koncernen.

Parkeringsgigangten Apcoa må sluge første underskud nogensinde i Danmark

Der er ligeledes slået rekorder i Danmarks største privatejede parkeringsselskab, Apcoa.

Dog i den anden ende af skalaen.

Fordi efter mere end 20 år med konstante overskud har Apcoa leveret et underskud for 2020 på knap to millioner kroner.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

Den tyskejede koncern, der tidligere gik under navnet Europark, ramte coronamuren efter fem år med tocifrede millionoverskud. Samtidig faldt omsætningen med 22 procent til 451 millioner kroner.

Apcoa-koncernen driver parkeringsvirksomhed i 13 europæiske lande. I Danmark beskæftiger koncernen over 250 ansatte.

»Branchen, som selskabet opererer inden for, har været stærkt påvirket af covid-19-udbruddet gennem hele år 2020, dog hårdest i foråret som følge af den fulde nedlukning i Danmark,« står der i det nye regnskab fra Apcoas danske datterselskab.

Apcoa kunne allerede se konturerne af en kommende nedtur i regnskabet for 2019, og koncernen frygter, at nedturen ikke er forbi, da 2021 fortsat ser ud til at være præget af coronakrisen.

Uden en nedlukning af Danmark forventer selskabet en omsætning på 613 millioner kroner og et driftsresultat på 115 millioner i 2021.

For at imødekomme den faldende efterspørgsel forsøger Apcoa blandt andet at indføre parkeringsrabatter i storbyerne.

Superrige nordmænd satser store beløb på genopstandne Norwegian

En række norske rigmænd har netop investeret store trecifrede millionbeløb i flyselskabet Norwegian.

Der er tale om blandt andre milliardæren John Frederiksen (Geveran Trading) og de to milliardærsøskende Christian og Helene Sundt (Sundt A/S).

Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

Det sker som led i en samlet kapitalindhenting på seks milliarder kroner.

John Frederiksens Geveran Trading købte aktier for 875 norske millioner kroner og ejer dermed nu 20 procent af aktierne, mens Sundt-gruppen med et køb på 775 millioner nu ejer 17,6 procent.

På grund af lukkede hoteller under coronakrisen har de to norske milliardærsøskende Christian og Helene Sundt tabt mere end 3,5 milliarder norske kroner. Alligevel skyder søskendeparret nu millioner ind i turismebranchen med investeringen i Norwegian.

Investeringen sker gennem investeringsselskabet Sundt AS, hvor den administrerende direktør, Jakob Iqbal, afviser at kommentere investeringen.

En norsk krone svarer lige nu til 0,73 danske kroner.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Danmarks mest magtfulde advokat får dobbeltbøde for grov tilsidesættelse af god advokatskik

Bestyrelsesformanden for Kammeradvokaten, Boris Frederiksen, og en af kontorets yngre advokater har fået bøder i Advokatnævnet for grov tilsidesættelse af god advokatskik i forbindelse med deres medvirken i DR-dokumentaren »Pengejægerne«.

Kammeradvokaten har indkasseret to bøder på i alt 60.000 kroner i en usædvanlig sag, hvor Danmarks mest magtfulde advokat, Kammeradvokatens bestyrelsesformand Boris Frederiksen, og hans kollega advokat Frederik Simmelkær har medvirket i en DR-dokumentar om det konkursramte Amager Billand og bilforretningens tidligere ejer, Saqib Mustafa.

Læs Birgitte Erhardtsens historie her.

2. Fem nedslag: Her er de centrale punkter i regeringens nye prognose

Det var med optimisme i stemmen, at finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag eftermiddag offentliggjorde regeringens seneste vurdering af dansk økonomi.

»Selvom coronakrisen har ramt dansk økonomi, er det her en god lejlighed til at sige, at slaget langtfra blev så hårdt som forventet for et år siden,« sagde Nicolai Wammen på tirsdagens pressemøde i Finansministeriet.

Berlingske ser her nærmere på fem centrale tal i rapporten »Økonomisk Redegørelse«, der indeholder regeringens aktuelle vurdering af dansk økonomi og de offentlige finanser.

Læs Morten Laugesens gennemgang her.

3. Kommuner sendte ulovlige reklamebreve ud for internetfirma

Flere kommuner har i strid med lovgivningen sendt breve ud til deres borgere gennem e-Boks. I brevene har de forsøgt at lokke folk til at købe internetforbindelse hos et privat selskab, der var i gang med at grave kabler ned i kommunerne.

Det har Ankestyrelsen nu afgjort, fire år efter at der blev klaget over forholdene. Styrelsen slår i en 30 sider lang redegørelse fast, at Syddjurs og Lolland Kommuner »har ydet støtte til en privat virksomhed i strid med kommunalfuldmagtsreglerne«, og derfor skal det nu granskes, om kommunerne også har overtrådt konkurrencelovgivningen.

Samtidig bliver kommunerne nu anmeldt til Datatilsynet for ulovligt at have udvekslet data med internetudbyderen.

Læs Thomas Breinstrups historie her.

4. Danske aktier tilbage i topform: Slår rekord efter pinseweekend

Mens Danmark holdt lang pinseweekend, var der fuld knald på de globale aktiemarkeder.

Mandag steg børserne markant i USA, og den positive stemning smittede tirsdag morgen af i Danmark. Så meget at det danske eliteindeks, C25, er tilbage i rekordterritorium og har kurs mod at lukke over 1.800 for første gang nogensinde. Indekset er oppe med 0,9 procent og er nu steget otte procent siden nytår.

Dermed er danske aktier blandt de bedste i Europa tirsdag. Tysklands DAX 30-indeks er »kun« steget 0,7 procent, mens Sveriges S30-indeks er oppe på 0,2 procent.

Læs Sara Sjølins historie her.

5. Coronakrisens oversete jobfest presser virksomhederne: Nu er tiden kommet til at stramme regeringens krisepolitik

Masser af nye podere til at teste danskerne er med til at give jobfest i det offentlige med 19.000 flere ansatte i det seneste år. Alene i marts steg den offentlige beskæftigelse med 3.000 personer.

Dermed er den offentlige beskæftigelse kommet op på det højeste niveau siden 2011. Det er coronakrisens oversete jobfest, og den er med til at banke det offentlige forbrug i vejret med 24 milliarder kroner i år.

Men vi har snart lagt store dele af coronakrisen bag os, og derfor er tiden kommet til, at regeringen ikke længere tænker i økonomisk krise, når det gælder den økonomiske politik. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri.

Læs Frederik M. Juels historie her.