Business-update: Stribevis af uheld kostede succesiværksætter plantebaseret hjertebarn

Fejloverførsel til glubske hedgefonde bliver nu refunderet. Mangel på træpiller vil give kold og dyr vinter til tusindvis af danskere. Og stifter taler nu ud om, hvad der kostede plantebaserede måltidskasser livet. Læs dagens business-update.

Den store drøm om at levere plantebaserede måltidskasser til hele verden er nu bristet for Jakob Jønck, der onsdag meddelte, at Simple Feast nu er fortid. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update fra Berlingske Business.

Onsdag sluttede den plantebaserede drøm for Jakob Jønck, da han måtte meddele, at Simple Feast lukker og slukker. Stifteren fortæller nu, at en række uheldige begivenheder var skyld i, at firmaet knækkede nakken.

En træpillekrise truer nu de 100.000 danskere med et træpillefyr, og vinteren kan meget vel både blive dyr og kold.

Og en amerikansk storbank får nu millioner af dollar tilbage efter en gigantisk fejloverførsel.

Det er nogle af de historier, der har indtaget hovedrollerne på dagens business-scene.

Til slut kommer vi forbi et meget overraskende tweet fra Enhedslistens Per Clausen, der pludselig har fået en åbenbaring over for skattelettelser.

#1 – Succesiværksætter bag Simple Feast forklarer konkurs med stribevis af uheldige begivenheder

Danske Jakob Jønck har tjent hundredvis af millioner på sine tidligere virksomheder, der tæller Endomondo og My Fitness Pal.

Nu er hans plantebaserede hjertebarn gået konkurs. Onsdag meddelte han offentligheden, at måltidskassefirmaet Simple Feast lukker og slukker.

Det sker ifølge stifteren, fordi selskabet har været ramt af flere markante negative faktorer ude fra, der nu har tømt selskabet for kapital. Det siger han i et interview med Børsen.

Først blev selskabets nyeste fabrik i Los Angeles ramt af nedlukninger som følge af covid-19 i 2020.

Dernæst har en finansiel krise udviklet sig inden for venturemarkedet, hvor selskabet ellers havde planlagt at finde kapital.

»Det mest ærgerlige er, hvor tæt vi var på at lykkes. Jeg kan bare sige, at forskellen på den situation, vi er i nu, og så den modsatte med ultimativ succes og kapital frem til en børsnotering, den har været knivskarp. Og vi er desværre endt på den forkerte side. Og den virkelighed må vi acceptere,« siger Jakob Jønck til Børsen.

#2 – Vi er på vej mod en regulær træpillekrise over vinteren

Energistyrelsen kan nu ikke længere udelukke, at der i løbet af vinteren kan opstå reel mangel på træpiller, skriver Finans.

Det er de cirka 100.000 danskere med træpillefyr, der nu ikke kan være sikre på at kunne tænde for varmen til vinter.

Derudover er der ikke umiddelbart udsigt til nogen kontante tilskud til borgere med træpillefyr, hvis udgifter ifølge Energistyrelsen kan blive fordoblet eller mere over den kommende vinter.

Kristian Pihl Lorentzen (V) har i et spørgsmål til energiminister Dan Jørgensen (S) fået dette svar.

»Vi følger forsyningssituationen nøje og har i tæt dialog med branchen igangsat et arbejde for at afdække problemets omfang og afsøge eventuelle handlemuligheder.«

#3 – Vi kender alle frygten for at sende penge til den forkerte via netbanken, men helt galt gik det for storbanken Citigroup

Den store amerikanske bank Citigroup får nu endelig 500 millioner dollar tilbage, som den havde sendt forkert. Det skriver Financial Times.

Pengene var ved en fejl overført til en gruppe af hedgefonde, der ikke ville føre pengene tilbage, da fejlen blev opdaget.

I første omgang fik hedgefondene rettens ord for, at de måtte beholde pengene, da de ikke havde nogen forudsætning for at vide, at det var en fejl.

Men nu er den dom altså gjort om, og Citigroup kan nu kræve pengene tilbage med rettens ord i ryggen.

#4 – Priserne på naturgas falder op til afgørende energimøde i EU.

Mens energiministrene i EU fredag mødes for at diskutere mulige tiltag, der skal afværge en energikrise, falder priserne på naturgas nu.

Ifølge Bloomberg faldt de store indeks for naturgas op mod 8,2 procent.

Det er ellers blandt andet et forslag om at indføre prisloft på flere energiformer, der skal diskuteres af ministrene.

Priserne er dog stadig omkring otte gange højere end gennemsnittet over de sidste fem år for denne tid på året.

#5 – Statsgaranti bliver nu stillet til rådighed for disse selskaber i energisektoren

Torsdag præsenterede regeringen en garantiordning på 100 milliarder kroner, der skal sikre de store aktører på energimarkedet.

Det vækker glæde hos den tidligere minister Kristian Jensen, der i dag er direktør i erhvervsorganisationen Green Power Denmark:

»Det er glædeligt, men desværre også nødvendigt. Det er vigtigt, at vi nu får stillet sikkerhed, så regningen ikke presser virksomhederne ud over kanten, hvilket vil ramme forbrugerne,« skriver Berlingske.

Der er lavet en liste over de energiselskaber, der betegnes som »produktionsbalanceansvarlige«, og som derfor har mulighed for at gøre brug af den milliardstore statsgaranti.

På listen finder man flere af de absolutte højdespringer på årets Guld1000-liste over de største selskaber i Danmark.

Og dagens tweet går til …

Efter at budgetforhandlingerne i Københavns Kommune er faldet på plads, har der været gang i den på Twitter.

Og her er det mest besynderlige tweet kommet fra Enhedslistens Per Clausen, der i øvrigt ikke har noget med Borgerrepræsentationen i København at gøre.

Enhedslisten er med i en aftale med de blå partier uden SF og Socialdemokratiet, og for første gang i Per Clausens lange politiske karriere forsvarer han nu skattelettelser.