Business-update: Stjerneforfatter om succes: Jeg har minimum betalt en halv milliard kroner i skat

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Mens forfatteren Jussi Adler-Olsen er i færd med at skrive sin tiende krimi i den populære »Afdeling Q«-serie, så boomer forretningen Jussi Adler-Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Horst Galuschka/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God tirsdag eftermiddag og velkommen til Business-update.

Meget af landets opmærksomhed er stadig rettet mod skyderiet i Field's, der fandt sted søndag aften. Berlingske dækker løbende udvikling i sagen i denne liveblog – herunder den mindehøjtidelighed, der finder sted klokken 20.00 i aften.

I dagens overflyvning på erhvervsfronten skal vi forbi Danmarks vel nok største forfatter, et russiskejet dansk selskab og en alarmerende udvikling for Europas gaskunder.

Men inden da skal vi hurtigt runde den klart største historie i dansk erhvervsliv lige nu: SAS.

Piloterne strejker, og SAS forventer, at strejken vil påvirke omkring halvdelen af SAS' afgange og få indflydelse på omkring 30.000 passagerer om dagen.

Nu har SAS indledt en helt særlig type rekonstruktion, kaldet en Chapter 11, der skal styres fra en domstol i New York. Berlingskes nyhedschef, Simon Bendtsen, har her lavet en gennemgang af, hvad det helt præcis går ud på.

Og så til resten af dagens historier.

Jussi Adler-Olsen: Jeg har »absolut« en formue på over 100 millioner

Mens forfatteren Jussi Adler-Olsen er i færd med at skrive sin tiende krimi i den populære »Afdeling Q«-serie, så boomer forretningen Jussi Adler-Olsen.

Forfatterens selskab Adlerolsen.dep ApS har nemlig præsteret fremgang over snart sagt hele linjen i regnskabet for 2022. Både hvad angår bruttofortjeneste, driftsresultat, resultat efter skat og egenkapital.

Det skriver Børsen Pleasure.

I et telefoninterview fortæller Jussi Adler-Olsen fra sit sommerhus i Rørvig til avisen, at han »som minimum har betalt en halv mia. kr. i skat uden at klage«, og at han »absolut« har en formue på over 100 millioner kroner.

Regnestykket bag sin skattebetaling udlægger krimiforfatteren således: Hans krimiserie har solgt 27 millioner eksemplarer. Politikens Forlag i Danmark, Adler-Olsens udenlandske forlag og han selv tjener tilsammen cirka 100 kroner pr. bog, hvormed det samlede salg for hans bøger er på omkring 2,7 milliarder kroner. Dertil tjener forfatteren en pæn del af salget selv, hvorfor han gennem årene altså må have betalt mere end en halv milliard i skat.

Jussi Adler-Olsen er foruden sit forfatterskab engageret i en række andre foretagender, såsom nulenergihuse, renovation af gamle boliger, solcelleindustrien og softwareudvikling. Dertil har forfatteren en masse »hjertesager« såsom SOS Børnebyerne, siger han til Børsen.

Revisor trækker sig fra russiskejet dansk milliardfirma

Den største danske virksomhed ejet af en russer, NLMK DanSteel, mangler at komme med regnskab for 2021, og nu er firmaets revisor, PwC, stoppet.

Det skriver Finans.

Milliardvirksomhed NLMK DanSteel er lokaliseret i Frederiksværk, beskæftiger sig med stålproduktion til industrien, og så er den ejet af Vladimir Lisin, en af Ruslands rigeste personer, der dog ikke er på EUs sanktionsliste.

Og på fristdagen for indsendelse af NLMK Dansteels årsregnskab for 2021 – 30. juni – stoppede PwC på posten som revisor og blev erstattet af Dansk Revision. Det fremgår af cvr-registret, mens PwC ikke selv ønsker at kommentere forholdene. Det ønsker NLMK Dansteels administrerende direktør, Igor Sarkits, heller ikke, skriver Finans.

NLMK DanSteel beskæftiger cirka 500 personer og omsatte i 2020 for 2,3 milliarder kroner.

Strejke skubber gaspriser til højeste niveau i fire måneder

En strejke i det norske statsejede energiselskab Equinor – det tidligere Statoil – har nu skubbet de europæiske gaspriser til det højeste i fire måneder.

Det skriver Financial Times.

Arbejdernes fagforening – der ønsker lønforhøjelser til medarbejderne på grund af den tårnhøje inflation – har varslet yderligere tiltag. Til det har brancheforeningen Norsk olje og gass varslet, at det vil kunne skære i Norges daglige gaseksport med 13 procent.

I de seneste år har Norge stået for mellem 20 og 25 procent af Europas samlede gasforsyning, skriver Financial Times.

Strejken trådte i kraft mandag, og i dag, tirsdag, sprang gaspriserne med otte procent til 175 euro pr. MWh (megawatt-time). Det er det højeste siden begyndelsen af marts og fem gange højere end samme tidspunkt sidste år.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Dansk radargigant investerer massivt i at opspore droner

Allerød-virksomheden Weibel Scientific håber at udvide sit marked betydeligt, når avancerede droneradarer bliver klar sidst på året. Medarbejderskaren skal næsten fordobles, men der kan ikke skaffes folk nok, så 50 stillinger er lige nu ledige. Endnu er der ingen effekt af krigen i Ukraine – men den vil komme, siger den nye topchef.

Læs artiklen her.

2. Nye internationale søkabler går via Bornholm

Den dansk-norske internetgigant GlobalConnect lægger datakabel fra Sydsverige til Polen. Endnu to søkabler til hurtige dataforbindelser skal etableres og kobles på Solskinsøen.

Læs artiklen her.

3. Fuldt stop for SAS truer natten til torsdag

Når klokken slår midnat natten mellem onsdag og torsdag, går 200 danske flymekanikere i sympatistrejke med de strejkende piloter. Dermed kan flyene ikke få den nødvendige sikkerhedsgodkendelse til at lette.

Læs artiklen her.

4. »Spil for galleriet« – SAS har fået kritik for, at pilotforhandlinger kun var skinmanøvre, men det afviser SAS-direktør

Læs artiklen her.

5. Norwegian-billetter bliver revet væk – og de er dyre

SAS-strejken kunne straks mærkes hos de konkurrerende flyselskaber, som dog allerede har fyldt godt op i stolene.

Læs artiklen her.