Business-update: Stigende vandstand kan blive en trussel mod det finansielle system

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Nationalbanken advarer om, at klimaforandringer og de stigende farvande kan blive en trussel for det finansielle system, hvis ejendomme der anvendes som sikkerhed mod lån oversvømmes. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-Update.

På denne torsdag kan vi informere om, at en af landets største advokathuse vil indføre 24 ugers betalt barsel til fædre. Derudover er man kommet et skridt nærmere pant på dåser købt i grænsehandelsbutikker, men først starter vi med konkurs af et forsikringsselskab.

Forsikringsselskab erklæret konkurs

Forsikringsselskabet Gefion Insurance er erklæret konkurs.

Det skriver Finans.

Virksomheden havde dog håbet at lave en frivillig og solvent nedlukning af selskabet. Men konkursen blev deres endeligt, efter Gefion tabte en retssag i Tyskland, hvorefter virksomheden har konkluderet, at det ikke længere er muligt med den frivillige afvikling af selskabet.

»Vi er meget overraskede over afgørelsen fra den tyske appelret, efter at vi ved første instans fik fuldstændig medhold i vores påstand. Derfor havde vi lagt til grund, at Gefion efter afgørelsen i anden instans ville få mulighed for at få tilført selskabet mere end 30 millioner euro,« siger Troels Askerud, likvidator i og medejer af Gefion, i en pressemeddelelse.

Ny EU-af­gø­rel­se: Pant­frit då­sesalg i græn­se­bu­tik­ker kan være et over­stå­et ka­pi­tel

Pant på dåser købt i de tyske grænsebutikker er nu kommet et skridt tættere på virkeligheden.

Det skriver Børsen.

EU-retten har annulleret Kommissionens afgørelse om, at den manglende opkrævning af pant på visse former for emballage til drikkevarer, der sælges i de tyske grænsebutikker til kunder med bopæl i Danmark, ikke udgør statsstøtte.

Kommissionens afgørelse, som nu er annulleret, kom efter en kritik fra Dansk Erhverv. Kritikken gik på, at fritagelsen for pant på dåsedrikke, som sælges i grænsebutikker, udgør en indirekte statsstøtte til grænsehandlen. Det mente Kommissionen ikke gjorde sig gældende, og derfor kunne grænsebutikkerne fortsætte deres salg udenom pantsystemet.

Men EU-retten slår nu fast, at Kommissionens afgørelse bliver annulleret. Noget der glæder købmændene.

»Vi er naturligvis glade for, at de har kørt den sag, og den afgørelse retten er kommet frem til, fordi det viser, at påstanden ikke er taget ud af den blå luft. Der skal trods alt noget til, at kommissionen bliver underkendt ved retten,« siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd til Børsen.

Nationalbanken: Stigende vandstand er en trussel mod det finansielle system

Nationalbanken advarer om, at klimaforandringer og stigende vandstand kan blive en trussel mod det finansielle system. Begrundelsen lyder, at ejendomme, der anvendes som sikkerhed for at tage lån i bank over de næste år, kan blive værdiløse – ødelagt af oversvømmelser på Danmarks 8.000 kilometer lange kystlinje.

Det skriver Bloomberg.

Oversvømmelsesrisici truer allerede 41 milliarder kroner i lån, og tallet kan stige til så højt som 198 milliarder kroner ved udgangen af ​​dette århundrede, siger Nationalbanken i en rapport, som en del af en serie, der forudser virkningerne af klimaforandringer.

Advokatfirma i markant opgør: Indfører seks måneders betalt barsel til far

Et af landets største advokathuse, Bruun & Hjejle indfører 24 ugers betalt barsel til fædre. Den klare udmelding kalder brancheforeningen Danske Advokater »forfriskende«.

Det skriver Finans.

»Vi ser ingen grund til ikke at forbedre forholdene for mændene. Det kan være, at ligestilling ikke er et juridisk krav i dag, men det er, hvor vi som virksomhed og som samfund bør og vil ende. Det giver bedre vilkår for mænd, men dermed også for kvinder,« siger bestyrelsesformand Ole Spiermann til Finans.

Danske mødre tager i gennemsnit 280 dages barselsorlov. Det er hele otte gange så meget som de danske fædre.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business

1. »Det er danmarksrekord«: Restauranterne har aldrig manglet så mange ansatte som nu

Der er akut mangel på medarbejdere på landets hoteller og restauranter, viser nye tal. Hvor er medarbejderne? En stor del af dem står med en podepind oppe i næsen på danskerne på testcentre landet over, lyder en del af forklaringen.

Læs Eva Jungs historie her

2. Goldman Sachs har regnet på slutrunden: Her er holdet, der vinder EM

På fredag sparkes europamesterskaberne i fodbold i gang med et års forsinkelse på grund af coronakrisen. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har i mellemtiden regnet på, hvem der kommer til at løfte pokalen til sidst. Og så er der ifølge forudsigelserne også godt nyt for det danske landshold.

Læs Sebastian Perssons historie her

3. Inflationen banker i vejret: Det er blevet dyrere at være dansker

Inflationen er i maj steget til det højeste niveau siden december 2012, viser nye tal fra Danmarks Statistik. De stigende priser betyder, at en almindelig dansk familie årligt skal finde 7.500 kroner ekstra i budgettet, når indkøbskurvene skal fyldes, fremhæver en økonom.

Læs Frederik M. Juel og Morten Laugesens historie her

4. Stadil-familien har tjent historisk mange penge under coronakrisen

Selvom tøjmærket Hummel har været ramt af coronakrisen, har Stadil-familiens konglomerat leveret en historisk høj indtjening under pandemien. Familien forventer at nå nye rekorder i 2021.

Læs Mette Dalgaards historie her

5. Den berygtede hacker Max afsløret som 55-årig kvinde fra Rusland

Amerikansk politi har foretaget spektakulær anholdelse af en af de angiveligt store fisk inden for de omsiggribende ransomwareangreb, hvor hackere kræver løsepenge for koden til at låse vigtige dokumenter op.

Læs Thomas Breinstrups historie her