Business-update: Skattebombe på vej til de rigeste boligejere

Høje boligskatter, Teslas kommende regnskab og en seriøs kurslussing på den danske børs er bare nogle af de ting, vi har samlet til dig i dagens Business-update.

Ejerne af de dyreste boliger i Danmark står til at blive ramt af en tredobbelt boligskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update med et hurtigt overblik over, hvad der sker i erhvervslivet og økonomien netop nu.

Du kan læse om danske aktiers kurssmæk, en grevindes farvel til en stor dansk virksomhed, og hvordan boligejere med de dyreste huse bliver ramt af en boligtopskat.

God læselyst.

#1 – Grevinde Alexandra siger farvel til B&O

Siden 2020 har grevinde Alexandra arbejdet i B&O som director of client programmes, men nu er det slut. Faktisk stoppede hun allerede 11. januar, men det er først nu blevet meldt ud til virksomhedens medarbejdere. Det skriver B.T.

»Jeg har været glad for min tid i Bang & Olufsen. Selskabet har virkelig flyttet sig meget i den periode, og vi har udbredt kendskabet til B&O-brandet og produkterne til endnu flere forbrugere,« siger grevinden.

Det er ifølge presserådgiver Helle von Wildenrath Løvgreen grevinden selv, der har valgt ikke at være fastansat længere, fordi hun gerne vil have tid til andre projekter. Hun fortsætter dog som ekstern rådgiver til B&O.

#2 – Skattebombe på vej til liebhaverboliger

Bor du i en af Danmarks dyreste boliger, er der et ordentligt skattesmæk på vej. Når den nye boligskattereform træder i kraft til nytår, stiger udgifterne til ejendomsværdiskatten nemlig markant.

Boliger, hvis nye ejendomsvurdering runder 11,8 millioner kroner, vil blive ramt af en slags boligtopskat, der er næsten tre gange så høj som på billigere ejendomme. Det skriver Børsen.

Med boligskattereformen vil den almindelig ejendomsværdiskat ligge på 0,5 procent, men stige til 1,4 procent, hvis den nye ejendomsvurdering kommer over de 11,8 millioner kroner. Det betyder, at hvis du for eksempel bor i et hus til 16 millioner kroner, skal du betale knap 95.000 kroner i ejendomsværdiskat. Heraf stammer cirka 30.000 af dem fra boligtopskatten ifølge udregninger fra Nordea.

Omkring 17.000 danske familier bor i boliger, der vil komme over topgrænsen.

#3 – Danske aktier får kurssmæk

Det danske C25-eliteindeks er blandt de hårdest ramte på en rød dag på det europæiske aktiemarked. Et par timer før markedsluk er indekset nede knap to procent, væsentligt mere end faldet på cirka 0,4 procent i det franske og britiske indeks.

Især Netcompany trækker ned i Danmark med en kurslussing på 19 procent, efter at virksomheden kom med årsregnskab. Netcompany nåede med egne ord alle målene for 2022, men prognosen for 2023 har gjort investorerne nervøse. I 2022 fik Netcompany en omsætningsvækst på over 52 procent, men forventer nu kun, at omsætningen stiger med mellem otte og 12 procent i 2023.

Også Ambu, Mærsk og GN Store Nord dykker med fald på henholdsvis syv, fem og fire procent.

C25-indekset er trods onsdagens nedtur stadig oppe med knap 20 procent siden sin bund i slutningen af september.

#4 – Tesla-regnskab på vej

Efter det amerikanske aktiemarkeds lukning i aften klokken 22 dansk tid kommer elbilproducenten Tesla med regnskab. Og det er et regnskab, som rigtig mange holder øje med, ikke mindst efter at Tesla-aktien det seneste års tid har været på en vanvittig rutsjebanetur. I 2022 dykkede kursen 65 procent, men er siden nytår steget 17 procent.

Derudover har den seneste beslutning om at sænke priserne på Tesla-modellerne markant sat fokus på, hvor stor efterspørgslen vil blive i 2023. Derfor er det ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, især forventningerne til de kommende kvartaler, der vil optage investorerne.

»Forsigtige europæiske forbrugere og ditto amerikanere kan give året en forsigtig start. På den anden side vil Teslas prisnedsættelse booste salget. Som udgangspunkt vil investorerne – uden prisnedsættelser – være nervøse for, om efterspørgslen var stor nok til at imødegå produktionen,« siger han.

»Prisnedsættelserne vil gøre sit, og det er realistisk, at når 2023 er gået, kan Tesla være kommet i mål med det, som aktuelt er konsensus: 1,80-1,95 millioner solgte biler. I aften efter lukketid er vi en del klogere på det og meget andet, som optager ikke mindst de private investorer,« tilføjer han.

Fem uundværlige fra Berlingske Business

A: Hvis man vil tjene penge på sin bolig, er rådet fra ekspert soleklart

Boligpriserne er galoperet opad de seneste 30 år og trods udsigter til faldende boligpriser har en boligekspert et meget klart råd, hvis man gerne vil have en gevinst.

Læs hele Daniel Tidemanns historie her.

B: Der venter renteskvulp forude. Det går bedre end frygtet

Nedtællingen til næste uges møde i Den Europæiske Centralbank (ECB) er gået i gang. Der kommer en renteforhøjelse, men vil man gå lidt mere frem på listefødder? Tal fra økonomien bestemmer nu hastigheden, og de seneste tal er mere grønne end tidligere.

Læs analysen fra Ulrik Bie her.

C: Mærsk dropper gigantsamarbejde med schweizisk rival

En af containerbranchens vigtigste alliancer er på vej til at gå i opløsning, efter at Mærsk og schweiziske MSC har beslutte at forlade hinanden.

Læs hele Lasse Friis' historie her.

D: Danskernes rigdom svulmer op, men en gruppe er de store vindere – det er »en kæmpe succes«

Ny analyse stiller skarpt på, hvordan det er gået med forskellige familietypers økonomi siden 1994. Der er fremgang næsten hele vejen rundt, og der er en overraskende vinder.

Læs hele Frederik Juels artikel her.

E: Politikere vil have SAS' hovedkontor til Danmark: »Det vil være bizart, hvis det ikke sker«

Tiden, hvor SAS-hovedkvarteret ligger i Sverige, bør snart være forbi på grund af vores statslige ejerskab. Det mener flere danske politikere, der kæder placeringen af hovedkvarteret sammen med et nyt dansk kapitalindskud i SAS.

Læs hele Lasse Friis' historie her.