Business-update: Selvom det er juli, er julefreden allerede i fare

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Den britiske premierminister udtalte i november 2020, at intet skulle hindre britiske pølser i at komme til Nordirland. Nu volder Brexit store problemer og truer forsyningen af ferske britiske fødevarer til Nordirland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

På denne onsdag kommer overblikket blandt andet forbi ferske fødevareproblemer som følge af Brexit samt en dansk iværksætter, der har indfriet drengedrømmen og har købt sig ind i barndommens fodboldklub.

Vi indleder dog med coronakrisens indvirkning på den amerikanske økonomi.

Det blev det korteste tilbageslag nogensinde

Da coronapandemien rullede ind over verden, dykkede USAs økonomi i foråret 2020 i et hidtil uset tempo.

Dette var dog ikke det eneste usædvanlige ved forårets tilbagegang i økonomien, for nu står det klart, at det samtidig blev den korteste recession, der nogensinde er registreret i amerikansk økonomi. Det skriver Finans.

»Recessionen varede i to måneder, hvilket gør den til den korteste amerikanske recession, der er registreret,« skriver The Business Cycle Dating Committee, der har til opgave at afgøre, hvornår USAs økonomi er i recession.

De mange dyk på aktiemarkederne i coronakrisens første forår skabte bekymringer om, at tilbagegangen i økonomien ville blive værre end under finanskrisen.

I midten af marts 2020 blev det amerikanske aktieindeks Dow Jones ramt af det værste fald siden 1987. Dykket overgik også det hidtil mest massive endagsfald, der fandt sted under finanskrisen i 2008. Nedgangen i økonomien afløste samtidig det længste opsving nogensinde i USA. Opsvinget varede i hele 128 måneder – over ti år.

Brexit truer julefreden i Nordirland

Brexit truer nu julebordet i Nordirland, idet hylderne i supermarkederne mange steder vi være tomme, når juletiden nærmer sig.

Der vil især være mangel på friske fødevarer fra Storbritannien, som på grund af Brexit ikke længere må sendes over de nordirske grænser, skriver The Guardian.

»Jeg kan allerede sige, at vi denne jul bliver nødt til at træffe beslutninger om at fjerne juleprodukter fra listen over produkter til Nordirland, fordi det ikke er værd at forsøge at få produkterne over grænsen,« siger en talsperson for den britiske supermarkedskæde Marks & Spencer.

Nordirland er unik på den måde, at dets borgere har ret til både irsk og britisk statsborgerskab, og fordi Irland er medlem af EU, falder Nordirland mellem to stole i Brexit-aftalen.

En særlig Brexit-protokol blev forhandlet på plads for Nordirland. Den betød blandt andet, at Nordirland fortsat følger EUs fødevareregler, selvom Storbritannien ikke har gjort dette siden 1. januar 2021. EUs regler tilsiger blandt andet, at friske fødevarer ikke må komme ind på EUs indre marked fra lande, som ikke er medlem af EU.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har nu henvendt sig til EU for at »løse det alvorlige problem, der er opstået«.

Stifter af dansk milliardsucces køber sig ind i barndommens boldklub

En dansk investorgruppe har skudt en kapitalindsprøjtning på 42,3 millioner kroner i Superligaklubben Viborg FF.

Gruppen tæller blandt andre Jesper Søgaard, medstifteren af den danske milliardsucces Better Collective. Til Børsen siger han, at investeringen i fodboldklubben ikke kun er drevet af kroner og øre, men at der også er tale om en drengedrøm.

»Vi vil gerne støtte op om klubben, og vi ved, at den betyder sindssygt meget for hele lokalområdet i Viborg, som jo er det, jeg er rundet af. Jeg vil gerne give noget tilbage, når nu vi har været så heldige, at det er gået os godt,« siger Jesper Søgaard, der selv var bolddreng i Viborg FF i 90erne, til Børsen.

Jesper Søgaard var med til at stifte Better Collective i 2004. Firmaet udvikler digitale platforme inden for online sportsbetting og havde i 2019 kontorer i ni lande. Virksomheden samarbejder blandt andet med den britiske avis The Daily Telegraph.

Tre skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

1. SF: Enhedslistens krav »er dødsensfarligt«
Det vil være gift for alle fremtidige overenskomstforhandlinger på det offentlige område, hvis regeringen følger Enhedslistens ønske om at indkalde til politiske forhandlinger for specifikt at hæve sygeplejerskernes løn. Det mener SFs politiske ordfører, Karsten Hønge.

Læs historien her.

2. USAs boligmarked er i fuld fart, men med gode bremser
Coronatiden har sat gang i det amerikanske boligmarked, hvilket er blevet forstærket af udsigten til permanent større muligheder for hjemmearbejde. Boligpriserne er skudt i vejret de fleste steder, men der er dog store forskelle i forhold til tiden før finanskrisen, idet boligejerne ikke har omsat friværdier til forbrug, men tværtimod har øget opsparingen.

Læs historien her.

3. Barsel blokerer for ligestilling i erhvervslivet – derfor bør flere gøre som parret her
Barsel fordelt ligeligt mellem mor og far er vejen frem for ligestilling på arbejdsmarkedet, mener topøkonom Nina Smith. Dette kræver dog øremærket barsel til fædre. For Line og Allan Daasbjerg Drewes var det helt naturligt men det er det langtfra for alle.

Læs historien her.