Business-update: Så meget mere betaler københavnere for et juletræ

Politiet opgiver at forfølge Skagens storfisker, og tusindvis af ansatte i dansk butikskæde får en bonus. Det er blot to af de udvalgte historier i dagens Business-update.

Juletræer er væsentligt dyrere i København end på landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til Berlingskes business-update på denne første dag i december, hvor du får et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder at lune dig på.

Vi begynder med at se på gaspriserne, inden vi skal forbi en opsigtsvækkende retssag, en ekstra julegave til mange ansatte og ikke mindst historien bag dagens overskrift.

Lad os komme i gang!

#1 – Europæiske gaspriser kan stikke af

Prisen på naturgas i Europa er steget med over 17 procent på en uge, og med kolde temperaturer i sigte kommer forberedelserne til vinteren nu for alvor på prøve.

Det skriver Bloomberg.

Rusland lukkede tidligere på året for gasleverancerne til Europa, hvilket har medført høje priser og bekymring for vinteren. Det er dog lykkedes at få fyldt de europæiske lagre, og med en relativt mild november er priserne endnu ikke stukket af som frygtet.

Men fordi en koldfront ser ud til at trække ind over det nordvestlige Europa, og temperaturerne også ser ud til at falde i store dele af Asien, kan efterspørgslen efter naturgas blive stor i den kommende tid.

Derfor er der ifølge Bloomberg en overhængende risiko for, at danske gaskunder igen kan se frem til tårnhøje regninger.

Berlingske skrev en artikel om netop det tidligere på ugen, som du kan læse her.

#2 – Politiet opgiver at forfølge nordjysk storfisker

Henning Kjeldsen fra Skagen kan beholde sine millioner og behøver ikke længere at bekymre sig om beskyldninger om, at han har brudt reglerne for, hvor mange kvoter en fisker må købe og eje.

Det skriver Finans.

Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) har nemlig opgivet at forfølge sagen yderligere, efter at den særlige anklagemyndighed i november led et klokkeklart nederlag i Vestre Landsret, hvor Henning Kjeldsen og en stribe fiskere og rådgivere var tiltalt for brud på de såkaldte kvotekoncentrationsregler.

»Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet har efter nærlæsning af dommens præmisser vurderet, at afgørelsen ikke giver grundlag for, at anklagemyndigheden søger Procesbevillingsnævnets tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret,« bekræfter vicestatsadvokat Kristian Kirk Petersen i en skriftlig udtalelse til erhvervsmediet.

Landsretsdommen underkendte en dom fra december 2021 i Retten i Holstebro, hvor Kjeldsen personligt blev idømt en bøde på 54 millioner kroner, ligesom han skulle tilbagebetale et trecifret millionbeløb i ulovlige udbytter.

Læs hele historien her.

#3 – Bonus til tusindvis af ansatte i dansk kometkæde

Ejerne af butikskæden Normal, der har Anders Holch Povlsen som hovedaktionær, har besluttet at udbetale en bonus til sine omkring 8.000 medarbejdere.

Det skriver Børsen.

»Det er en jubilæumsbonus, fordi det er ti år siden, at vi besluttede os for at starte Normal. Det er gået langt bedre, end vi havde turde drømme om. Rigtig mange af vores nuværende medarbejdere hoppede med på det her tog, inden de vidste, hvad det skulle blive til. Vi vil gerne betale noget af det tilbage,« siger Torben Mouritsen, administrerende direktør og stifter, til avisen.

Bonussen er på lige omkring 30 millioner kroner, et beløb, der svarer til de første fem års overskud efter skat. Men der er stor forskel på, hvor store beløb de ansatte får, for den er uddelt efter anciennitet og efter, om man er heltids- eller deltidsansat.

Derfor varierer bonusserne fra 500 kroner til 45.000 kroner.

Læs hele historien her.

#4 – Kæmpe prisforskel på juletræer

Der er stor forskel på, hvad det koster at købe et juletræ på landet og et juletræ i byen. Det skriver TV 2 Lorry.

200 kroner er således gennemsnitsprisen for et juletræ på landsplan, men det tal dækker altså over store forskelle, alt efter hvor man bor.

»De kan koste under 100 kroner i provinsen og over 500 kroner, hvis du er inde i København,« siger Claus Jerram Christensen, der er direktør i brancheforeningen Danske Juletræer, til TV 2 Lorry.

Køber du dit juletræ på Østerfælled Torv i København, må du eksempelvis af med 690 kroner, hvis du er på udkig efter et tre meter højt juletræ. Her koster træerne nemlig 230 kroner pr. meter.

Det er en pris, der er knap 73 procent højere, end hvis du køber dit juletræ på landet.

Læs hele historien her.

Tre uundværlige fra Berlingske Business:

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du bør læse.

A: Choktal fra Nationalbanken: Så mange boligejere vil næste år blive teknisk insolvente

Læs Louise Kastbergs historie om de danske boligejere her.

B: Punktum i langtrukken Roskilde Bank-sag: Tidligere direktør skal betale 231 millioner

Birgitte Erhardtsen ridser sagen op for dig her.

C: Kryptokongen var god for over 100 milliarder kroner. Nu er han på Bahamas med ét kreditkort og begravet i gæld

Daniel Tidemann har skrevet en læseværdig historie, som du kan se her.

Dagens skæve

Som de fleste nok har bemærket, røg det danske herrelandshold i fodbold onsdag ud på røv og albuer af VM-slutrunden i Qatar efter et ydmygende nederlag til Australien.

Derfor bliver vi selvsagt ikke verdensmestre i fodbold i denne omgang – til gengæld er vi netop blevet kåret til verdensmestre i en anden disciplin, hvor vi har flere guldmedaljer end de fleste.

Du gættede rigtigt: skattetryk!

Cheføkonomen fra den borgerlig-liberale tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen, opfordrer derfor i vanlig stil til, at den nye regering indfører omfattende skattelettelser.

Det var alt for denne gang – tak, fordi du læste med!