Business-update: Så meget har Novo-topchefen tjent de seneste fem år

I dagens Business-update skal vi både omkring de første resultater af Teslas prisoffensiv og høre om en køkkenkæde i knæ, inden vi løfter sløret for, hvor meget Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard får i løn.

Administrerende direktør for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, slår ny rekord med en løn i 2022 på sammenlagt ... Svaret findes længere nede i teksten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update.

Vi begynder med fuld fart frem hos Tesla, som har accelereret salget efter de massive prisnedsættelser i midten af januar.

Desværre går det ikke lige så stærkt med at få solgt køkkener i øjeblikket, og det mærkes nu i branchen, som lider sit første store tab med kæden Hanstholm Køkkens konkurs.

Hos topchefen for Novo Nordisk er der til gengæld masser af penge i kassen, viser en gennemgang af medicinalgigantens aflønningsrapporter.

Kæmperabat sender Tesla-salget i vejret

Teslas strategi med at skære 20 procent af prisen på flere af sine populære modeller ser efter bare få uger ud til at give pote.

Nye tal fra brancheforeningen Danske Bilimportører viser, at der i årets første måned allerede er blevet indregistreret 481 af Teslas bilmodel Y. For hele sidste år landede det tal på 2.316, skriver Børsen.

»Det er jo et ægte januarudsalg – bare med permanente priser, og det har danskerne altså reageret på nu. Samtidig er det gået op for flere, at selvom bilen stadig er dyrere i indkøb, så er den på sigt billigere i drift,« siger Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen, til Børsen.

Teslas prisjustering har medført, at nogle af modellerne på det danske marked er sat ned med op til 130.000 kroner. Samtidig har bilgiganten over de seneste par måneder ændret på sin indregistreringscyklus. Hvor Tesla før satte plader på størstedelen af sine biler i slutningen af hvert kvartal, gør Tesla det nu mere kontinuerligt og jævnt fordelt.

Landsdækkende køkkenkæde drejer nøglen om

Efter 55 år må den landsdækkende kæde Hanstholm Køkken, som er kendt for sine snedkerkøkkener, lukke og slukke, skriver Finans.

Samlet set har kæden 14 butikker fordelt rundt om i landet. 11 af dem er taget under konkursbehandling ved Retten i Holstebro, mens resten er ejet af franchisetagere og derfor ikke på nuværende tidspunkt er under konkursbehandling.

De 11 butikker, der må dreje nøglen om, ligger i Odense, Vejle, Aarhus C, Esbjerg, Thy-Mors, København, Roskilde, Herning, Hillerød, Hellerup og Køge. Derudover er kædens montage-, produktions- og retailselskaber også gået konkurs.

Konkurserne begynder nu at rulle som resultat af en særdeles presset periode hos mange køkken- og møbelproducenter i landet, skriver Finans.

Novo-topchef har tjent over en kvart milliard kroner de seneste fem år

Topchefen i medicinalgiganten Novo Nordisk, Lars Fruergaard, slår ny rekord med en løn i 2022 på sammenlagt 60,1 millioner kroner, skriver Børsen.

Det fremgår af en helt ny aflønningsrapport fra Novo Nordisk, som onsdag offentliggjorde regnskabet for 2022.

Den tunge lønpose sikrer ham en samlet indtjening på over en kvart milliard kroner de seneste fem år, viser en gennemgang af aflønningsrapporterne.

Dermed er Lars Fruergaards løn steget 50 procent i forhold til det første år i chefstolen. Det var i 2018, da hans samlede lønpakke lød på 40 millioner kroner.

En betydelig del af lønpakken består af bonusser. I 2022 var selve basislønnen på 17,1 millioner kroner, mens de kortsigtede bonusser udløste 13,2 millioner kroner og de langsigtede bonusser 27,8 millioner kroner. Det svarer til, at godt 68 procent af topchefens løn kommer fra bonusser.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske allerede set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du bør læse.

A: Bunker af danske vvs-firmaer går sammen i nyt stort selskab

En ny virksomhed samler en stribe danske elektrikere og vvs-selskaber i en stor koncern. Det er den norske kapitalfond FSN, der står bag sammenlægningen.

Læs hele historien fra Lasse Friis her!

B: Aktiemarkedet scorer hattrick – og det tegner godt for 2023

Januar er slut, og hvis vi ser bort fra regnen og den heftige debat om store bededag, har det faktisk været en forrygende måned – i hvert fald for aktiemarkedet. Men begivenheder de næste 48 timer kan bringe optimismen ud af kurs.

Læs Sara Sjølins historie her!

C: Kronen har fået ny vogter. Der er rigeligt at tage fat på

Nationalbanken har fået ny chef, hvilket er en oplagt anledning til at lave et grundigt eftersyn af Nationalbankens organisering og rolle i det danske samfund. Der er faktisk rigeligt at tage fat på. Måske kommer Christian Kettel Thomsen til at lave mere larm, end mange tror. Og måske han skal begynde at lede efter et nyt permanent hjem.

Læs Ulrik Bies kommentar her!

Tak, fordi du læste med!