Business-update: Så låst er SAS-konflikten. Og så meget koster den SAS dagligt

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

SAS-ledelsen og de 900 strejkende piloter er ikke i nærheden af at nå hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag kære læser.

Det er blevet fredag, så velkommen til ugens sidste Business-update.

Vi skal forbi SAS (det kommer man ikke uden om i disse dage), ECCO, hvis renommé i Danmark fortsat lider skade, og Nationalbankdirektørens besyv om rentesituationen.

God læselyst – og weekend, når du kommer dertil.

Forligsinstitution om SAS-konflikt: »Det ser helt låst ud«

SAS-ledelsen og de 900 strejkende piloter er ikke i nærheden af at nå hinanden.

Det ville den norske forligsinstitution, Riksmekleren, vide, hvis de var. Institutionens opgave er at mægle i konflikter mellem arbejdsmarkedets parter.

»Generelt er der, når der er strejke, kontakt mellem mægler og parterne, og der arbejdes i baglokalet. Hvis parterne i SAS nærmer sig en løsning, kan de tage kontakt, men det ser helt låst ud nu,« oplyser forligsinstitutionen ifølge E24 til NTB.

Til det norske medie siger lederen af SAS Norway Aviation Association fra pilotsiden, Jan Levi Skogvang, at piloterne ikke har planer om at række ud til SAS-ledelsen, og at det er SAS, der bløder likviditet under strejken.

I forbindelse med SAS' ansøgning om konkursbeskyttelse i USA kom det torsdag frem, at SAS har lidt over fem milliarder kroner i rede penge. Hver dag strejken pågår, taber SAS omkring 70 millioner kroner, har analytiker Hans Erik Jacobsen fra Swedbank sagt til E24.

Salling stormagasiner dropper samarbejdet med ECCO

Tidligere på ugen kunne Berlingske fortælle, at ECCO fra april næste år ikke længere er kongelig hofleverandør. Magasin droppede allerede samarbejdet i marts.

Og nu stopper også Salling med at købe sko – hvad de ellers har gjort i næsten 40 år – hos det kritiserede skofirma, der har nægtet at trække sig ud af Rusland. Det skriver Finans.

»Vi fortsætter med at sælge de varer, vi har, men vi kommer ikke til at indkøbe flere, og det har vi ikke gjort siden marts måned,« siger indkøbschef hos Salling stormagasiner, Lars Højgaard Rasmussen, til avisen.

Salling er dog åbne over for at genoptage samarbejdet, hvis ECCO ændrer holdning til måden at drive forretning i Rusland på, lyder det.

Lars Rohde: Rentechok er midler­ti­digt

Efter over et årti med lav inflation og meget lave renter er tiden nu en anden. Især renten på boliglån er strøget opad de seneste måneder.

Men er det noget, vi skal vænne os til?

Det mener Nationalbankens direktør, Lars Rohde, ikke.

»Jeg tror stadig, at vi på den anden side kommer tilbage til et »lower for longer«. Ikke helt ned i de virkeligt lave renter, vi har haft. Men en tilbagevenden – langsigtet – til høje, positive realrenter – det tror jeg ikke kommer til at ske,« siger Lars Rohde i et interview med Børsen og forklarer, at det skyldes, at renten i høj grad drives af demografien – som altså ikke har ændret sig mærkbart over de seneste år.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, er enig, siger han til avisen. Danske Bank tror heller ikke, at de høje renter er kommet for at blive.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Stort taxaselskab sætter advokatundersøgelse i gang: 90 procent af de ansatte har klaget over berygtet formand

Efter at mere end 90 procent af de ansatte på TAXA 4x35s hovedkontor i Vanløse officielt har klaget gennem selskabets whistleblowerordning over bestyrelsesformand Muhammad Aslam – der af anonyme kilder anklages for at have »kuppet« sig til magten – har selskabet nu hyret advokatfirmaet Horten til at lave en ekstern advokatundersøgelse.

Læs journalist Julie Schneiders opfølgende artikel her.

2. Han har i mange år »levet i skyggerne«. Nu skal han stå forrest og forsvare din pension

Det er med stoisk ro, at den tidligere departementschef Martin Præstegaard indtager topposten hos landets største investor. Han er klar til at stå i forreste række og tage det øverste ansvar efter et langt liv i skyggen. Og det kræver et sæt store fødder.

Læs journalist Julie Søltofts interview med ATPs nye topchef her.

3. SAS og Dansk Industri prøver ny vej for at stoppe strejke: Vil have en brancheoverenskomst for alle piloter i Danmark

SAS og Dansk Industri har sammen udsendt en opfordring til, at de strejkende piloter kommer tilbage til forhandlingsbordet og denne gang forhandler om en brancheoverenskomst, der skal dække alle piloter i Danmark.

Læs journalist Mia Gleerups Fallentins artikel her.

4. Kongehusets »politiske« beslutning kan ryste ECCO: Selskabet »risikerer at blive en af nutidens gullaschbaroner«

Kongehuset har sendt ECCO ud i kulden, idet skogiganten fra april næste år ikke længere kan kalde sig Kongelig Hofleverandør. Det kan komme til at koste kunder ude i verden, forklarer danske virksomheder, der især i Asien nyder godt af at kunne smykke sig med titlen.

Læs journalist Katrine Mengels artikel her.

5. PET advarer: Dansk teknologi kan havne hos Ruslands militær

Rusland forsøger at omgå sanktioner for at skaffe teknologi og produkter til sit militær. Det viser PETs efterforskning. Det kan ramme danske virksomheder, der i god tro sælger deres produkter til »lovlige« købere.

Læs journalist Nina Schaumanns artikel her.

Tak, fordi du læste med. God weekend!