Business-Update: Power bygger ny dør for at smyge sig udenom regeringens regler: »Vi har allerede bestilt håndværkerne«

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Powers forretning i Esbjerg stod til at skulle lukke ovenpå de nyligt indførte restriktioner. Men elektronikkæden vil nu lave en helt ny indgang, så julehandlen kan reddes, forklarer Powers direktør Jesper Boysen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til denne overflyvning af dagens vigtigste nyheder inden for erhverv og økonomi.

Apropos fly, så skal vi forbi luftfartsselskabet SAS, der har fået en kæmpebøde af den norske stat. Men vi starter med elektronikkæden Power, der har taget kreative løsninger i brug for at redde julehandlen.

Power tilkalder håndværkere: Ny indgang skal redde julehandlen

Power i Esbjerg forsøger at redde julehandlen ved at etablere en ny dør. Det skriver JydskeVestkysten.

Det sker, efter statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften bebudede, at alle storcentre skal lukkes fra i dag, torsdag. Derved stod Powers afdeling i Esbjerg til at skulle lukke fuldstændigt ned for julehandlen, fordi den ligger i Esbjergs storcenter City Nord.

Men det lader Power imidlertid ikke ske. Kort efter statsministerens pressemøde greb elektronikkæden telefonen og ringede efter håndværkere. Power vil således redde julehandlen ved at etablere en ny indgang, så man ikke kommer ind i butikken via storcenteret.

»Vi har allerede bestilt håndværkere til at etablere en ny indgang bagved butikken ud mod Stormgade,« fortæller Power-direktøren Jesper Boysen til JydskeVestkysten.

Power i Esbjerg lavede i foråret den samme løsning med butikkens dobbeltdør på bagsiden af bygningen, da Danmark dengang lukkede ned.

SAS får mil­li­onbø­de for sløv til­ba­ge­be­ta­ling til kun­der

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har fået en bøde af Luftfartstilsynet i Norge.

Grunden er, at flyselskabet har været for sløv med at tilbagebetale penge til kunder, der har fået aflyst deres flyrejser under coronapandemien. Det skriver Ritzau.

Bøden er på en million norske kroner, hvilket svarer til 700.000 danske kroner.

SAS blev i oktober advaret om, at selskabet ville få en bøde, hvis ikke pengene var betalt 1. december. I starten af december flyselskabet, at det skylder 650 millioner kroner til kunder for rejser, der er blevet aflyst.

Danske kunder har også oplevet, at SAS har været langsom til at betale penge tilbage. Tolv flyselskaber – herunder SAS – fik tidligere i år en frist til 1. december til at få tilbagebetalt kundernes penge.

Derefter skulle de senest 10. december oplyse, hvorvidt kunderne havde fået deres penge tilbage. Fristen blev sat af Trafikstyrelsen, der nu er ved at se på den videre proces.

Nye restriktioner kan forgylde Bilka

Alle indkøbscentre, stormagasiner og butikker over 5.000 kvadratmeter er fra i dag lukket. Det gælder bare ikke Bilkas 18 varehuse, selvom de overskrider kvadratmetergrænsen, skriver Finans.

Bilka må fortsat holde åbent, fordi varehusene regnes for at være dagligvarebutikker. Det sker til trods for, at Bilka sælger dyner, værktøj og lignede, som for eksempel Bauhaus og Ikea også sælger. Både Bauhaus og Ikea er tvangslukkede som følge af de nye restriktioner.

Ifølge direktør Jens Birkeholm i brancheforeningen Dansk Detail, er der udfordringer ved indføre restriktioner i detailhandlen. Især når et varehus med dagligvarer også kan sælge andet end dagligvarer – som for eksempel tøj og havemøbler:

»Det kan jo ikke være meningen, at der laves regler i en sundhedskrise, som bruges til at sende kunderne og dermed omsætning hen til bestemte butikker. Meningen er vel at sænke aktivitetsniveauet samlet for at begrænse smitte.«

Vestas skifter til Dansk Erhverv: »Det er et tilvalg«

Vestas skifter erhvervsorganisation og melder sig ind i Dansk Erhverv, skriver Børsen.

I en lang årrække har vindmølleproducenten ellers været medlem af Dansk Erhvervs konkurrent – nemlig Dansk Industri.

Skiftet finder sted, da Vestas og Dansk Erhverv er et »godt match«, betoner Vestas' kommunikationschef Anders Friis:

»Vi har valgt at melde os ind i Dansk Erhverv, fordi vi mener, at der på nuværende tidspunkt er et godt match mellem det, de arbejder for, og de interesser vi har. Der er altid nogle nuancer mellem erhvervsorganisationerne, og vi mener, at Dansk Erhverv matcher vores prioriteter,« siger Anders Riis til Børsen.

Har I været utilfredse med DI?

»Nej. Det er et tilvalg af Dansk Erhverv og det, de repræsenterer,« siger kommunikationschefen til Børsen.

 

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Overvismanden advarer: Der skal styr på strategien med test, opsporing og isolation – »det er helt afgørende, hvad der sker efter nedlukningen«

Den nye nedlukning rammer 350.000 job og er reelt mere omfattende end i foråret. Den danske økonomi får det røde kort i begyndelsen af det nye år, hvis der ikke bliver styr på smitten, fremhæver cheføkonom.

Læs artiklen her

2. Domstol piller historisk søgsmål mod tusindvis af danskere fra hinanden: Det er baseret på »urigtige oplysninger«

Gennem flere år har et enormt massesøgsmål om ulovlig download af film verseret ved de danske domstole. Retten på Frederiksberg mener, at søgsmålet udgør et retssikkerhedsmæssigt problem, og at det kan være strafbart for de to internationale selskaber, der har hevet tusindvis af danskere i retten.

Læs artiklen her

3. Før var Færch-klanen skandalernes holdeplads – nu er familiens plastikbarn genbrugsguld hos Mærsk

Matriarken Lone Færch solgte Færch Plast til kapitalfond for to milliarder kroner i 2014. Forleden betalte Mærsk 14 milliarder kroner for plastvirksomheden, der nu er kernen i Mærsks nye genbrugsstrategi med tidligere Mærsk-chef Nils Smedegaard i formandsstolen.

Læs artiklen her

4. Black wednesday? Nedlukning startede stormløb mod landets storcentre: »I nogle forretninger fordoblede vi omsætningen«

Efter at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften lukkede storcentre fra torsdag morgen, skyndte flere danskere sig ud for at få købt de sidste julegaver. Det var ikke kun de fysiske butikker, der kunne mærke panikken. Magasins onlineshop var ved at blive lagt ned natten til torsdag.

Læs artiklen her

5. Er restskat en god eller dårlig idé?

Hvert forår viser det sig, om du skylder Skat penge eller omvendt. Hvad er bedst? Dét gennemgår Berlingskes Povl Dengsøe i dagens økonomiske julekalender.

Læs julekalenderen her