Business-update: Ny rekord – så mange penge har danskerne lånt til boligkøb i år

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

De mange bolighandler har medført et rekord stort udlån til boligfinansiering hos realkreditselskaberne i årets første kvartal, viser nye tal fra Finans Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste business-update, som også i dag giver indblik i de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret på weekend.

Vi skal forbi historien om en sten­rig tobaks­fa­mi­lie, som er tæt på at ram­me ja­ck­pot for anden gang med salg af en snusfabrik, og om priserne på danske minkskind, der på få måneder er skudt voldsomt i vejret. Men vi begynder på boligmarkedet, hvor købelysten har ført til ny rekord.

Danskerne har lånt rekordmange penge til boligkøb i år

Den enorme appetit på at købe boliger blandt danskerne har givet realkreditselskaberne travlt med at lange lån over disken. I årets første tre måneder har de sammenlagt lånt 42 milliarder kroner ud til finansiering af boligkøb, viser nye tal fra Finans Danmark.

Dermed sætter danskerne rekord for realkreditlån til boligkøb i et kvartal, påpeger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

»Siden vi kom på den anden side af første coronanedlukning i marts sidste år, har aktiviteten på boligmarkedet været på et forholdsvist højt niveau. Mange danskere har været på jagt efter en ejerlejlighed, et hus eller et sommerhus, og når danskerne har fundet drømmeboligen, så finansieres den i rigtig mange tilfælde med et realkreditlån,« udtaler han i en pressemeddelelse.

I alt løb realkredittens samlede udlån til boligejere op i 127 milliarder kroner i årets første kvartal, da en del eksisterende boligejere har omlagt lån. Tallene viser, at 72 procent af udlånet er med fast rente. Og det er ifølge Mikkel Høegh, boligøkonom og afdelingsdirektør i Jyske Bank, godt nyt i en tid, hvor der bliver talt om potentielle boligbobler.

»Når boligejerne i høj grad vælger lån med fast rente, opnår de dels en sikkerhed for ydelsen, hvis og når renten en dag skulle stige. Dels opnår de friværdibeskyttelse, hvis de stigende renter giver anledning til prisfald på husene,« skriver han i en kommentar.

På få måneder er prisen på danske minkskind blevet fordoblet

De danske minkskind er blevet en eftertragtet vare. Alene i år er prisen blevet mere end fordoblet, skriver Finans.

Minkavlernes salgsselskab, Kopenhagen Fur, har i denne uge afholdt en auktion, hvor de danske minkskind er blevet revet væk af indkøbere fra især Kina, Sydkorea og USA. I forhold til den auktion, der blev afholdt i februar, er prisen på danske minkskind steget yderligere 20 procent til 330-340 kroner. Og sammenligner man med bunden af lavkonjunkturen i 2020, er priserne løftet med 120 procent.

»Vi får helt udsolgt, og priserne stiger mere end ventet. Stigningerne er drevet af et stærkt detailsalg i lande som Kina, Sydkorea og USA,« fortæller Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur og Danske Minkavlere, til Finans.

Særligt i Kina, hvor privatforbruget er steget eksplosivt de seneste måneder, er der rift om de danske skind, påpeger han.

Sten­rig to­baks­fa­mi­lie er tæt på at ram­me ja­ck­pot igen

Den hovedrige familien Gundersen, der blandt andet har tjent en formue på at sælge Assens Tobaksfabrik til Scandinavian Tobacco Group i 2008, er tæt på at score jackpot igen, skriver Børsen.

Denne gang er det snusfabrikken AG Snus Aktieselskab i Assens, som familien er i gang med at sælge til den multinationale tobaksgigant Philip Morris International.

Ifølge Børsen bekræfter den 71-årige Georg Gundersen, der er bestyrelsesformand og ejer AG Snus sammen med sin 35-årige datter, Dorthe Fink Gundersen, og sin 41-årige søn, Alex Gundersen, at der er en salgsproces i gang.

»Jeg kan sige, at vi er i gang med en salgsproces med Phillip Morris International. Der er lavet en betinget aftale, så vi kan ikke sige mere,« fortæller Georg Gundersen.

Også Phillip Morris Denmark bekræfter, at der forhandles om et salg.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Bitcoin ramt af brandudsalg – taber 30.000 kroner i værdi på én dag

Av av av. Det gør rigtig ondt at eje bitcoin i øjeblikket. Fredag er den populære kryptovaluta dykket næsten ti procent, eller cirka 5.200 dollar, så én mønt nu »kun« koster 49.174 dollar. I danske kroner svarer det til, at bitcoin er faldet 32.240 kroner på en enkelt dag til 302.880 kroner.

Læs historien her!

​Europa, nu er det dig: Storbank udpeger genåbningens vinderaktier

Flyt dig USA, nu er der en ny aktieboss i byen. Efter at have haltet efter USA i mange år, forudser storbanken Goldman Sachs nu, at europæiske aktier vil stråle det kommende år i takt med vaccineudrulning og genåbning.

Læs historien her!

Trods mindre risiko ved Johnson & Johnsons vaccine har vi ikke brug for den

AstraZenecas vaccine ser på nuværende tidspunkt ud til at give en højere risiko for alvorlige bivirkninger end Johnson & Johnsons vaccine. Men vi er i den gunstige situation i Danmark, at vi kan takke nej til begge vacciner alligevel, mener ekspert.

Læs historien her!

Fagforening vil gøre op med universitetsstuderendes lange sommerferie

Det skal være slut med en sommerferie på to-tre måneder for landets universitetsstuderende. Det mener Danmarks største fagforening, 3F, som foreslår, at sommerferien på landets videregående uddannelser forkortes med en måned. Ifølge 3F vil det øge arbejdsudbuddet med op til 9.500 personer. Akademikerne afviser forslaget.

Læs historien her!

​TV 2 lader Ilse Jacobsen begå karakterselvmord i bedste sendetid

Skulle der nogensinde blive rejst en statue i Hornbæk af gummistøvledronningen Ilse Jacobsen, ønsker hun teksten »jeg er bare mig« indgraveret. Sådan lyder det i et interview med TV 2. Det er pinligt for både TV 2 og Ilse Jacobsen, skriver Simon Bendtsen, redaktør og souschef på Berlingske, i en kommentar.

Læs kommentaren her!