Business-update: Modehus bag særlig taske trodser både krig, inflation og sorte skyer over økonomien

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Alt efter hvilken udgave af Birkin-tasken fra modehuset Hermès, der er tale om, ligger prisen mellem cirka 60.000 kroner, flere hundrede tusinde og i nogle tilfælde over en million kroner. På billedet ses den dyrest solgte Birkin-taske nogensinde, »Himalayan Nilo Crocodile Birkin« med både guld og diamanter, der i 2018 blev solgt for over to millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Anzuoni/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære læser, velkommen til denne uges sidste udgave af Berlingskes eftermiddagsupdate.

På denne solrige fredag runder vi blandt andet danskernes holdning til renterne på opsparingskontoen og et fransk modehus, der trodser tiden og stormer fremad.

Men vi starter med benzinpriserne.

God læselyst.

Dyr benzin er kommet for at blive på grund af pres på raffinaderier

Raffinaderierne er pressede på kapaciteten – de kan ikke følge med efterspørgslen – og det betyder, at forbrugerne bør vænne sig til tanken om høje benzinpriser et stykke tid endnu.

Det skriver Børsen.

Lige nu ligger benzinprisen i Danmark på omkring 16 kroner literen, og det er trods alt lavere end i juni, hvor prisen var oppe omkring 18-20 kroner literen.

Men 16 kroner er stadig markant højere end de lidt over 12 kroner, benzin kostede per liter ved årets indgang.

Olieprisen og benzinprisen har det med at følge hinanden, men olieprisen, der også har været tårnhøj, er faldet mere end benzinprisen. Det skyldes altså kapacitetsproblemer på raffinaderierne.

»Det kan blive et vedvarende og endnu større problem, når vi kigger frem i tiden. Der er ikke mange, der investerer i noget, som er relateret til fossile brændstoffer,« siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank til avisen.

Aktiekurs i fransk modehus stikker af

Det franske modehus Hermès' aktiekurs steg fredag med 6,65 procent, efter det kunne præsentere en historisk høj afkastmargin på salg i det første halve år af 2022–42 procent.

Det skriver Bloomberg.

Hermès er især kendt for at producere Birkin-tasken, der blev lanceret i 1984 og er opkaldt efter den britiske skuespiller Jane Birkin. Tasken går for minimum 60.000 kroner fra ny, og den er blevet glorificeret i populærkulturen i alt fra tv-serien »Sex and the City« til af kendisfamilien The Kardashians og rappere som Drake, Future og Cardi B.

Modehusets salg i halvåret steg med 20 procent til 2,71 milliarder euro på trods af faldende forbrugertillid og rekordhøj inflation i hele verden.

»Disse resultater bekræfter, at Hermès sandsynligvis vil være den mest modstandsdygtige luksusvarespiller i en recession,« skrev Luca Solca, analytiker hos Sanford C. Bernstein, i et notat ifølge Bloomberg.

Hermès' aktiekurs er den seneste måned steget med 23 procent, og ifølge companiesmarketcap.com ligger modehusets samlede aktieværdi på over 1.000 milliarder kroner.

Danskerne går ikke op i de negative renter på opsparingen

Har man en opsparingskonto, vil man formentlig være glad for, at de negative renter er ved at være fortid.

Men ikke i en grad, så det får flere til at spare ret meget mere op i banken. Ikke hvis man skal tro økonomiprofessor Jesper Rangvid fra CBS, der sammen med lektor Linda Sandris Larsen, lektor Ulf Nielsson og ph.d.-stipendiat Oliver-Alexander Press i en undersøgelse er kommet frem til, at danskerne er stort set ufølsomme overfor, hvilken rente de får i banken.

Det skriver Finans.

Folk sparer i højere grad op for at polstre sig til sværere tider end med henblik på at tjene penge på renterne, lyder det.

»Undersøgelsens resultater understøttes også af, at skønt danskerne har beklaget sig meget over de negative renter de seneste 1,5 år, så faldt opsparingen blot marginalt nogle måneder efter indførelsen af negative renter for så at begynde at stige igen,« siger Jesper Rangvid til avisen.

 

Her er fem gode bud på historier fra Berlingske Business

1. SAS står overfor et »stort benspænd« på et af de allervigtigste markeder

Den norske regering vil efter SAS-piloternes strejke gribe ind over for flyselskabers mulighed for at bruge udenlandske datterselskaber for at bekæmpe »social dumping i lufthavnen«. Det kan give store problemer for SAS på et af de allervigtigste markeder.

Læs Jonathan Lundgren Larsens artikel her.

2. Toneangivende boligrente tager uventet drejning: »Vi må erkende, er vi blevet overraskede«

Efter nogle hæsblæsende måneder i første halvdel af året falder boligrenterne pludselig. Økonomerne er overraskede, men peger på, at tvekampen mellem frygten for inflation og frygten for økonomisk afmatning langtfra er overstået. Trods det tiltrængte pusterum er boligrenten fortsat høj.

Læs Sebastian Persson og Katrine Mengels artikel her.

3. Efter flere måneders styrtblødning–har stemningen vendt sig på aktiemarkedet?

Det har været et herrens år på aktiemarkedet indtil videre, men i juli har der været optimisme at spore i de toneangivende indeks. Økonomer giver et bud på, om den gode stemning kan vare ved.

Læs Mia Gleerup Fallentins artikel her.

4. Et særligt »samfundsbidrag« har affødt stor kritik. Nu svarer central minister igen: »Det er klogt og retfærdigt«

Det har ført til kritik, at regeringen sender regningen fra Arne-pensionen videre til finanssektoren. Særligt regeringens argumenter for beslutningen har vakt opsigt. Nu forklarer skatteminister Jeppe Bruus (S) beslutningen.

Læs Sebastian Perssons artikel her.

5. Et opslag på Facebook får SAS-piloters interne krig til at eksplodere: »Det er godt nok ekstremt«

En række påstande fra Dansk Pilotforening og Dansk Metal får fagforeningskrigen i SAS til at eskalere. Dansk Pilotforenings næstformand medgiver nu, at »det er meget muligt«, at han tager fejl.

Læs Jonathan Lundgren Larsens artikel her.

Tak, fordi du læste med. Og god weekend.