Business-update: Millionerne fosser ud af Tiger-milliardærens nordsjællandske hotelsatsning

Berlingske Business viser vejen til de vigtigste historier om økonomi og virksomheder.

Tiger-stifter, Lennart Lajboschitz, taber fortsat millioner på sin hotelsatsning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix (arkiv)

God eftermiddag og velkommen til endnu en business-update, hvor du som altid kan blive opdateret på dagens vigtigste nyheder om erhvervslivet og økonomien.

Vi skal blandt andet forbi en hotelsatsning i pengeproblemer, et nyt innovationsfænomen og et regnskab fra tøjkæden Bertoni.

De spændende historier er lige om hjørnet, så lad os bare komme i gang.

Underskudsforretningen Hornbækhus

Flying Tiger-stifteren, Lennart Lajboschitz, taber fortsat penge i millionklassen på sit hotel, hvor coronakrisen blot er endnu en udfordring.

Det skriver Finans, som har talt med Lennart Lajboschitz om hans hotelsatning.

Den succesfulde iværksætter har satset stort på sit hotel Hornbækhus i Nordsjælland, som han købte i 2015, og som han har brugt et tocifret millionbeløb på at renovere.

Beklageligvis har hotellet i årevis været en underskudsforretning for Lajboschitz. Sidste år gav det et underskud på 6,3 millioner kroner, og nu – for andet år i træk – må han igen skyde millioner ind i maskineriet for at holde hjulene i gang og rette op den negative egenkapital.

Pengeproblemerne bekymrer dog ikke Tiger-milliardæren synderligt. Han er fortsat overbevist om, at hotellets bærende koncept med fokus på sociale relationer kan vise sig at være en god forretning.

»Vi har lavet en ny type hotel, synes vi selv, og det har taget noget tid at få det kørt ind. Det regner vi som en form for etableringsomkostninger,« oplyser Lennart Lajboschitz til Finans.

Krisen fik flere danske virksomheder til at omlægge produktionen – forskere kalder det en helt ny innovationsform

Coronakrisen fik flere danske virksomheder til at tænke i nye baner. I stedet for at beskæftige sig med de vanlige opgaver, satte flere virksomheder ind for at bidrage med at lappe hullerne i de mangler, der opstod i krisens kølvand.

Således begyndte eksempelvis Snaps Bornholm at producere håndsprit, taxiselskabet Viggo begyndte at levere mad og medicin i sine Tesla-biler, og en række virksomheder omlagde produktionen for at producere værnemidler.

To danske forskere har set nærmere på den tendens, hvor de på baggrund af data fra Dansk Industri har gennemgået omkring 200 danske virksomheders omlægning af produktionen under coronakrisen.

Det har resulteret i opdagelsen af en helt ny innovationsform, som forskerne har døbt »lateral innovation«.

Berlingskes journalist Sebastian Persson har talt de to forskere fra Syddansk Universitet om deres fund. En af dem er Lykke Margot Ricard, som oplyser, at succeskriterierne for, at en ny innovationsform finder sted, er dels, at der opstår en god idé, og dels at ideen kommer på markedet.

»Lateral innovation er en svær form for innovation, for den bevæger sig uden for virksomhedernes kerneområde. Det handler om at kunne tænke mere ud af boksen og se nye muligheder,« forklarer Lykke Margot Ricard yderligere om det nye innovationsfænomen.

Kapitalfond skyder millioner ind i kriseramt, dansk tøjkæde

Store dele af detailbranchen har været særligt udfordret i coronakrisens kølvand, men allerede inden krisen stod på, befandt tøjkæden Bertoni sig i økonomiske problemer.

Det skriver Børsen, som har set nærmere på tøjkædens regnskab fra 2019.

I regnskabet fremgår det, at underskuddet for Bertoni har taget et stort dyk fra et negativt terræn på en million kroner i 2018 til et driftsunderskud på 16 millioner kroner i 2019. På bundlinjen lyder tabet på 13 millioner kroner.

I ledelsesberetningen står der, at »ledelsen anser resultaterne for utilfredsstillende«.

Nu har bestyrrelsesformand i Bertoni, Lars Jørgensen, og kapitalfonden Vektor Kapital skudt penge ind  i tøjkæden for at holde liv i forretningen. Den hjælpende hånd betyder, at Bertoni nu har sikret sig en egenkapital på 16 millioner kroner.

Bertoni står for 13 butikker i Danmark samt fem butikker i Norge og har eksisteret siden 1972.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Her kører landets dyreste biler – og her får de flest buler

Hvor finder du de dyreste biler i Danmark? Hvor laver bilejerne flest buler, og hvor betaler de mest i bilforsikring?

Man skulle tro, at i hvert fald de to økonomiske faktorer fulgtes ad. Men det er ikke helt tilfældet, viser tallene fra over 100.000 opslag på prisportalen Samlino.dk, som sammenligner priser – i dette tilfælde på bilforsikringer, hvor søgeren samtidig indtaster prisen på sit køretøj samt antal skader.

Berlingskes journalist Povl Dengsøe har set nærmere på tallene. Læs her, hvor du finder de dyreste biler.

2. Kina er først ude af coronamørket – væksten tilbage i plus

Kinas økonomi voksede mere end forventet i andet kvartal og viser dermed, at de store fald under selve nedlukningen vil blive efterfulgt af høje vækstrater. Men også i Kina er væksten et udtryk for massiv hjælp fra myndighederne. De kommende måneder vil vise, om økonomien kan stå på egne ben. Det er straks lidt mere tvivlsomt.

Du kan læse, hvad Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Bie, er kommet frem til i sin analyse af Kinas økonomi her.

3. Plummer-selskab indgår forlig i ny kopisag: Pludselig dukkede »Karls Premium« sneaker-rens op i Netto

Ronald A/S og Salling Group blev for kort tid siden dømt til at betale 300.000 kroner i erstatning til kunsthåndværkeren Anne Black for kopikrukker solgt i Netto. Nu har Ronald A/S med Kenneth Plummer i spidsen indgået forlig med sneakeriværksætteren Karl Faurholt, hvis navn pludselig dukkede op i Netto.

Her gør Berlingskes journalist Jonas Rimer Hansen dig klogere om kopisagen.

4. Trods nederlag har Vestagers skattesag ikke været helt forgæves

Selv om Margrethe Vestager og EU-Kommissionen ikke får medhold i sagen mod Apple og Irland, så har sagen dog betydet, at regler er blevet ændret, og at flere virksomheder har ændret deres opsætning i Irland.

Berlingskes journalist Torsten Cordes har blandt andet talt med Jacob Ravn, der er skattepolitisk chef hos Dansk Erhverv, om sagen.

Han understreger, at selv om dommen ikke umiddelbart vil få betydning for Apple eller Irland, så har selve sagen dog haft konsekvenser for, hvilke skattekonstruktioner der kan laves i Irland.

Læs mere her.

5. Har du set Berlingskes sommersatsning »Gang i Danmark«?

Hen over sommeren samler Berlingske Business’ journalister en stribe gode bud på, hvordan der kan komme gang i Danmark igen i kølvandet på coronakrisen.

Find alle historierne her.

 

God eftermiddag, god aften og god læselyst herfra.