Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update.
Vi har som sædvanlig været på en tur rundt i eftermiddagens nyhedsbillede for at give dig et overblik over, hvad der sker i erhvervslivet og økonomien netop nu.
I dag skal vi blandt andet forbi en kornhøst, der kan slå rekord, Sveriges økonomi og Lars Larsen Group, der trods milliardtilbagegang holder hovedet højt.
Til sidst skal vi forbi en stikpille på Twitter fra miljøminister Magnus Heunicke til fagbevægelsen og de partier, der ønsker at gøre spørgsmålet om afskaffelsen af store bededag til en folkeafstemning.
Rigtig god læselyst.
Rekordhøst sender kornpriserne ned
Der er udsigt til, at dette års hvedehøst i Australien kommer til at slå rekord med hele 42 millioner tons hvede. Det skriver Finans.
Det var faktisk ikke ventet, at årets høst ville blive så god. Man troede. at den voldsomme regn i slutningen af 2022 havde skadet afgrøderne. Og den store mængde regn kan have udvandet kvaliteten – men har til gengæld også øget mængden af korn. Det betyder, at prisen har taget et gevaldigt dyk. Prisen på korn er nu det laveste sidens Ruslands invasion af Ukraine.
På råvarebørsen i Paris er prisen på et ton hvede til levering i marts faldet til 285 euro, svarende til cirka 2.100 danske kroner. Til sammenligning kostede et ton hvede i maj, da prisen nåede toppen, 430 euro, svarende til omkring 3.200 kroner.
»Prisfaldet kommer i erkendelse af, at der bare er rigtig meget korn rundt om i verden. Nu får vi efter alt at dømme en australsk rekordavl, og den kommer på toppen af en gigantisk russisk høst,« påpeger chefanalytiker John Jensen, AgroMarkets, skriver Finans.
En høst på mere end 100 millioner ton korn efterlader også Rusland med et stort eksportpotentiale.
Dårlige økonomiske nyheder fra Sverige påvirker også Danmark
Den svenske krone nærmer sig det laveste niveau siden finanskrisen. Nu kan du få cirka 66 danske kroner for en svensk 100-lap. For blot et år siden kunne du få 72 kroner. Inflationen i vores naboland er også fortsat op, mens den i Danmark er faldet. Og det er ikke kun dårlig nyt for svenskerne, skriver TV 2.
Sverige er vores tredjestørste eksportmarked, og når de er under pres, bliver det svære for danske virksomheder at afsætte deres varer på det svenske marked. Det siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer til TV 2.
Når den svenske krone kan veksles til færre danske, betyder det også, at fortjenesten for salg i Sverige er mindre, medmindre man hæver prisen.
Milliardtilbagegang skræmmer ikke Jysk: »Man skal ikke lade en god krise gå tabt«
Det har været et turbulent år for Lars Larsen Group der ejer selskaber som Jysk, Bolia, Ilva, Sofacompany, Sengespecialisten, Actona og Letz Sushi. På trods af en stigende omsætning og driftsresultat har virksomhedens bundlinje taget et dyk fra 5,2 til 3,5 milliarder kroner efter skat grundet et fald i virksomheden værdipapirer og kontantbeholdning. Det skriver Børsen.
Men det betyder ikke, at virksomheden holder sig tilbage, hvis der skulle komme et godt tilbud.
Direktør i Lars Larsen Group Jesper Lund oplyser, at virksomheden samlet set har kapital for op mod 20 milliarder kroner til investeringer og opkøb:
»Vi afsøger hele tiden mulighederne, og så handler det om at slå til på det rigtige tidspunkt. Afmatningen i markedet og den faldende efterspørgsel har endnu ikke gjort, at der er sket en omstilling hos sælgerne i relation til, hvad den rigtige pris er. Jeg vil ikke sige, vi har trukket håndbremsen, men vi iagttager lige, hvad der sker. For jeg tror, det kræver lidt tid, før sælgerne indser og forstår, hvordan verdenssituationen ser ud nu,« siger Jesper Lund til Børsen.
For »man skal ikke lade en god krise gå tabt,« lyder det.
Det største selskab i Lars Larsen Group er Jysk, som i regnskabsåret 2021/22 omsatte for 44 milliarder kroner. Resultatet for koncernen lander før skat på 4,3 milliarder kroner – cirka 2,1 milliard lavere end året forinden.
Tre uundværlige fra Berlingske Business
Den mest trofaste læser vil måske allerede være faldet over dem i løbet af dagen her på Berlingske. Hvis ikke – og til alle andre interesserede – kan du her finde tre artikler fra Berlingske Business, som vi synes er værd at læse.
A: En hjælpende hånd fra Japan til de danske boligejere
Den japanske centralbank fortsætter sin ekstreme rentepolitik og udløser dermed nye globale rentefald – også herhjemme. Ligesom i resten af de vestlige lande tror de finansielle markeder ikke på, at Bank of Japan vil gøre, hvad de siger. Men hvad betyder det store fald i energipriserne egentlig for renterne? Nok det modsatte af, hvad du tror.
B: Partier afviser regeringens plan – kan udhule gevinsten ved at afskaffe store bededag
SF og Dansk Folkeparti vil ikke øge uligheden, og afviser derfor at gå med til forslag, der skal øge gevinsten ved at afskaffe store bededag. Og selvom SVM-regeringen har flertal, kan det blive en alvorlig hovedpine.
Optimismen breder sig forsigtigt i alpeluften i Davos
De dystre udsigter for verden begynder at fortone sig blandt verdens topledere og toppolitikere, som er samlet til verdensøkonomisk topmøde i den schweiziske alpeby. Optimismen spirer igen.
Dagens Tweet
På Twitter kommer miljøminister Magnus Heunicke (S) med en slet skjult hentydning til fagbevægelsen og de partier, der forsøger at gøre spørgsmålet om afskaffelsen af store bededag til en folkeafstemning.