Business-update: Mia Wagner får Schur-arving og direktør i Maj Invest ind i sit nye selskab

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

»Løvens Hule«-dommer Mia Wagner udvider ejerkredsen i sit og forretningspartnerens, Anne Stampe Olesens, nye fælles selskab med to erfarne investorer. Schur-arving bliver også bestyrelsesformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Godeftermiddag og velkommen til onsdagens Business-update torsdag, hvor roen har sænket sig en smule, efter at demokraten Joe Biden onsdag blev indsat som ny præsident i USA uden ballade.

Vi skal høre lidt om, hvad danske virksomheder gør for at få Joe Bidens opmærksomhed, men vi begynder under hjemlige himmelstrøg med en nyhed fra Iværksætterdanmark.

Mia Wagner henter to tunge erhvervsmænd ind i sit selskab

Erhvervskvinden Mia Wagner, som er kendt fra DR-programmet »Løvens Hule«, har fået friske kræfter ind i sin og forretningspartnerens, Anne Stampe Olesens, nye virksomhed, Nordic Female Founders, ifølge en pressemeddelelse.

Johan Schur, der er arving til milliardkoncern Schur, træder ind i virksomheden som investor, mens direktør i Maj Invest Jeppe Christiansen, som sidder i bestyrelsen i en række af landets største virksomheder, træder ind i selskabets advisory board..

Johan Schur bliver samtidig bestyrelsesformand.

»Vi har tidligt på vores rejse valgt at kontakte Johan Schur og Jeppe Christiansen, fordi vi kender værdien af input udefra. Vi er meget stolte af, at to så kompetente kræfter har sagt ja til at styrke fundamentet for Nordic Female Founders,« siger Mia Wagner, der fungerer som administrerende direktør for Nordic Female Founders, i pressemeddelelsen.

Samtidig oplyser Nordic Female Founders, der har til formål at fremme diversiteten i dansk iværksætteri, at de indtil videre har foretaget tre investeringer. Det drejer sig om læringsplatformen Female Invest, sportstøjsbrandet EYDA og webshoppen DecoFarver.dk, der sælger maling online. De to sidstnævnte investeringer er sket i »Løvens Hule«.

Grønne danske virksomheder inviterer Biden til samarbejde via The New York Times

En række danske virksomheder, der leverer bæredygtig teknologi og energi, er gået sammen med Dansk Industri om at råbe den nye amerikanske præsident op fra dag et.

I en helsides annonce i The New York Times rækker virksomhederne hånden ud til Biden, skriver Børsen.

De otte virksomheder er Haldor Topsøe, Grundfos, Siemens Gamesa, Cowi, Rambøll, Semco Maritime, Copenhagen Infrastrukture Parners (CIP) og Kamstrup.

»På vegne af Danmarks grønne industrier og teknologivirksomheder bifalder vi jeres ambitioner om at føre jeres land mod en CO2-neutral fremtid. Det er en dristig opgave,« skriver virksomhederne ifølge Børsen med adresse til Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

Som en af sine første handlinger underskrev Joe Biden på dagen for sin tiltrædelse 17 dekreter. Et af dem er et dekret om, at USA igen træder ind i Parisaftalen, som forpligter alverdens lande til at holde klodens temperaturstigning godt under to grader frem til 2030.

VW får bøde for udlede et halvt gram CO2 for meget pr. kilometer

Verdens største bilproducent, Volkswagen, skal betale en bøde for ikke at have nået EUs krav til reduktion af CO2-udledning fra bilgigantens bilflåde.

Det skriver Financial Times.

Selvom Volkswagen, der har hjemme i Tyskland, mere end firdoblede sit salg af elbiler sidste år, er det ikke nok til, at selskabet når EUs skrappe krav til bilers CO2-udledning.

EU har lagt ansvaret for at reducere CO2-udledningen på nye biler over på producenterne og sat specifikke mål for, hvor meget hver enkelt bilproducent skal reducere udledningen pr. kilometer.

Det har ansporet bilproducenterne til at sætte fuld fart på udviklingen og produktionen af elbiler og hybridbiler.

VW-gruppen, der også omfatter brands som Audi, Porsche og Seat, nåede en CO2-udledning pr. kilometer på 99,8 gram, hvilket er cirka et halvt gram for lidt til at nå EUs mål.

Derfor kan selskabet nu forvente en bøde på mere end 100 mio. euro.

Fire skarpe bud på erhvervshistorier, du kan læse fra Berlingske

Partier vil gøre ø-færger gratis igen til sommer

Adskillige partier i Folketinget ser velvilligt på at gøre det gratis at bruge færgerne til de danske øer for cyklister og gående – enten en sommer mere eller permanent. Det bliver en del af de kommende forhandlinger om økonomisk genopretning efter coronakrisen. Det skriver journalisterne Povl Dengsøe og Søren Martin Olsen.

Danskernes tillid til Skat er faldet de seneste ti år

Hos tre ud af fem danskere er tilliden til Skat faldet de seneste ti år, viser en Kantar-Gallup-måling. Særlig lav er tilliden til, at Skat finder skatteunddragerne, og det er ifølge professor Bent Greve der, hvor skatteministeren »for alvor« har grund til at være bekymret. Lotte Kenvig har helt mistet tilliden til Skat, som hun på syvende år kæmper mod. Det skriver journalist Vibe Hyltoft.

Stor rift om hoteller og sommerhuse langs danske kyster

Selvom udenlandske turister mangler, er interessen for at booke hotel eller sommerhus i populære feriebyer i Danmark stor i sommermånederne. Det mærker man blandt andet på Ærø, Samsø og i Skagen. Det skriver journalisterne Søren Martin Olsen og Povl Dengsøe.

Britisk spilgigant får dansker som ny topchef

Jette Nygaard-Andersen er udnævnt til koncernchef for Ladbrokes-ejeren Entain, som netop har afvist et opkøbstilbud på 67 milliarder kroner. Journalist Thomas Breinstrup fortæller om udnævnelsen.