Business-update: Mens banker raser over Arne-skat, holder Arbejdernes Landsbank »lav profil«

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder på denne onsdag.

Arbejdernes Landsbanks direktør, Gert Jonassen, mener, det er for tidligt at kommentere på regeringens pensionsudspil, der ellers har modtaget skarp kritik fra store dele af den finansielle sektor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til onsdagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi begynder hos mediet Finans, der har historien om Arbejdernes Landsbank, som er hårdt ramt af coronakrisen. Ifølge mediet er banken således kommet igennem første halvår med et tab på 64,2 millioner kroner. Det resultat skal ses i forhold til de 236,4 millioner kroner, som banken hentede ind efter skat i det første halvår sidste år.

»Et minus på 64,2 mio. kr. efter skat er naturligvis ikke tilfredsstillende, men vi er sådan set ganske fortrøstningsfulde, når vi kigger på de underliggende parametre bag resultatet,« siger Gert R. Jonassen, der er ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank i forbindelse med halvårsregnskabet, til Finans.

For selv om Arbejdernes Landsbanks første halvår endte med et negativt resultat, og flere ubekendte faktorer gør det svært at spå om fremtiden, forventer banken et positivt resultat før skat i niveauet 50-100 millioner for hele 2020.

Du kan læse hele historien her.

Holder lav profil om Arne-skat

Samtidig er Arbejdernes Landsbank en af de banker, der har holdt lav profil i sagen om regeringens pensionsudspil, hvor andre banker ellers ikke har været blege for at kritisere regeringens plan.

Til Børsen siger Arbejdernes Landsbanks ordførende direktør, Gert R. Jonassen, at han ikke vil gå ind i sagen, før en endelig aftale er på plads.

»Jeg synes, det er for tidligt at komme med en udmelding, så lad os nu se, hvordan den (Arne-skatten, red.) bliver udmøntet,« siger han til Børsen.

Han henviser til bankernes brancheorganisation, Finans Danmark.

»Det synes jeg er det rigtige sted at spørge, for jeg vil ikke forholde mig til den. Jeg er en del af den finansielle sektor, og der bliver jeg nødt til at sige, lad os se, hvad vores interesseorganisationer mener om det, for det er en bred diskussion. Den holder jeg lidt lav profil på.«

Læs hele historien her.

Onsdag lød det i et fælles opråb i Berlingske fra Bjørn Bøje Jensen, bankdirektør i Nordea, og Dorrit Groth Brandt, der er formand for de 6.000 Nordea-medlemmer af Finansforbundet, at regeringens »klapjagt på bankerne« udfordrer sammenhængskraften. Læs den historie her.

Verdens største økonomier historisk hårdt ramt efter coronakrise

Nye tal fra den internationale organisation OECD viser, at det samlede BNP for de 34 lande, som er medlemmer af OECD, faldt med 9,4 procent fra første til andet kvartal i 2020. Det skriver Finans i dag.

»Det er det største fald nogensinde registreret i OECD-landene, og det er markant større end faldet på 2,3 procent, som blev registreret i det første kvartal i 2009, da finanskrisen var på sit højeste,« siger OECD, der kalder udviklingen for »helt uden fortilfælde«.

Ser man udelukkende på de syv største økonomier i OECD, er udviklingen også bemærkelsesværdig. Det samlede BNP for USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrig og Canada faldt således med 10,8 procent fra første til andet kvartal.

Du kan læse hele historien her.

Dit postnummer afgør, hvad du investerer i

Ifølge en ny intern undersøgelse blandt Danske Banks kunder, som investerer i enkeltaktier for mere end 25.000 kroner, er der en sammenhæng mellem dit postnummer, og hvilke aktier du investerer i. Det skriver Børsen.

Undersøgelsen viser blandt andet, at nordsjællænderne har investeret 40,3 procent af deres aktier i sektoren sundhedsaktier, mens samme sektor kun udgør 16,9 procent af aktierne hos indbyggere i Sydjylland.

»Vi ser ikke kun forskel på aktievalg, men også betydelige forskelle i sektorsammensætningen af investorernes porteføljer,« siger Jacob Hvidberg Falkencrone, der er senioranalytiker i Danske Bank Wealth Management, til Børsen.

Undersøgelsen viser desuden, at de sydjyske investorer investerer mindst i sundhedsaktier, men næstmest i både finans- og industriaktier.

Læs historien her.

Her får du fem skarpe bud på historier skrevet af Berlingske Business' egne journalister:

 

1. Fyringer og ny kapital skal redde presset københavnsk hotelgigant

BC Hospitality Group, der blandt andet står bag Bella Center Copenhagen, har været hårdt ramt af de restriktioner, som myndighederne har indført i forbindelse med coronakrisen. Men nu skal en ny langsigtet plan sikre virksomhedens overlevelse, oplyser BC Hospitality Group.

Den plan indebærer blandt andet, at virksomheden fyrer 75 medarbejdere ved udgangen af denne måned, ligesom virksomheden får tilført ny kapital i den kommende årrække.

Læs hele historien her.

2. Fortørnet bankboss om Arne-skat: »Jeg føler virkelig, at regeringen truer min retssikkerhed«

Regeringens pensionsplan, også kendt som Arne-pensionen, har mødt skarp kritik fra særligt finanssektoren, som står til at finansiere mindst halvdelen af planen. Nu melder Sydbank-topchef Karen Frøsig sig ind i debatten og kalder regeringens udspil for »udansk«.

»Jeg har aldrig før oplevet, at man tager en befolkningsgruppe, som man vælger at udskamme og siger: »Nu skal I betale, fordi I er dumme, eller hvad I nu er.« Det bryder jeg mig faktisk ikke om. Det synes jeg er meget udansk. Jeg er jurist af uddannelse, og jeg føler virkelig, at regeringen truer min retssikkerhed,« siger Karen Frøsig.

Du kan læse resten af historien her.

3. Nu melder storbank klart ud om Arne-udspil: Regningen ender hos kunderne

Flere banker har varslet en ekstraregning til deres kunder, hvis regeringens pensionsudspil – også kaldet Arne-udspillet – bliver en realitet.

Nu melder storbanken Nordea med knap 1,7 millioner kunder i Danmark sig ind i rækken af banker, der planlægger at sende regningen for en ny særskat på den danske finansielle sektor videre til kunderne.

Det sker efter, at finanssektoren er blevet udset til at betale samlet 2,35 milliarder kroner årligt til finansieringen af regeringens pensionsudspil.

Læs resten af historien her.

4. Mette Frederiksen lovede at holde erhvervslivet fri for flere skatter – men hun har øget virksomhedernes skatteregning markant

I maj måned bebudede statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen ikke havde i sinde at sætte skatten op, og da slet ikke i kølvandet på coronakrisen, hvor erhvervslivet i forvejen er hårdt presset.

Men nu viser det sig, at regeringen har gennemført og foreslået ændringer, som udløser en markant større skatteregning til virksomhederne og danskerne de kommende år.

Således står skatter og afgifter til at stige med 11,2 milliarder kroner frem mod 2025. Det viser en opgørelse, som erhvervsorganisationen Dansk Industri har foretaget over de ændringer i skatter og afgifter, som regeringen har gennemført og foreslået, siden den tiltrådte.

Du kan læse hele historien her og blive klogere på, hvad Socialdemokratiet siger til sagen.

5. Detailsalget knækker efter vild sommer: »Det kommer til at bære en hovedrolle i at få dansk økonomi hurtigt gennem krisen«

Selv om detailsalget faldt med en procent fra juni til juli, var salget alligevel 6,7 procent højere i juli, end det var samme måned sidste år. Og det vidner om en god sommer for detailsalget, der også kommer til at spille en vigtig rolle i genopretningen af dansk økonomi.

»Det høje detailsalg vidner om, at danskerne har turdet tage spenderbukserne på midt i en skrøbelig coronatid – i hvert fald på nogle områder. Det kommer til at bære en hovedrolle i at få dansk økonomi hurtigt gennem krisen,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Læs hele historien her.