Business-update: Mens alle andre flygter, trykker aktiechef på købsknappen: »Nu kan jeg sgu ikke holde ud at se på det her mere«

Berlingskes Business-redaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Danske aktier styrtbløder mandag. Men enkelte investorer benytter de store kursfald til at gå imod strømmen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update på en mandag, hvor det danske aktieindeks bløder. Der bliver således tale om et gennemgående tema. God læselyst!

Aktiechef benytter store kursfald til at købe op: »Nu kan jeg sgu ikke holde ud at se på det her mere«

Det danske eliteindeks (C25) er i rødt og står kort før lukketid til et fald på omkring fire procent.

Mens investorerne flygter, går enkelte dog imod strømmen. En af dem er Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning.

Til Børsen fortæller han, at han har benyttet mandagens store kursfald til at købe op.

»Vi har været ude og trykke på købsknappen. Nu kan jeg sgu ikke holde ud at se på det her mere, så jeg har smidt penge i danske aktier bredt og øget aktieandelen. Timingen skyldes også rentemødet onsdag i den amerikanske centralbank Fed og et håb om, at der kan komme ro på Ukraine,« siger Lars Hytting til avisen.

Aktiechefen solgte ud af danske aktier i starten af oktober 2021 og har dermed stået klar med kontanter på sidelinjen, lyder det.

Flere usikkerhedsfaktorer, herunder frygt for russisk invasion af Ukraine og rentemøde i den amerikanske centralbank onsdag, gør nedturen på aktiemarkedet selvforstærkende, mener Lars Hytting.

Aktiemarkederne kan falde yderligere – men én ting kan redde investorerne

De større amerikanske aktieindeks er foreløbig faldet med cirka 12 procent i år, men flere datapunkter peger i øjeblikket mod yderligere kursfald.

Det vurderer det danske pensionsselskab Sampension, skriver Finans.

»For det første er prisen for at forsikre sig imod kursfald, VIX, ikke steget med den eksplosive bevægelse, som man ofte skal se, før der er tale om en kapitulation i markedet. VIX er derimod steget støt og roligt fra cirka 20 til 27, men er stadig lavere end niveauet fra starten af december. En top over 30 procent kunne indikere det sidste suk fra markederne,« lyder det i en kommentar fra Philip Jagd, aktiechef i Sampension.

VIX-indekset, der populært bliver kaldt for frygtens indeks, er siden nytår steget med 77 procent til en værdi på omkring 30. Toppen for VIX-indekset kom under den første del af coronakrisen i marts 2020, hvor indekset nåede et stykke over 80.

Én ting kan dog redde markederne, vurderer Philip Jagd, og det er de amerikanske regnskaber.

Cirka halvdelen af selskaberne i Dow Jones-indekset offentliggør regnskaber i denne uge. For S&P 500 er det tilfældet for cirka en femtedel af selskaberne.

Philip Jagd fra Sampension har en forventning om, at de amerikanske regnskaber slår forventningerne og kan blive den redningskrans, investorerne har brug for.

Spændinger mellem Rusland og Vesten øges – EU i betydelig fare for at mangle energi

Mens konflikten i Ukraine forværres, og spændingerne mellem Rusland og Vesten øges, steg de europæiske gaspriser mandag morgen med over syv procent.

Børsen skriver om den danske udenrigsminister Jeppe Kofods (S) ankomst til et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag, hvor han sagde, at EU er klar til at indføre »aldrig tidligere sete sanktioner«, hvis Rusland invaderer.

»Vi er klar til at vedtage de mest vidtgående sanktioner, også mere vidtgående end i 2014,« sagde Jeppe Kofod med henvisning til den russiske annektering af Krim-halvøen i Ukraine i 2014.

Hvis det kommer til gensidige økonomiske sanktioner, er EU dog selv i betydelig fare for at blive ramt på olie- og gasforsyninger fra Rusland. Det vurderer analytikere hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det skyldes, at Rusland er den største energileverandør til især Tyskland. Med vinteren knap overstået vil det således være et effektivt økonomisk våben for Rusland både at lukke for varmen i europæiske hjem og for energiforsyninger til erhvervslivet, lyder det.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Danske aktier får kæmpe hug – redningen kan være lige om hjørnet

Det danske C25-eliteindeks falder mandag med næsten fire procent og rammer dermed det laveste niveau siden april 2021. Analytikere peger på fortsat renteuro og centralbankspolitik som årsager – men den mulige redning kan være lige om hjørnet.

Læs hele historien her.

Efter afsløringer: Krisemøde i 3F tirsdag om formandens dobbeltliv

Tirsdag er der indkaldt til møde i 3F om formand Per Christensens dobbeltliv. Oprindelig var mødet planlagt til torsdag.

Læs hele historien her.

Her skal du tjene 15 procent mere end i fjor for at købe bolig – se stigningen i indkomstkrav i alle kommuner

Både renter og boligpriser er steget siden 2021. Derfor skal du tjene mere end for et år siden for at blive godkendt til at købe en bolig. Læs hvor meget mere i de enkelte kommuner.

Læs hele historien her.

Tidligere B&O-topchef skyder millioner i modetøj

Tue Mantoni øger sin ejerandel i modemærket Stine Goya, som han første gang købte sig ind i for et år siden.

Læs hele historien her.

Kendt badehotel er begæret konkurs – men nye ejere tror på comeback

Omkring 40 ansatte på Bandholm Hotel på Lolland har ikke fået løn, og derfor har deres fagforening begæret hotellet konkurs. Men de nye ejere, som kom til for blot to uger siden, håber at kunne genåbne i februar.

Læs hele historien her.