Business-update: Medicinalbosser ændrer holdning til salgsmøder: Den fysiske rejse er alligevel ikke uddød med coronakrisen

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør i Novo Nordisk, tror alligevel ikke, at fysiske salgsmøder kan erstattes af digitale videoforbindelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Grønholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

God eftermiddag, og velkommen til ugens første Business-update, som samler de vigtigste erhvervsnyheder fra denne mandag.

I dag skal vi blandt andet runde et banklån, der er på vej retur, ligesom vi skal se på den enorme indflydelse, Teslas berømte stifter, Elon Musk, har via sin Twitter-profil.

God læselyst.

Medicinalchefer tror ikke helt så meget på digitale salgsmøder

For et halvt år siden var flere topchefer enige om, at digitale salgsmøder var kommet for at blive, og at det fungerede ligeså fint som et fysisk salgsmøde. Nu har blandt andre Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, og Coloplasts topchef, Kristian Villumsen, ændret holdning. Det skriver Børsen.

Eksempelvis fortæller Novo-direktøren, at et fald i antallet af nye recepter på diabetespillen Rybelsus kan kædes direkte sammen med de to store nedlukninger under coronakrisen, hvor salgsmøder var digitale.

»Vi kan se det i USA, hvor udviklingen i nye recepter direkte korrelerer med, om sælgerne er i marken, eller om de er derhjemme, og det er næsten på dagen, at man kan se skiftet,« siger Lars Fruergaard Jørgensen til mediet.

Tevas danske topchef, Kåre Schultz, mener imidlertid, at det er for tidligt at konkludere, hvorvidt coronakrisens tvangsdigitalisering vil betyde færre sælgere fremadrettet.

Britiske virksomheder kæmper for at finde arbejdskraft

I takt med at restriktionerne løftes i Storbritannien, har mange virksomheder behov for at ansætte nye medarbejdere. Dette er dog ikke så nemt i øjeblikket, skriver The Guardian.

Det skyldes coronapandemien og Brexit, som har ført til kraftigt faldende interesse i britiske job fra udenlandske arbejdstagere. Det er især i service- og detailbranchen, at der med stor hast er behov for nye medarbejdere.

Andrew Hunter, medstifter af jobsøgningsportalen Adzuna, forklarer til mediet:

»Der er stor konkurrence om personalet, idet mange inden for service og detail har forladt branchen for at finde mere sikre job efter de mange op- og nedture i løbet af det seneste år. Der er også langt færre udlændinge, som søger et job i Storbritannien – interessen fra udlandet er mere end halveret i forhold til tiden før pandemien, hvilket rammer branchen hårdt.«

Inflationsfrygt sætter gang i toprocents lån

Frygten for inflation har sat sig i de finansielle markeder – senest med et skub fra amerikanske inflationstal. Derfor er renten på de danske 30-årige realkreditlån løbende steget. Nu er kurserne faldet så meget, at et toprocents lån med 30 års afdragsfrihed er på vej tilbage. Det skriver Finans.

Lysten til afdragsfrihed har sjældent været større, og det er især lån med fast rente, der er i fokus.

»Samtidig har coronakrisen skabt større usikkerhed om fremtiden og ikke mindst om renteudviklingen. Det trækker også nogle boligejere i retning af en fast rente og en lav ydelse i form af en afdragsfri periode,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Ny bitcoin-optur efter Elon Musk-tweet

Det står efterhånden klart, at Elon Musk har en enorm magt gennem det sociale medie Twitter og sine 55 millioner følgere. Mandag morgen dansk tid skrev han således:

»For at præcisere spekulationerne, Tesla har solgt nogle bitcoin«.

Og så hamrede kursen på bitcoin endnu engang i vejret til en kurs på over 45.000 amerikanske dollar, skriver Bloomberg.

»Han er nødt til at vågne op til den virkelighed, som er, at med hans følgere kan selv et tweet på ét ord rykke markeder,« forklarer Antoni Trenchov, medstifter af Nexo, en kryptolångiver i London til mediet.

Dramaet begyndte søndag, hvor der blev spekuleret i, hvorvidt Tesla allerede har solgt sine bitcoin. Elon Musks involvering i kryptovalutaen har været blandt de drivende kræfter bag bitcoins fremgang i år.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Restauranter: Coronakørekort er bedre end coronapas, men det løser ikke problemerne

Det politiske flertals ønske om kun at skulle vise negativ coronatest på forlangende og ikke ved indgangen vil spare en masse penge til ekstra personale og genåbne flere fitnesscentre. Restauranterne tror dog ikke på flere gæster af den grund – for gæsterne skal stadig testes.

Læs historien her.

2. Dansk økonomi skrumpede i første kvartal – men »faldet er forbigående«

Dansk økonomi har i første kvartal klaret sig værre, end tilfældet var i kvartalet forinden, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der er dog grund til optimisme, påpeger flere økonomer.

Læs historien her.

3. Disney og HBO æder sig ind på streamingkongen Netflix

Streamingkongens trone er nu ikke længere så uopnåelig, efter at de gamle medieselskaber, som Netflix’ gennembrud på streamingmarkedet i mange år har presset hårdt, opruster og vinder terræn.

Læs historien her.

4. Skal denne mand og kongefamilien i Qatar passe på dine penge?

Den luxembourgske velhaverbank Quintet er gået i offensiven for at kapre de rigeste bankkunder i Danmark. Senest med ansættelsen af kendisbankmanden Henrik Drusebjerg. Det har givet masser af omtale og god pr til banken, der er kontrolleret af en af verdens rigeste familier, al-Thani-familien, herskere i oliestaten Qatar.

Læs kommentaren fra virksomhedsredaktør og souschef Simon Bendtsen her.

5. Politiet så til, da demonstranter væltede stillads på Nørrebro – nu risikerer det at koste Danmark millioner

Ingen blev anholdt, og politiet så til, da hundredvis af stilladsarbejdere i 2019 væltede et stillads på en byggeplads i København. For to uger siden blev én af mange hundrede stilladsarbejdere dømt for hærværk. Nu oplyser advokat for ejeren af stilladset, at ejeren kræver en millionerstatning af den danske stat. Advokaten mener at have bevis for, at de danske myndigheder lod ejeren i stikken.

Læs historien her.