Business-update: Martin Thorborg lover 30.000 kroner i dusør

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

I jagten på medarbejdere tilbyder Martin Thorborg nu en klækkelig dusør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Goddag på en solbeskinnet eftermiddag – i hvert fald i København. Og velkommen til endnu en business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

I en overflyvning af nyhederne fredag eftermiddag falder øjnene først på en nyhed fra Børsen om, at Martin Thorborg giver 30.000 kroner i dusør for en ny medarbejder.

Det er bare det seneste udtryk for den mangel på medarbejdere, der præger arbejdsmarkedet. Dusører kan være fra et par tusind kroner og op mod 50.000 kroner for at tip om den kandidat, der bliver ansat i en åben stilling.

I Martin Thorborgs Visma Dinero vanker der i øjeblikket 30.000 kroner den, der kan hjælpe med ansættelsen af en erfaren specialist indenfor kunstig intelligens. Selskabet har gjort brug af rekrutteringsdusørerne i knap otte år.

»Det er både billigere, det er mere effektivt, og de kandidater, vi får ud af det, er bedre rent statistisk, end det vi har fået på alle mulige andre måder,« siger administrerende direktør Martin Thorborg til avisen – og påpeger i øvrigt, at en headhunter kan koste tre til fem gange så meget.

Lars Larsens barnebarn går i hans fodspor

Det ældste af Lars Larsen fire børnebørn, Christian Brunsborg, går nu i farfars fodspor som iværksætter.

Det skriver Finans.

I slutningen af 2021 var 22-årige Christian Brunsborg med til at stifte de to iværksættervirksomheder Vininvestoren ApS og BarCompare ApS. I begge selskaber er Christian Brunsborg blevet bestyrelsesformand, og dermed er han den første fra tredje generation i Jysk-familien, som bliver erhvervsaktiv i regi uden for familiekoncernen Lars Larsen Group.

22-årige Christian Brunsborg ejer mellem 15 og 19,99 procent af Lars Larsen Group. For nylig blev der overført værdier for 4,7 milliarder kroner til to af Christian Brunsborgs selskaber, skriver Finans.

Svenske priser brager op

Endelig kan Svenska Dagbladet rapportere, at ikke kun danskerne vånder sig under de stigende priser. Den svenske inflation er den højeste siden 1993, efter den steg med 4,1 procent i december 2021 i forhold til den tilsvarende måned i 2020.

Det er elpriserne, der er den største bidragyder til inflationen. Men også priserne på fødevarer, tøj og transport stiger voldsomt.

Dagens tal ligger dermed lagt over Riksbankens inflationsmål på to procent. Men Olle Holmberg, økonom i storbanken SEB, tror ikke på, at Riksbankens ledelse ligger søvnløs over rekordpriserne.

»Hvis man tager dagens tal eksklusiv energipriser, så var inflationen på 1,7 procent, hvilket er på linje med bankens prognose,« siger han og ser derfor ikke for sig, at Riksbanken kommer til at ændre renten på baggrund af dagens tal.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

Analyse: Mærsk har bestilt det sidste sorte skib

Mærsk er dybt afhængig af omverdenen, hvis virksomheden skal lykkes med ambitionen om ikke at udlede CO₂ fra 2040. Myndighederne skal sandsynligvis komme med en hård regulering, og nogle skal kaste sig ind i de enorme investeringer, der skal sikre nok grønt brændstof.

Læs historien her.

Nu kommer den hårde test, der kan bremse danskernes jobfest

Hvor langt i bund kan ledigheden komme, uden at manglen på arbejdskraft bliver så stor, at lønningerne løber løbsk? Grænserne for dansk økonomi bliver testet i de kommende år, og et forhold er aldeles afgørende.

Læs historien her.

Digitaliserede Danmark klistres sammen af print og scanner: Det skal være slut

I alt for mange situationer er det umuligt for danskerne på en nem måde at dele data, som allerede ligger i offentlige eller private systemer, på tværs. Det skaber fejlmuligheder og forsinkelser, så det skal der rykkes på nu, mener brancheorganisationen Forsikring & Pension i et 30 sider stort udspil, som skal gøre det digitale Danmark endnu bedre.

Læs historien her.

2022 lægger hårdt fra land: De to dyreste ejerlejligheder er netop sat til salg

Der er netop kommet to lejligheder til salg, der placerer sig i den absolutte top som de aktuelt dyreste på markedet.

Læs historien her.

Salg af luksusbiler slår rekord under pandemien: Livet er for kort til at vente

Aldrig før er der solgt så mange luksusbiler som i 2021. Ifølge topchef har pandemien fået velhavende kunder til at indse, at de hellere må leve livet nu frem for at udskyde købet.

Læs historien her.