Business-update: Mærsks ejerfonde har tabt 39 milliarder kroner siden nytår

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomien og virksomhederne.

A.P. Møller - Mærsk har tabt 39 milliarder kroner siden nytår. Her Robert Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag er Danmark på vej ind i en ny fase i forhold til myndighedernes coronastrategi, efter at antallet af smittede danske er nået 340. Også de økonomiske og praktiske konsekvenser for dansk erhvervsliv griber om sig.

Mærsk-familien har mistet milliarder på kursfald i coronavirussens kølvand. Pandora har med nød og næppe gennemført sin generalforsamling, og i det store udland aflyser Lufthansa tusinder af afgange, mens chefen for den europæiske centralbank, ECB, kræver politisk handling.

Her er tirsdagens vigtigste nyheder set med erhvervslivets øjne:

Mærsks ejerfonde har tabt 39 milliarder kroner siden nytår

Aktiemarkedets styrtdyk siden årets start er for alvor gået ud over formuen i de fonde, der kontrollerer A.P. Møller - Mærsk. Det skriver Finans.dk.

Samlet er der ifølge erhvervsmediet skåret 39 milliarder kroner af de store børsnoterede formuer i de to fonde, som Mærsk-familien med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og Robert Uggla i spidsen har magten over.

Det skyldes, at Mærsk-aktien siden 1. januar er faldet med 33 pct., Maersk Drilling med 56 pct. og Danske Bank med 18 pct.

Kun 20 aktionærer trodsede corona og mødte op hos Pandora

Smykkevirksomheden Pandora måtte se sin generalforsamling saborteret af coronavirus. Det skriver Børsen.

Langt de fleste af de 150 tilmeldte aktionærer valgte at følge en opfordring, Pandora ifølge Børsen havde sendt ud på e-mail til dem. Opfordringen lød slet og ret at blive væk. Kun 20 ud af 150 tilmeldte aktionærer dukkede derfor op.

Mens en melding om, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvordan coronavirussen vil påvirke Pandoras finansielle resultater i år, blev modtaget roligt, var der ifølge Børsen protester fra nogle af de fremmødte over, at der – af hensyn til smittefaren – ikke blev serveret mad og drikke ud over kaffe og vand til generalforsamlingen.

Lufthansa halverer antallet af afgange

Lufthanse aflyser i alt 23.000 flyrejser på alle typer af distancer frem til slutningen af april. Det svarer cirka til en halvering af antallet af afgange. Årsagen er, ikke overraskende, coronavirussens fremmarch.

»Grundet de ekstraordinære omstændigheder, som virusudbruddet har skabt, vil Lufthansa aflyse 23.000 flyvninger fra 29. marts og frem til 24. april. Der ventes at komme flere aflysninger i den kommende uge,« siger en talsmand for luftfartsselskabet til Ritzau.

Centralbankdirektør Lagarde kræver politisk handling

Chefen for den europæiske centralbank, ECB,  Christine Legarde, lægger ifølge Financial Times ikke fingre imellem, når hun taler om behovet for politisk handling i forhold til coronakrisen på europæisk plan.

I et videomøde med EUs ledere tirsdag aften forsøgte centralbankdirektøren ifølge den britiske finansavis, der har talt med en person med kendskab til hendes udtalelser, at ryste lederne ud af det, hun ser som en selvtilfreds indstilling til coronaepidemien.

Der er angiveligt stigende utilfredshed i dele af ECB med, at politikerne endnu en gang overlader det meste af arbejde med at beskytte EU mod en økonomisk og finansiel krise til centralbanken, mens et land som Tyskland, der har mulighed for at bruge flere penge, nægter at gøre det, skriver Financial Times.

Her er Berlingskes bud på analyser og guides, der giver dig et overblik i nyhedsstrømmen affødt af coronavirussen:

Aktie- og investeringsjournalist Sara Sjölin skriver om den skjulte trussel fra coronavirussen mod verdensøkonomien.

Privatøkonomisk journalist Louise Kastberg skriver om, hvordan coronavirussen påvirker boligpriserne.

Journalist Henriette Hejskov Nielsen skriver guide til dem, der sendes hjem fra arbejde.

Økonomisk redaktør Ulrik Bie analyserer værktøjerne i kampen mod coronavirussen.

Erhvervsredaktør Thomas Bernt giver de fire forsvarslinjer i kampen mod coronaviorus et par ord med på vejen.