Business-update: »Løvens Hule«-firma var 15 millioner værd – nu lander det stor aftale i udlandet

Fra 2024 bliver din lønseddel mindre, erhvervskoryfæ bakker Fogh-udmelding op, og »Løvens Hule«-firma har fået fart i sejlene. Det er bare nogle af de historier, vi har samlet til dig i dagens Business-update.

Det var kun Anne Stampe Olesen, der slog til, da Takecharge var forbi DR-programmet »Løvens Hule«. Nu har firmaet fået vind i sejlene med flere vigtige aftaler. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update, hvor du får et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra dagen.

Vi skal blandt andet forbi Morgan Stanley, der nu uddeler gigantbøder til medarbejdere. Derudover skal vi kigge på et firma, der gik fra »Løvens Hule« med 1,5 millioner, og nu har landet en aftale med et kinesisk bilmærke på vej mod Danmark.

Men vi starter med at kigge på din lønseddel, der ser ud til at skrumpe fra 2024.

Lad os kaste os ud i det!

Din lønseddel bliver mindre fra 2024 – men du sparer to skatteregninger

Fra 2024 vil din grundskyld blive opkrævet på en ny måde.

Tidligere er grundskylden blevet opkrævet ved to store årlige skatteregninger.

Men fremover vil boligskatten blive opkrævet via de almindelige personskattesystemer. Det betyder, at hvis du er lønmodtager, så vil grundskylden fremover blive opkrævet via din lønindkomst, skriver Børsen.

Målet med at flytte opkrævningen er at sikre en mere jævn fordeling af grundskylden, og derved gøre det mere simpelt for boligejerne, oplyser Skatteministeriet til Børsen.

De danske virksomheder vil også fremover få opkrævet grundskyld og dækningsafgift via deres skattekonto.

Den nye opkrævning er en del af hele den omlægning af boligskatterne, der skal træde i kraft næste år.

»Løvens Hule«-firma var 15 millioner værd – nu har det landet aftale med kinesisk bilmærke på vej mod Danmark

Det var den nye tv-investor Anne Stampe Olsen, der i DR-programmet »Løvens Hule« investerede 1,5 millioner kroner i ladeselskabet Takecharge.

Selskabet laver ladere til elbiler, og det er stiftet af Christian Uttrup og Thomas Rybak.

Ifølge dem har Takecharge i øjeblikket flere tusinde kunder og har landet samarbejdsaftaler med bilkoncernen Ejner Hessel og det kinesiske bilmærke Xpeng Motors, hvor Takecharge skal være officiel ladepartner, når mærket snart kommer til Danmark, skriver Finans.

I 2022 omsatte Takecharge for 17 millioner kroner. Året inden landede overskuddet på 1,1 millioner kroner efter skat.

Nordic Female Founders, som er stiftet af Anne Stampe Olesen og Mia Wagner, er den reelle investor i selskabet. Andelen ligger på 10 procent, og med millionbeløbet taget i betragtning giver det en værdiansættelse på 15 millioner kroner.

Erhvervskoryfæ bakker Fogh op om Kina-exit

Danske virksomheder bør forlade Kina i tide. Det er meldingen fra erhvervsmanden Jørgen Huno Rasmussen, som blandt andet er tidligere topchef i cementkoncernen FLSmidth og tidligere formand for Tryg og Lundbeckfonden, skriver Finans.

Udmeldingen kommer på baggrund af krigen i Ukraine, hvor Jørgen Huno Rasmussen drager paralleller til spændingerne mellem Kina og Taiwan. Derfor kan danske virksomheder blive nødt til at forlade Kina hurtigt, hvis situationen udvikler sig, vurderer han.

»Det var ikke realistisk for fem-ti år siden, men det er det i dag. Og jeg mener, det er værd at overveje at forberede sig på det og gøre det i god tid,« siger Jørgen Huno Rasmussen til Finans.

Det er den samme udmelding, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er kommet med den seneste tid blandt andet i Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

Storbank straffer ansatte med gigantbøder for at bruge WhatsApp

De ansatte i den amerikanske storbank Morgan Stanley rammes nu økonomisk af en skandale i bankverdenen i USA.

Sidste år modtog banken bøder for over 200 millioner dollar fra de amerikanske myndigheder, fordi ansatte havde brugt beskedtjenesten WhatsApp til at udføre officiel og fortrolig forretning.

Nu sender Morgan Stanley en del af regningen videre til de medarbejdere, som var skyld i bøden. De konkrete ansatte skal betale bøder, der beløber sig til alt fra et par tusind dollar til mere end en million dollar per medarbejder, skriver Financial Times.

Størrelsen af bøden er opgjort efter et pointsystem, der blandt andet medregner antallet af beskeder, anciennitet og potentielle advarsler.

Pengene vil enten blive trukket tilbage fra tidligere bonusser eller fratrukket den kommende løn.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske allerede set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre historier fra Berlingske Business, som vi synes, at du bør læse.

A. Afskedssalut fra Rohde: Tiden med minusrenter til danskerne kan komme igen

Direktør i Nationalbanken, Lars Rohde, fremhæver en vej, der igen kan give danskerne negative renter. Professor i økonomi, Philipp Schröder, kalder det for et klart usandsynligt, men ikke umuligt scenario. Læs artiklen her.

B. USA holder en pæn fart. Derfor kommer der højere renter

Væksten i USA var igen i plus i sidste kvartal og dermed langt fra den recession, som mange analytikere bliver ved med at spå om. Det vil i høj grad være forbrugerne, der afgør retningen i de kommende måneder, men alt peger mod højere renter i længere tid. Du kan læse Ulrik Bies syn på renteudviklingen her.

C. Verdens tredjerigeste mand beskyldes for skamløs svindel gennem årtier

Investor kalder det »erhvervshistoriens største svindel« og har nu shortet aktierne i det indiske konglomerat. Virksomheden selv afviser alle beskyldninger. Læs hele artiklen her.

Tak, fordi du læste med.