Business-update: Landsretten vender dom på hovedet i grov sexismesag

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

I forbindelse med en sag om grov seksuel chikane, kommer formand for HK Anja Camilla Jensen med en kraftig opfordring til arbejdsgiverne: »Jeg håber, at denne dom sender et helt klart budskab til arbejdsgiverne om, hvor vigtigt det er at forebygge seksuel chikane. Står man så med en sag alligevel, skal man forstå, at det koster ikke at håndtere den ordentligt.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens fjerde opdatering på de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder. I dag skal vi omkring en shippingansat, der har svindlet for millioner af kroner, en grov sexismesag og stigende fødevarepriser.

Vi indleder dog med en regelændring, der gør det nemmere at få udenlandske kokke til Danmark.

Regelændring gør det nemmere at få udenlandske kokke til landet

Landets restauratører har i et stort omfang fået afvist ansøgninger om at få udenlandske kokke til landet gennem beløbsordningen. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har således afvist op til 96 procent af ansøgningerne om at få udenlandske kokke fra lande udenfor EU til landet, skriver Børsen.

SIRI vil nu foretage en praksisændring, som ifølge HORESTA vil betyde, at der fremover vil blive lagt mere vægt på ansøgerens kvalifikationer og virksomhedens størrelse. Og selvom det kan lyde positivt for restauratørerne, mener politisk direktør i HORESTA, at ændringen kommer for sent. Rygtet om de stramme regler, har spredt sig, fortæller han til Børsen.

»Det, vi hører nu fra flere virksomheder ude i Europa, er, at den praksis, man har haft i Danmark, det har bredt sig, hvor man har fået det billede af Danmark, at det er hamrende svært at få en arbejdstilladelse. Jeg tror, at der vil være færre, der søger hertil for at arbejde,« siger Kristian Nørgaard til Børsen.

SIRI vil i den kommende tid sende breve ud til de restauratører, som har fået sager afvist med baggrund i de stramme regler. Brevet vil indeholde en vejledning om, hvordan man kan få genoptaget sin sag.

Shippingansat har brugt militærkontrakt til at begå svindel for millioner

Ved hjælp af falske fakturaer er det lykkes en 37-årig dansker ansat i Blue Water Shipping, at franarre den egyptiske regering over 3,6 millioner kroner. Det skriver Finans i dag.

Bedrageriet er foregået på Blue Water Shippings kontor i New Jersey i USA – virksomheden er selv blevet opmærksom på sagen.

»Vi opdagede selv uregelmæssighederne og tog kontakt til myndighederne. Det siger sig selv, at det er en sag, vi helst ville have været foruden,« siger kommunikationschef i Blue Water Shipping, Jan Hjortlund Hansen, til Finans.

Pengene er blevet overført til et fiktivt firma i USA, som den pågældende medarbejder har stået bag. Manden tilstod for to uger siden, og nu risikerer han en lang fængselsdom. Strafferammen i sagen er op til 20 års fængsel, og en bøde på op i mod 7,2 millioner kroner.

Det bliver stadig dyrere at spise sig mæt

Ifølge FN steg de globale fødevarepriser med 1,2 procent i november. Dermed nærmer de sig rekordhøje niveauer.

»Det er helt åbenlyst dårligt nyt for forbrugerne,« siger Abdolreza Abbassian, der er økonom hos FNs afdeling for fødevarer og landbrug til Bloomberg.

De stigende fødevarepriser er endnu et eksempel på, at inflationen tager til. I Danmark har vi blandt andet i september set, at inflationen var på det højeste niveau siden 2012.

HK’er får tilkendt historisk stor erstatning i sag om grov seksuel chikane

I en sag om grov seksuel chikane, hvor en kvindelig ansat er blevet voldtaget og chikaneret af en en kollega, har Østre Landsret afsagt dom. Ifølge dommen skal arbejdsgiveren betale en kvart million kroner til kvinden, fordi arbejdsgiveren usagligt har afskediget medarbejderen. Retten finder ikke, at der ikke er tvivl om, at kvinden blev fyret, fordi hun fortalte om den seksuelle chikane. Det fremgår af en pressemeddelelse fra HK.

I pressemeddelelsen står der, at chikanen bestod i, at den kvindelige HK'er blev befamlet af en mandlig kollega, ligesom manden ringede til hende 20 til 50 gange om dagen, mens han lod som om, at han onanerede. Derudover mødte manden også op på kvindens adresse, og flere af disse besøg har udviklet sig til voldtægt.

Ved retten i Nykøbing Falster blev kvinden tilbage i juli 2020 tildelt 25.000 kroner i godtgørelse. Her mente retten ikke, at det var bevist, at årsagen til kvindens opsigelse var, at hun havde fortalt om den seksuelle chikane.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Frontmand forventede »nogle tusinde« opsigelser: Region Hovedstaden har modtaget fem

Region Hovedstaden har »maksimalt« modtaget fem opsigelser fra sygeplejersker, der vurderes at være relateret til aktionen om kollektive opsigelser.

Du kan læse hele historien her.

2. Danske aktier får kurssmæk: Rykker tæt på korrektion

Danmarks C25-eliteindeks får en ordentlig mavepuster torsdag og er igen blandt Europas hårdest ramte aktiemarkeder. Udsigten til stigende renter gør investorerne nervøse.

Du kan læse hele historien her.

3. Dansk kvinde blev antastet, jagtet rundt på et skib og tvunget ned i sengen: »Kaptajnen og rederiet forsøgte at skubbe det hele ind under gulvtæppet«

En 24-årig dansk kvinde blev i foråret forsøgt voldtaget under sin søpraktik hos et stort dansk rederi. Hun står nu frem i Berlingske i kølvandet på en lignende sag hos Mærsk. Et stort flertal af kvindelige søfarende oplever krænkelser til søs, mens de færreste siger det højt, siger lektor.

Du kan læse hele historien her.

4. Lakridskongens livsværk er klar til børsnotering i København

Den danske lakridskoncern Lakrids By Bülow er klar til at blive børsnoteret inden for det næste halve år. Virksomheden kan blive en af en lang række af nye selskaber, som danskerne fremover får mulighed for at købe aktier i.

Du kan læse hele historien her.

5. Bombe under banker: Minusrente kan være ulovligt

Forbrugerombudsmanden har gennem længere tid undersøgt, om det overhovedet er lovligt for bankerne at opkræve minusrenter af kundernes indlånskonti.

Du kan læse hele historien her.