Business-Update: Kviktestkongen gør status: Tjente to millioner kroner om dagen

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Direktør og ejer af Copenhagen Medical, Jeppe Handwerk, har tjent store summer på kviktestindsatsen under coronakrisen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update på en mandag, hvor manges opmærksomhed naturligvis er rettet mod skyderiet i Field's søndag aften.

Du kan følge med i Berlingskes liveblog om skyderiet her, for i denne artikel fokuserer vi på dagens historier om økonomi og erhvervsliv.

Det helt store tema er lige nu piloternes strejke i SAS.

Topchef Anko van der Werff kunne tidligere mandag fortælle, at piloterne har valgt at gå i strejke, efter forhandlingerne om en ny overenskomst er brudt sammen i Stockholm.

Berlingske skriver, at SAS forventer, at strejken vil påvirke omkring halvdelen af SAS' afgange og få indflydelse på omkring 30.000 passagerer om dagen.

Er du i tvivl om dine muligheder som SAS-kunde?

Så har Berlingske lavet en gennemgang til dig, som kan findes her.

Og nu til dagens øvrige historier.

Boligejeres friværdi stiger med 130 milliarder kroner

Som en direkte konsekvens af, at renten og inflationen er banket i vejret i løbet af 2022, er der skåret over 200 milliarder kroner af det danske realkreditmarked. Herunder har boligejerne alene oplevet kursfald på over 130 milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Når obligationerne bag lånene bliver mindre værd, er det billigere at indfri dem, og dermed falder restgælden så tilsvarende for alle, der har brugt obligationerne til at finansiere ejendom.

Og derfor er der en sidegevinst for de danske banker, skriver avisen, for risikoen for tab på boligejere rykker længere væk, så længe boligpriserne ikke falder lige så meget, som tilfældet er med obligationerne.

Kviktestkonge tjente to millioner kroner om dagen

To millioner kroner i gennemsnit om dagen i hele 2021. Så meget tjente den kendte erhvervsmand Jeppe Handwerk i sit selskab Copenhagen Medical, som stod for en stor del af indsatsen med kviktest under coronakrisen. Det skriver Finans.

Overskuddet for 2021 endte på 711,7 millioner kroner. Og Jeppe Handwerk har valgt at trække 490 millioner kroner ud af selskabet, fremgår det. For at få et indtryk af udviklingen hos Copenhagen Medical under coronakrisen, kan man kigge på det gennemsnitlige antal ansatte.

I 2021 var der i snit 1.109 fuldtidsansatte i selskabet, som altså stod for at pode store dele af befolkningen i næsen.

Året forinden, i 2020, var antallet af fuldtidsansatte tre.

»Vi er stolte af at have bidraget og over at have leveret en høj kvalitet både inden for kviktest, vaccine og salg af test i et tæt samarbejde med myndighederne. Kollegerne i Copenhagen Medical har leveret en massiv indsats og vi står klar igen, såfremt der bliver behov for det og vi bliver bedt om det,« lyder det i et skriftligt svar til Finans fra Copenhagen Medical.

Europæiske priser på naturgas på himmelflugt

Prisen på naturgas i Europa steg endnu engang mandag, og er nu på det højeste niveau i fire måneder, da planlagte strejker i Norge kommer oven i et i forvejen presset marked på grund af Ruslands forsyningsnedskæringer. Det skriver Bloomberg.

Omkring 13 procent af Norges daglige gaseksport er lige nu i fare på grund af den forestående strejke, hvor tre felter forventes at lukke tirsdag. Den norske forsyning bliver stadig vigtigere for det europæiske kontinent på grund af krigen i Ukraine.

Det spreder sig lige nu gennem den europæiske økonomi, hvor de industrier, som ikke kan sende den øgede udgift til brændstof videre til forbrugerne, bliver hårdt ramt.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Til salg-skiltene vælter frem: Her er udbuddet steget 48 procent på et år

Antallet af boliger til salg er på ny begyndt at stige – ganske kraftigt nogle steder i landet, viser nye udbudstal fra Boligsiden. Det vil påvirke boligpriserne i den kommende tid, påpeger boligøkonom.

Læs historien fra privatøkonomisk journalist Louise Kastberg her.

2. Ti gange så høj inflation som i Danmark. Tyrkiske familier betaler en høj pris

Forbrugerpriserne fortsætter deres himmelfulgt i Tyrkiet, og intet tyder på, at det snart er slut. Højere verdensmarkedspriser er blevet forstærket af en valuta i frit fald. Det er alt sammen en del af en større plan fra præsident Recep Tayyip Erdogan. Det er et gigantisk økonomisk eksperiment, hvor den almindelige tyrkiske familie betaler prisen.

Læs historien fra økonomisk redaktør Ulrik Harald Bie her.

3. Ukraines oligarker har tabt formuer på krigen – nu sagsøger den rigeste af dem Rusland

Den ukrainske stålkonge, Rinat Akhmetov, der er landets rigeste, vil slæbe Rusland for en domstol for at få erstatning for det udbombede stålværk i Mariupol og andre ødelagte og beslaglagte aktiver. Som andre ukrainske oligarker kan han dog blive stækket af en lov, der skal begrænse oligarkers indflydelse.

Læs historien fra journalist Bibi Christensen her.

4. Tænketank og DI advarer: Myndighederne har for let adgang til kontroller i private ejendomme

Antallet af love, der uden dommerkendelse giver myndigheder adgang til kontroller i virksomheder, er vokset kraftigt siden 2009. Det viser analyse fra den juridiske tænketank, Justitia, som sammen med DI advarer mod udviklingen. To juraeksperter opfordrer til en gennemgang af de mange love.

Læs historien fra journalist Vibe Hyltoft her.

5. Så hårdt kan privatøkonomien blive ramt af stigende gaspriser

Godt hver syvende danske familie risikerer at få sig en grim overraskelse. En analyse fra Finans Danmark konkluderer, at det for især mere velstillede familier i blandt andet Nordsjælland og Dragør bliver dyrt, hvis Rusland lukker for gassen.

Læs historien fra privatøkonomisk journalist Louise Kastberg her.