Business-update: Køber storbank og får svævefly, helikopter og faldskærmsudspring med

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Jyske Bank har med opkøbet af Handelsbanken uden at være klar over det erhvervet sig en ejerandel af Herning Lufthavn, der er en lille lufthavn med forskellige aktiviteter som svævefly, helikopter og faldskærmsudspring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update her på Berlingske. Vi har taget et kig på nyhedsbilledet for at bringe dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder det seneste døgn.

Lad os bare gå i gang med det samme.

Jyske Bank bliver medejer af stor ejendomsmæglerkæde og lille lufthavn

Landets tredjestørste bank, Jyske Bank, købte tidligere på ugen Handelsbanken. Med købet følger – ud over selve banken – ejendomsmæglerkæden Lokalbolig, der har 58 ejendomsmæglerbutikker, hovedsagelig i København og Nordsjælland.

Samtidig overtager Jyske Bank også Handelsbankens ejerandel på 5-10 procent af Herning Lufthavn. Det er en lille lufthavn med forskellige aktiviteter som svævefly, helikopter og faldskærmsudspring, skriver erhvervsmediet Finans.

Til Finans oplyser Lars Stensgaard Mørch, direktør for forretningsstrategi i Jyske Bank, at det endnu er uklart, hvad der skal ske med ejerskabet af ejendomsmæglerkæden.

Han oplyser samtidig, at Jyske Bank slet ikke var klar over, at ejerandelen af lufthavnen i Herning fulgte med, og at det derfor er uklart, hvad der skal ske med ejerskabet.

Med købet af Handelsbanken er Lars Mørch for alvor trådt ind på den store scene i et opsigtsvækkende comeback. Sidste år blev den tidligere Danske Bank-direktør afvist af Finanstilsynet til et nyt topjob i Jyske Bank, men nu tyder meget på, at han kan være på vej til at overtage posten som topchef, når den mangeårige direktør, Anders Dam, snart går på pension. Det skriver Berlingskes Julie Søltoft om lige her.

Det Internationale Energiagentur advarer: Europa skal forberede sig på et totalt ophør af russisk gas

Det Internationale Energiagentur opfordrer nu til, at Europa forbereder sig på, at Rusland lukker helt for gassen.

»Europa skal være parat, hvis den russiske gas lukkes helt den kommende vinter,« siger Fatih Birol, direktør for IEA, til Financial Times ifølge amerikanske Fortune.

Han advarer samtidig om, at den situation kan komme til at kræve, at de europæiske lande rationerer gassen.

Senest har det russiske energiselskab, Gazprom, reduceret mængden af gas i den store rørledning Nord Stream 1, med 60 procent.

Mandag højnede Energistyrelsen trusselsniveauet i Danmark med en såkaldt early warning, der et varsel til markedet om, at der potentielt kan opstå en gaskrise.

Opstår skrækscenariet, hvor der pludselig ikke er nok gas, vil det ramme nogle virksomheder langt hårdere end andre, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Berlingske omtalte tirsdag.

Fødevarebranchen er den mest gasafhængige branche og stod i alt for 42 procent af det samlede gasforbrug i industrien i 2018, viser analysen.

Toneangivende aktiemarked styrer mod største nedtur i over 50 år

Det toneangivende amerikanske aktiemarked S&P 500 styrer mod det værste halvår, siden Richard Nixon var præsident.

Det sker, efter at en kombination af høj inflation og rentestigninger fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har skabt usikkerhed om, hvorvidt den amerikanske økonomi er på vej mod recession, skriver Bloomberg.

Med kun syv dage tilbage af juni er markedet nede med 21 procent i forhold til årets begyndelse. Det er det største fald siden 1970.

I begyndelsen af sidste uge endte S&P i et såkaldt bjørnemarked, hvilket er defineret som et 20 procent stort fald fra den seneste top.

Markedet steg igen om torsdagen, men ifølge Bloomberg tyder de amerikanske futures på, at markedet også fremover vil dykke endnu længere ned.

Her er fem bud på skarpe historier fra Berlingskes egne erhvervsjournalister

1. Renten stiger – men skal du omlægge dit boliglån?

Renterne stiger, og det kan mærkes. Bankerne ringer rundt og tilbyder, at du ved at omlægge til en højere rente kan skære en god portion af din restgæld. Men kan det betale sig? Det svarer Ulrik Harald Bie, økonomisk redaktør på Berlingske, på i podcasten »Pilestræde«. Hør den her.

2. Dansk flyselskab bekymret over nye penge til SAS: »Vi konkurrerer på absolut ulige vilkår«

Der er bred opbakning til at støtte SAS og rette op på økonomien i det skrantende selskab. Men i det mindre danske luftfartsselskab DAT er der ingen, som smiler. »Vi følger spændt med i, hvordan SAS kommer til at overleve den her krise. Fra min stol ser det svært ud, men jeg er særlig bekymret for, at vi skal slås med et selskab, som lever af statskroner, og hvor vi konkurrerer på absolut ulige vilkår,« siger Jesper Rungholm, administrerende direktør for DAT.

Lasse Friis skriver. Læs historien her.

3. Nye tal er »meget dyster læsning«: Derfor er danskerne så bekymrede for økonomien

Danskernes forventninger til landets og egen økonomi har aldrig været målt dårligere. Og det kan få store konsekvenser, påpeger økonomer.

Kalle Kehlet skriver. Læs historien her.

4. Teknologigiganterne udveksler nøgler til metaverset

En lang række af de allerstørste teknologivirksomheder går nu sammen om at udvikle fælles standarder for det kommende metavers for at sikre, at det vil fungere på tværs og ikke i siloer – men Apple er ikke med.

Thomas Breinstrup skriver. Læs historien her.

5. Det gule cirkus bliver ikke en økonomisk succes. Men velkommen alligevel

Historien er brolagt med sportsbegivenheder, der ender med – rent økonomisk – at blive hvide elefanter, der tynger værtsbyens økonomi og udviklingsmuligheder i mange år frem. Nu kommer Tour de France så til København, båret af en fortælling om alle de mange økonomiske gevinster. Det holder heller ikke denne gang. Men derfor er det måske ikke så skidt endda, skriver økonomisk redaktør Ulrik Harald Bie i en kommentar. Læs den her.