Business-update: Kim Kardashian sagsøges for at have manipuleret med kryptovaluta

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Realitystjernen Kim Kardashian og en række andre amerikanske kendisser er blevet sagsøgt i et gruppesøgsmål for at vildlede mulige kryptoinvestorer og pustet kryptovaluta kunstigt op i pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-update, som giver dig et overblik over, hvad der rører sig i erhvervslivet lige nu.

Overblikket tager os i dag forbi Lego-arving Anders Kirk Johansens luksuspalæ i København, der snart vil slå dørene op for overnattende gæster. I USA er en række kendisser blevet sagsøgt for at have pustet en kryptovaluta op til et kunstigt højt prisniveau.

Men vi begynder i Danmark, hvor Finansministeriets krisefond lukker uden at have investeret en eneste krone i virksomheder.

Regeringens krisefond lukker efter blot ét år

Finansministeriet oprettede for et år siden en krisefond med ti milliarder i pengetanken, som skulle hjælpe »samfundsbærende virksomheder« ud af coronakrisen.

Men fonden har ikke investeret én eneste krone, og derfor lukker den nu. Fonden har modtaget fire ansøgninger og har ikke fundet grundlag for at investere i nogle af virksomhederne. Selvom det var meningen, at fonden skulle eksistere frem til sommeren 2023, har Finansministeriet nu påbegyndt en opløsning af fonden.

Fonden ventes at gå ud af 2021 med et underskud på 12-13 millioner kroner. Det skriver Børsen.

»At fonden ikke har været brugt, ser jeg som positivt – ligesom en brandforsikring, man heldigvis ikke har haft brug for. Allerede ved oprettelsen af fonden blev det aftalt, at fonden skulle opløses igen, og den proces har vi nu igangsat,« udtaler finansminister Nicolai Wammen (S) i en skriftlig kommentar til Børsen.

Overnat i Lego-milliardærs luksusvilla for 75.000 kroner per døgn

LEGO-arvingen Anders Kirk Johansen udskyder åbningstidspunktet for Københavns kommende eksklusive overnatningssted, Villa Canada.

En luksusvilla på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro, som kan lejes for 75.000 kroner i døgnet. Det skriver Finans.

Villaen har tidligere huset den canadiske ambassade og blev købt af Anders Kirk Johansen i 2010. Siden er bygningen blevet restaureret for et trecifret millionbeløb.

Anders Ølsted Jensen fra Villa Canada siger, at palæet forventes at slå dørene op til maj, og at den forsinkede genåbning skyldes ombygningen.

»Vi forventer at tiltrække en masse spændende mennesker fra ind- og udland. Man kan også leje Villa Canada til for eksempel større firmamiddage og andre arrangementer,« siger Anders Ølsted Jensen til mediet Standby og fortsætter:

»Villa Canada har et stort industrikøkken i kælderen, og et almindeligt køkken i stueetagen sammen med en spisestue til cirka 20 personer. Hvis kunden ønsker det og det er muligt, kan vi for eksempel leje en Michelin-kok fra en af de københavnske Michelin-restauranter til at stå for maden,« siger han til mediet.

Anders Kirk Johansen er oldebarn af Lego-stifteren Ole Kirk Christensen. Selv har Anders Kirk Johansen etableret pengetanken Kirk Kapital samt det luksuriøse bilmuseum MyGarage, hvor man også kan købe luksusbiler.

Kim Kardashian anbefalede kryptovaluta til millioner af følgere: Nu bliver hun sagsøgt

En række kendisser, herunder realitystjernen Kim Kardashian, er blevet sagsøgt for at have bidraget til at vildlede kryptoinvestorer.

Berømthederne har samarbejdet med kryptofirmaet EthereumMax om kampagner, der skulle sælge firmaets kryptovaluta. Men i et gruppesøgsmål på vegne af investorerne mistænkes Kardashian og stifterne bag EthereumMax nu for at have manipuleret med kryptomarkedet.

Ifølge Wall Street Journal er kendisserne mistænkt for at have fremsat »falske eller vildledende påstande til investorer om EthereumMax gennem reklamer på sociale medier og andre reklameaktiviteter«.

Kim Kardashian har blandt andet lavet en video på det sociale medie Instagram, hvor hun har mere end 250 millioner følgere. I videoen sagde hun, at »der ikke er tale om økonomisk rådgivning«. Hun ville blot »dele, hvad mine venner fortæller mig om EthereumMax«. Det skriver BBC.

I søgsmålet påstås det, at kryptofirmaet og kendisserne i reklamerne har lovet investorerne et »betydeligt afkast« og dermed fået kryptoprisen til at stige til et kunstigt højt niveau.

»Simpelt fortalt bygger hele EthereumMax’ forretningsmodel på konstant at benytte markedsførings- og salgsfremmende aktiviteter – ofte fra »troværdige« berømtheder – for at lokke potentielle investorer til at stole på de økonomiske muligheder,« står det i retsdokumentet.

EthereumMax har tidligere udtalt, at dets intention er, at markedsføring skal opfordre folk til selv at undersøge kryptovalutaen, inden de beslutter sig for at investere.

Ifølge BBC er også bokseren Floyd Mayweather Jr. og basketballspilleren Paul Pierce sagsøgt. Ingen af dem har kommenteret på anklagerne.

Her er fire skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

1. Olieprisen holder omikronfest – og du betaler
Olieprisen er steget kraftigt og nærmer sig det højeste niveau siden priskollapset i 2014. Samtidig påvirker de seneste ugers optøjer i Kasakhstan prisen, idet optøjerne fandt sted ved nogle af landets oliefaciliteter. Læs i denne artikel, hvad der venter forude, og hvad prisstigningen har af betydning for den grønne omstilling.

2. Trendsales-stiftere vil gøre op med lyssky mellemmænd i virtuel våbenhandel
Tusindvis af børn og unge bliver snydt, når de køber og sælger virtuelle varer på internettet. Nu vil et hold af erfarne iværksættere bag den digitale markedsplads Trendsales bygge en sikker handelsplads for virtuelle våben. På et år har de allerede skaffet 14 millioner kroner i investeringer og en eftertragtet plads på den amerikanske iværksætterskole Y Combinator, der tidligere har støttet digitale succeser som Airbnb og Coinbase.

Læs artiklen her.

3. Efter møgsager i Udenrigsministeriet: Departementschef får nyt job i DONG-guldfugles selskab Udenrigsministeriets øverste embedsmand trækker sig fra posten få måneder efter negativ omtale af hans tid som ambassadør i USA. Lars Gert Lose skifter til en stilling som cheflobbyist hos den fremadstormende udvikler af grøn energi Copenhagen Infrastructure Partners, som de tidligere »guldfugle« i energiselskabet Ørsted står bag.

Læs artiklen her.

4. Salg af luksusbiler slår rekord under pandemien
Aldrig før er der solgt så mange luksusbiler som i 2021. Ifølge topchef har pandemien fået velhavende kunder til at indse, at de hellere må leve livet nu frem for at udskyde købet.

Læs artiklen her.