Business-update: Kim Kardashian får gigantisk bøde

Havvand, træpiller, pensionsmilliarder og Kim Kardashian løber med overskrifterne i mandagens Business-Update, hvor også bankaktierne får tæsk.

Kim Kardashian er med en ulovlig reklame kommet i mediernes søgelys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Anzuoni
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til mandagens Business-update her på Berlingske.

Vi har som altid været rundt i nyhedsbilledet for at give dig et overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

I dag skal vi blandt andet langt under vandet, hvor gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 er begyndt at indtage vand. Vi skal også ud i skoven, hvor udbuddet af træpiller styrtdykker, og så skal vi en tur til USA, hvor tv-kendis og forretningskvinde Kim Kardashian skal betale en millionstor bøde.

Er du nysgerrig på din egen købekraft, anbefaler vi at læse med til slut, hvor vi løfter sløret for ny lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening.

#1 – Havvand kan trænge ind, hvor gassen fossede ud. Nu begynder gasrørene at ruste

I weekenden stoppede den ugelange gaslækage fra gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2, og så skulle man tro, at faren var drevet over.

Men nu lurer et nyt problem i horisonten. Der er nemlig begyndt at trænge havvand ind i rørene, hvilket kan få dem til ruste, skriver Børsen.

Det er salten, der er den største trussel for gasrørledningerne lige nu, melder Energistyrelsen over for Børsen.

»Når havvandet trænger ind i rørene, vil havvandet forårsage korrosion (uønsket kemisk nedbrydning af metaller, red.) af rørledningsmaterialet over tid. Det er derfor Energistyrelsens vurdering, at havvandet vil korrodere og nedbryde rørledningsmaterialet, « hedder det i et skriftligt svar.

Energistyrelsen oplyser desuden, at en reparation af gasrørene kræver en indsats, der svarer til den oprindelige etablering.

#2 – Træpille-kaos: »Vi har private kunder, der græder i telefonen«

100.000 træpillefyr-ejere fik ikke del i varmechecken, og de nye energilån omfatter heller ikke husstande med træpillefyr, selvom træpiller er tredoblet i pris.

Det presser træpillekunderne, som frygter en vinter med kolde radiatorer, fortæller Henrik Nørbo Mosegaard, formand for Associationen Dansk Biobrændsel, til Finans.

»Vi har private kunder, der græder i telefonen. Det har vi aldrig oplevet tidligere. Så det er slemt,« siger Henrik Nørbo Mosegaard, der til daglig er biomasschef i Verdo.

Udfordringen her og nu er at skaffe træpiller nok hjem til danske kunder, som både tæller fjernvarmeværker, kraftværker og private kunder.

Den store efterspørgsel skyldes blandt andet et stigende forbrug af træpiller til elproduktion, og så har sanktioner mod Rusland betydet et farvel til årligt 3,5 mio. ton træpiller fra russiske leverandører. Og det er noget, som kan mærkes, lyder meldingen.

#3 – Kim Kardashian får millionbøde for ulovlig reklame

Den amerikanske tv-kendis og forretningskvinde Kim Kardashian har af det amerikanske børstilsyn fået en bøde på cirka 10 millioner kroner, fordi hun ulovligt har reklameret for en kryptovaluta.

Det skriver Financial Times på baggrund af en pressemeddelelse fra det amerikanske børstilsyn, SEC.

Sagen drejer sig om et Instagram-opslag fra den verdenskendte Kim Kardashian, hvor hun reklamerede for kryptovalutaen Ethereummax.

Her glemte hun dog at deklarere, at hun havde fået cirka 1,9 millioner kroner for at lave reklamen – et brud på loven, siger tilsynet.

»Loven siger klart, at enhver, kendis eller andre individer, som promoverer en kryptovaluta, skal oplyse om den kompensation, de har modtaget som modydelse,« skriver Gurbir Grewal, underdirektør i SEC, i meddelelsen.

Kim Kardashian har ifølge Forbes en nettoformue på 13,7 mia. kroner.

#4 – Danske pensions­mil­li­arder modarbejder klimamål

Det er før blevet fortalt, men nu bliver det igen stadfæstet, at Danske pensionsmilliarder fortsat er investeret i olie- og gasselskaber, der planlægger fossil ekspansion.

Det skriver Børsen.

En ny rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke udpeger nemlig 93 nye olie- og gasprojekter, som er støttet af de danske pensionskasser. De investerer i en udvidelse af produktionsapparatet for at kunne producere ny olie og gas flere år frem.

Alt i alt er der ifølge rapporten investeret 22 milliarder kroner i fossil ekspansion, og det er uforeneligt med flere af de danske pensionsselskabers klimapolitikker, lyder kritikken fra rapportens forfatter, Joachim Kattrup.

»Det internationale energiagentur, IEA, har sagt, at man skal stoppe for investeringer i fossil ekspansion fra i år, hvis vi skal indfri klimamålene fra Paris-aftalen. Vi har nu dokumenteret, hvilke fossile projekter det drejer sig om, og vi kan konstatere, at danske pensionsselskaber investerer i fossil ekspansion, der står til at åbne ny produktion nu og cirka ti år frem«.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

Du har måske set dem, mens du har læst Berlingske i dag, men her er tre artikler fra Berlingske Business, som vi synes, du skal læse.

A: Danske bankaktier får kurstæsk: Giver minder om finanskrisen

Bankaktier bliver sendt i dørken mandag, efter spekulationer om at den schweiziske storbank Credit Suisse er på kanten af et kollaps. Ifølge aktieekspert vækker det minder fra finanskrisen, selvom situationen ikke er så alvorlig endnu.

Læs historien fra Berlingskes Sara Sjølin lige her.

B: Carlsberg lovede kæmpe donation til krigsofrene i Ukraine – men har aldrig doneret en krone fra russiske forretninger.

Carlsberg har i al stilhed sløjfet planerne om en stor donation til ofrene for krigen i Ukraine. Flere eksperter undrer sig over Carlsbergs brudte løfte.

Læs afsløringen fra Anna Sofie Harboe Andersen, Maria Outze og Lasse Friis her.

C: Inflationen er den højeste i 40 år – men det bliver ikke som i 70erne, beroliger Nationalbankens topøkonom.

Den høje inflation fortsætter, men det kommer ikke til at stikke helt af, siger Thomas Harr, vicedirektør og cheføkonom i Danmarks Nationalbank. Han afviser frygten for, at den nuværende krise bliver som i 1970erne.

Læs historien med den opløftende melding fra Frederik M. Juel her.

Et hak i lønkontoen

Mandag udgav Dansk Arbejdsgiverforening sin nyeste lønstatistik, og på den positive side er der sket en lønstigning på 3,5 procent.

Desværre stiger inflationen endnu hurtigere, og derfor fortsætter den faldende reallønkurve, som æder danskernes købekraft.