Business-update: Kæmpe forsøg skal gøre fedme til gylden forretning

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Novo Nordisk har allerede et fedmemiddel kaldet Wegovy, men er markedet for fedmemedicin kun i sin vorden. Derfor vil Novo undersøge 17.500 overvægtige med følgesygdomme for at finde ud af, om med Wegovy reducerer risikoen for hjertekar-tilfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet denne mandag.

Vi skal omkring topchefen i Danske Bank, Carsten Egeriis. Vi skal også høre om nyt stort forskningsprojekt hos Novo Nordisk, men vi starter med en nyhed om en fynsk virksomhed med succes.

Bamsevirksomhed indtager USA

De bløde bamser hos virksomheden Nature Planet i Middelfart er en stor succes. Selskabet sælger plysdyr og gaveartikler i hele Europa, og næste skridt er USA. Det skriver finans.dk.

Det er Anne Dorthe Hjort, der startede virksomheden tilbage i 2005. Den er i dag ejet af en kapitalfond og er efter corona klar til ny vækst med Anne Dorthe Hjort i spidsen.

Nature Planet har for nylig opkøbt to virksomheder i USA. Det drejer sig om Wishpets og Wildlife Artists.

Opkøbene er virksomhedens første og skal være med til at sikre fremgang og et endnu bredere kundegrundlag.

»Jeg har hele tiden drømt om at skabe en verdensomspændende virksomhed. Det er vi godt på vej mod nu. Det er helt fantastisk,« siger Anne Dorthe Hjort, der stadig er medejer af Nature Planet.

Før corona satte ind, indbragte bamserne Nature Planet et overskud på omkring 23 millioner kroner.

Glade for dansk topchef

Danske Bank har været gennem en hård tid med oprydning efter fortidens skandaler. Ansvaret for, at den oprydning sker, har topchef Carsten Egeriis nu haft i et år. Samtidig med oprydningen forsøger Egeriis at styre banken og dens kunder gennem den vilde krise, der har ramt verden lige nu. Det skriver AvisenDanmark, der har mødt Carsten Egeriis på Folkemødet på Bornholm.

Egeriis er den fjerde topchef i landets største bank på bare fem år. Det har han kunnet mærke på mange af medarbejderne.

»De er glade for, at det er en dansk topchef, for det har det ikke været de sidste to gange. Jeg tror, at det spiller en rolle. Men jeg tror også, at de føler, at det er en topchef, som er kommet for at blive og vil hjælpe banken igennem de næste mange år,« siger Carsten Egeriis til AvisenDanmark.

Han har siddet i Danske Banks direktion siden 2017. Han fik jobbet som topchef, da hans forgænger, hollandske Chris Vogelzang, pludselig rejste hjem, plettet af hvidvaskanklager fra et tidligere job. Chefen før ham, norske Thomas Borgen, blev fyret for sit svigt i Danske Banks hvidvaskskandale.

Novo starter kæmpe forsøg med fedmemedicin

Et nyt stort forskningsprojekt kaldet Select skal gøre fedmemedicin til lidt af en guldgrube hos Novo Nordisk. Den danske medicinalgigant har allerede et fedmemiddel kaldet Wegovy, men markedet for fedmemedicin er kun i sin vorden. Derfor vil Novo undersøge 17.500 overvægtige med følgesygdomme for at finde ud af, om med Wegovy reducerer risikoen for hjertekar-tilfælde.

Det skriver borsen.dk.

Med forsøget vil Novo forsøge at få afklaret, om fedmemedicin er kosmetik, eller om medicinen forlænger livet. Kun en lille andel af fedmemedicinen opnår tilskud i USA, og i mange lande anses fedme end ikke som en sygdom.

Novo har store forventninger til forskningsprojektet.

»Når vi 15 til 20 procent reduktion af hjertekar-risikoen, er det virkelig gode data, som giver en konkurrencemæssig fordel og letter samtalen med betalerne. Men det vil ikke betyde, at vi stopper studiet før tid,« siger Martin Holst Lange, koncerndirektør med ansvar for lægemiddeludvikling i Novo Nordisk.

Han fremhæver, at Novo formentlig skal over 20 procent reduktion, før de er villige til at stoppe forsøget. Han påpeger, at hvis man redde en ud af ti, så er det meget.

»Men det er klart, at kan du redde to ud af ti, så er det endnu bedre,« siger han til borsen.dk.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Nu rammer rentestigningerne også dette lån: »Der er en ganske hård besked«

De helt korte lån har mandag været under hammeren hos Totalkredit. Og har man sådan et lån, skal man forberede sig på lidt af et rentechok. Renten er nemlig skudt op i det højeste niveau, siden låntypen blev lanceret, advarer privatøkonom. Se her, hvor stor ekstraregningen bliver. Læs historien her.

Så er det slut med Toblerone fra Schweiz

Den ikoniske chokoladestang med de trekantede bidder mister muligheden for at skilte med at være fra alpelandet. Årsagen: en ny fabrik i Slovakiet, og så siger schweizisk lov stop. Læs historien her.

Tv-giganter skærer ned på fladskærmsproduktionen

Det er blevet sværere at sælge fjernsyn på grund af den økonomiske krise. Det tager to af de største tv-producenter nu konsekvensen af. Læs historien her.

En symbolsk ydmygelse. Men Rusland er ikke gået statsbankerot

Vestlige sanktioner betyder, at Rusland nu ikke længere kan svare sine internationale gældsforpligtelser. Det er en lille ydmygelse af Ruslands præsident, Vladimir Putin, men det ændrer ikke den økonomiske eller krigsmæssige virkelighed. Læs analysen her.

Nordsjællandsk firma indfører firedages arbejdsuge for at stoppe medarbejderflugt

Det nordsjællandske revisionsfirma Aaen & Co. går i front for branchen og indfører firedages arbejdsuge for at holde på sine medarbejdere – men det er ikke gratis. Forsker mener, at det er en positiv udvikling på arbejdsmarkedet, men at det kan skabe stor ulighed i samfundet, fordi firedagesugen først og fremmest er for de privilegerede. Læs historien her.