Business-update: Illum-ejer klar til at købe britisk varehusjuvel

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Selfridges, gruppen af luksusvarehuse, ser ud til at skifte ejere i den nærmeste fremtid. Bag handlen står den rige thailandske familie, der også ejer Illum i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas Hallen/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til fredagens Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over og opdatering på de vigtigste historier i erhvervslivet.

Investor fra løvehulen gør sin kone til direktør og medejer

Du kender ham nok fra DR-programmet »Løvens Hule«. Serieinvestoren Jan Lehrmann er blandt andet bestyrelsesformand i butikskæden Normal og medstifter af Bilbasen. Men når den 53-årige erhvervsleder fremover siger ja til at investere i spirende projekter i tv-programmet, er det ikke kun ham, iværksætterne får med på holdet. Det skriver Finans.

Jan Lehrmann har netop gjort sin hustru, Margrethe Lehrmann, til direktør og medejer af Lehrmann Ventures, der er selskabet bag hans mere end 20 aktive investeringer. Hvor stor ejerandel hun køber, er endnu ikke præcist fastlagt.

»Ejerandele er ikke noget, man får. Det er noget, man køber, og det gælder også Margrethe (Lehrmann, red.). Vi har ikke de endelige detaljer på plads endnu, men hun kan en masse, som jeg ikke kan, og er eminent til at få teams til at spille hinanden gode og styrke sammenholdet. Det ser jeg frem til, at vi skal nyde godt af i vores investeringer,« siger Jan Lehrmann til Finans.

Lehrmann Ventures havde i 2020 et overskud på 2,7 millioner kroner efter skat.

Tidligere har han været den eneste i »Løvens Hule«, som kun investerede for egne midler. Det har den nye ejerkreds nu ændret på.

Læs historien hos Finans her.

Endnu en rentenedsættelse er måske på vej – kronen skal svækkes

Det er ikke mere end to måneder siden, at Nationalbanken satte renten ned til minus 0,6 procent fra minus 0,5 procent, fordi kronen lå for stærkt over for euroen. Nu kan der snart være endnu en rentenedsættelse på vej. Det siger cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt til Børsen.

»Vi tror ikke på, at Nationalbankens rente er lav nok til at undgå, at der er pres på kronen«, siger Rønholt.

Ved at sænke renten gør Nationalbanken det mindre attraktivt for udenlandske investorer at holde danske kroner, og dermed lettes presset på kronen. Det lykkedes da også, da Nationalbanken 1. oktober satte renten ned, men siden er kronen gradvis blevet styrket igen.

Både Danske Bank og Nordea melder også om, at man ser en kommende rentenedsættelse som et muligt scenario. Nordea siger ligesom Jyske Bank, at man ser rentenedsættelsen komme i første kvartal.

Læs historien hos Børsen her.

Illum-ejer klar til at købe britisk varehusjuvel

Den britiske luksusvarehusgruppe Selfridges er familieejet. Men det ser ud til, at det snart vil ændre sig. Det thailandske konglomerat Central Group, der blandt andet ejer Illum-bygningen i København, er i afsluttende forhandlinger om at købe milliarddynastiet Selfridges for et beløb anslået til fire milliarder britiske pund svarende til omkring 35 milliarder danske kroner.

Det skriver The Guardian.

Central Retail group, som i forvejen ejer eksklusive stormagasiner i Italien, Tyskland og Danmark, forventes at afslutte handlen inden årets udgang.

Bag Central Group står den thailandske Chirathivat-familie, der er en af Asiens rigeste familier. Det startede med en enkelt butik i Bangkok ejet af Tiang Chirathivat i 1950erne. Sidste år noterede Central Group en del af sin forretning på den thailandske børs, og gruppen ejer blandt andet dagligvarebutikker, indkøbscentre og hoteller.

Salgsaftalen indbefatter fire butikker: i London, Birmingham og to i Manchester. Hertil Brown Thomas og Arnotts i Irland og De Bijenkorf i Holland.

Salget vil også dække dele af kædens primære ejendomsaktiver for to milliarder pund, omkring 17,5 kroner, herunder friværdien af ​​den børsnoterede Oxford Street-flagskibsbutik i London.

Læs historien hos The Guardian her.

Ny dom: Populær skattefidus udløser millionregning til arvinger

Landsretten har netop givet Skatteministeriet medhold i en sag om familieoverdragelse af en ejendom til to børn og to børnebørn, som nu har udsigt til en ekstra skatteregning på 4,4 millioner kroner. Sagen har principiel karakter, påpeger skatteekspert.

Læs historien her.

Google udsætter krav om at vende tilbage til kontorerne efter ny coronaopblussen

Google udskyder endnu en gang tidspunktet for, hvornår de ansatte skal tilbage til kontorerne i USA og Europa. Det sker på grund af den nye omikronvariant af coronavirussen. Først i det nye år vil internetgiganten beslutte, hvornår de ansatte igen får mødepligt.

Læs historien her.

Mærsk-familie i gigantkøb af coronaselskab

A.P. Møller Holding, der kontrollerer Mærsk, har foretaget det største opkøb nogensinde, efter at schweiziske Unilabs er købt for en pris, der sandsynligvis overstiger 30 milliarder kroner.

Læs historien her.

Liberal Alliance vil fyre flere tusind medarbejdere for at hjælpe presset sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen er med udsigt til en hård vinter allerede presset i knæ. Hvis det står til Liberal Alliance, bør man derfor reducere antallet af administrative medarbejdere med flere end 3.500 personer og bruge pengene på varme hænder.

Læs historien her.

Smartphonesalget stiger trods forsyningsproblemer

Selvom forsyningskrisen har gjort ondt på elektronikproducenterne, vil 2021 alligevel ende med, at der er solgt 5,3 procent flere smartphones på verdensplan, end der blev i 2020.

Læs historien her.