Business-update: I marts kommer et overraskende skifte, når strømmen pludselig bliver billigst om dagen

Normalt er der penge at spare ved at bruge strøm om natten. Men det er snart ved at være slut, hedder det i en af fredagens historier i Business-overblik. Vi skal også høre om en stor kæde, som lukker flere butikker, og et problem som en kendt tysk-amerikansk højrefløjsmilliardær har fået.

Det er ikke længere nødvendigt at sætte opvaskemaskinen til at begynde om natten eller vente med at oplade elbilen. Nu bør man i stedet gå efter at bruge strøm midt på dagen. Forklaringen er de mange nye solcelleparker, som denne ved Aabenraa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update fra Berlingske.

Vi har på denne fredag som altid udvalgt nogle af dagens store historier, så du kan få overblik over, hvad der er på færde i erhvervslivet.

#1 – Strømmen bliver snart billigst midt på dagen

Solen er ved at få magt, og det får betydning for, hvornår det er billigst at bruge strøm, skriver Børsen.

Det er ikke længere nødvendigt at sætte opvaskemaskinen til at begynde om natten eller vente med at oplade elbilen. Nu bør man i stedet gå efter at bruge strøm midt på dagen – og især i weekenden.

Årsagen er den hastigt voksende mængde af solceller. De betyder nemlig, at elpriserne i sommerhalvåret nu typisk er lavest midt på dagen frem for om natten.

»I 2018 havde vi 11 dage på hele året, hvor strømmen var billigst midt på dagen. Men siden 2020 har det været helt normalt, at elprisen i sommerhalvåret er billigst midt på dagen,« siger Henrik Møller Jørgensen, der er selvstændig energianalytiker og driver prognosetjenesten Grønnere Elforbrug.

Går man få år tilbage, var elprisen som regel lavest om natten i sommerhalvåret. Men de seneste par år er der vendt.

Cirka fra midten af marts og frem til det tidlige efterår er det nu timerne mellem kl. 14 og kl. 15 og særligt kl. 15-16, der typisk er de billigste på døgnet.

#2 – Tysk-amerikansk højrefløjsmilliardær havde formue i bankkrak

Den prominente tysk-amerikanske investor Peter Thiel havde penge i den amerikanske bank Silicon Valley Bank, der for en uge siden krakkede.

Theil siger til Financial Times, at han havde cirka 350 millioner kroner stående i banken, da den gik ned.

»Jeg havde 50 millioner dollar (cirka 350 millioner kroner, red.) i SVB,« siger Thiel til mediet.

Peter Thiel, som er født i Tyskland, er et kendt navn på den amerikanske højrefløj og er en stor donor til Republikanerne, hvor han var en af ekspræsident Donald Trumps tidlige støtter.

Han var sammen med serieiværksætteren Elon Musk medstifter af mobilbetalingstjenesten PayPal, inden han senere var den første store investor i Facebook. Siden investerede han også i den svenske musikstreamingtjeneste Spotify, før han stiftede sit eget softwareselskab, Palantir, der er kendt og berygtet for sin effektive indsamling og analysering af store mængder af data.

Thiel fortæller, at han ikke trak pengene ud, fordi han ikke troede på, at Silicon Valley Bank ville gå ned. Hans konto blev indfrosset, da de amerikanske myndigheder fredag gik ind og overtog banken.

#3 – Sportmaster lukker 11 danske butikker

Sportmaster lukker nu yderligere 11 butikker i Danmark, skriver BT.

Butikkerne ligger alle i storcentre.

I første omgang bliver syv lukket i slutningen af maj. Det drejer sig om butikkerne i Lyngby Storcenter, Hillerøds Slotsarkader, Nørrebro Bycenter, Amager Centeret, Frederiksberg Centret, Herningcenteret og Aalborg Storcenter.

Ved udgangen af juni lukker Sportmaster i City 2, mens butikkerne i Hvidovre C, Randers Storcenter og Kolding Storcenter holder åbent indtil sidst i november og bliver herefter også lukket.

Sidste år meddelte kæden, at den ville lukke otte butikker, og nu er det altså besluttet, at yderligere 11 ikke skal forsætte.

»Som vi har meldt ud sidste år i maj og i januar i år, så er vi stålsatte på at vækste forretningen og investere i Danmark. Vi har den finansielle styrke til at træffe de rette beslutninger. Også de beslutninger, der på kort sigt giver udfordringer,« skriver Sportmaster i en mail til BT.

#4 – Wammen slår fast: Et salg af Ørsted giver ikke større råderum

Venstre forslog i efterårets valgkamp at sælge en stor del af Ørsted vindmølleforretning. Men nu slår finansministeren fast, at der ikke er penge i det, skriver Børsen.

Årsagen er, at et frasalg af Ørsted ikke vil give flere penge at bruge, da det ikke påvirker det økonomiske råderum.

»Idet et eventuelt salg af aktier i Ørsted ikke vil medføre en forbedring af den strukturelle offentlige saldo, vurderes et eventuelt statsligt provenu fra et eventuelt salg ikke at kunne anvendes som statslig finansiering af nye tiltag, herunder statslige udgifter til den grønne omstilling,« står der i svaret, hvor det også begrundes, at et salg af Ørsted alene vil være en finansiel transaktion, som ikke rykker på råderummet.

Da den nye SVM-regering var dannet, erkendte Troels Lund Poulsen (V), at ideen om et frasalg af Ørsted ikke længere var aktuel.

Tre uundværlige fra Berlingske Business

A: International topøkonom afviser ny finanskrise – Centralbankerne skal blive ved med at hæve renterne

I ny rapport opjusterer OECD forventningerne til væksten her i år. Samtidig kommer der et klart budskab om, hvad der er den største fare for den international økonomi.

Læs mere her.

B: Efter en uges vild turbulens: Disse boligejere har fået en gevinst

To bankkrak i USA og en europæisk storbank på randen af kollaps har på det nærmeste skabt panik på de finansielle markeder, og det har udløst den vildeste uge på rentemarkederne siden 1987. Få et overblik over, hvad det betyder for dig.

Læs mere her.

C: Børsbarometer: Deja-vu fra 2008 – overblik over en aktieuge på speed

De største rentefald i tre årtier er altså ikke for sjov. Den seneste uges markedsudsving vidner om et finansmarked, hvor nerverne sidder uden på tøjet, og vi formentlig ikke har set den sidste rutsjebanetur i denne omgang.

Læs mere her.