Business-update: Holch Povlsen skyder kæmpebeløb i FC Midtjylland

Berlingskes business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Bestsellerejer Anders Holch Povlsens ejerandel af FC Midtjylland bliver på 25 procent. Storaktionær vil stadig være den britiske rigmand Matthew Benham. På billedet FC Midtjylland-fans under Superligakampen 24. maj, da midtjyderne med en sejr på 4-0 over AGF hev sølvmedaljerne hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til Business-update, som giver overblik over eftermiddagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi begynder med en historie fra Ekstra Bladet om, at rigmanden Anders Holch Povlsen køber sig ind i ejerkredsen af FC Midtjylland. Ifølge avisen vil han fredag blive præsenteret som manden bag en kapitaludvidelse på 125 millioner kroner

Indskuddet kommer til at give ham en ejerandel af klubben på cirka 25 procent  Bestseller har sit hovedsæde i Brande tæt på klubbens træningsanlæg i Ikast, og Anders Holch Povlsen er flere gange blevet spottet til FC Midtjyllands kampe.

Bestsellerejeren bliver opgjort til at være Danmarks rigeste af Bloomberg, der i sin seneste opgørelse opgør formuen til næsten 70 milliarder kroner.

Det vil fortsat være den britiske rigmand Matthew Benham, der har kontrollen med FC Midtjylland.

Fredag vil klubben også præsentere den såkaldte Vision 2025-plan, der omfatter store investeringer omkring MCH Arena, hvor FC Midtjylland ønsker at udvide sponsorfaciliteter, ligesom der skal skabes flere tilskuerpladser.

Mændene bag landets største startups: Det er naturligt at forlade Danmark

Jesper Buch, Mikkel Hippe Brun og Kasper Hulthin opfordrer til at forbedre vilkårene for iværksættere herhjemme. Men der er bare nogle parametre, som politikerne ikke kan ændre på, skriver Finans.

Sådan lyder budskabet fra medstifterne af de teknologiske kassesucceser Tradeshift, Just-Eat og Peakon, der er blevet et omdrejningspunkt i en ny iværksætterkampagne fra Venstre.

De tre selskaber optræder på listen over de ti største danske startups siden årtusindskiftet målt på markedsværdien, men de er alle flyttet helt eller delvist til udlandet: Tradeshift har hovedsæde i San Francisco, Just-Eat er børsnoteret i London, og Peakon er blevet solgt til et amerikansk selskab.

»Vi kan selvfølgelig gøre noget for at forbedre vilkårene. Men det er op ad bakke,« siger Jesper Buch.

Børsnoteret selskab giver op: Knækket af kæmpegæld

Det er årti siden, at et stort væksteventyr floppede i reservedelsfirmaet Scandinavian Brake Systems. Men gælden har på over 700 millioner kroner har siden tynget selskabet, og nu lakker historien mod enden, skriver Børsen.

Virksomheden fra Svendborg er i gang med at sælge sin forretning til industrikonglomeratet Schouw & Co., og hvis aktionærerne og myndighederne godkender handlen, vil virksomheden, der begyndte i ingeniør Henning Hansens garage i 1964, lukke.

»Der vil stadig være nogle medarbejdere tilbage, som har administrative opgaver at udføre, inklusive mig selv, men rent driftsmæssigt bliver virksomheden passiv, og der er ikke planer om, at der igen skal være drift i virksomheden,« siger Mads Bonde, der er administrerende direktør i Scandinavian Brake Systems (SBS).

Han siger, at det har ligget i kortene, at virksomheden måtte sælges for at kunne indfri sin gæld.

Fødevarepriser buldrer op

Priserne på fødevarer stiger til højeste niveau i næsten et årti og skaber bekymringer om økonomiernes evne til at trække sig ud af coronakrisen, skriver Bloomberg.

Ifølge tal fra FN steg priserne i maj for 12. måned i træk, den længste uafbrudte stigning i et årti. Højere fødevarepriser kan accelerere inflationen og komplicere centralbankernes muligheder for hjælpepakker, skriver Bloomberg.

Årsagerne er blandt andet tørke i Brasilien, der har ødelagt blandt andet kaffe- og kornproduktion. Samtidig er væksten i fremstilling af vegetabilsk olie i Sydøstasien faldet, mens efterspørgselen fra blandt andet Kina stiger.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

​1. Lang leveringstid på cykler skaber problemer

En global mangel på cykelreservedele har gjort leveringstiden på cykler længere end normalt. Det kan mærkes hos cykelproducenten Kildemoes, der må tænke kreativt for at få de cykeldele, de mangler til deres produktion. Hos kæden af cykelforhandlere, Fri BikeShop, er man mere fortrøstningsfuld med fyldte lagre af cykler. Læs mere her.

2. Clever: Beløn elbilejere, som lader smart, med lavere afgifter

Clever er klar med intelligent opladning til elbiler og mener kun, at danskerne bør få gavn af meget lave elafgifter, hvis de benytter teknologien. En fin idé i en periode, mener Dansk Energi, mens kommissionsformand vurderer, at det bliver alt for indviklet at holde styr på. Læs mere her.

3. Politiet finder tre kufferter med 1,6 millioner kroner i sag om fynsk revisor

Den fynske revisor Johnny Hast Hansen har været i politiets søgelys, efter at han blev erklæret personligt konkurs i maj. Læs mere her.

4. USA slår tilbage mod digital skat i Europa

Amerikanerne er klar til at gøre udvalgte varer fra seks lande markant dyrere gennem en ekstraafgift for at tvinge landene til at fjerne digital skat, som rammer de amerikanske teknologigiganter. Læs mere her.

5. På vejen mod ligestilling: LEGO og BR må hjælpe pigerne ud af de lyserøde kønskasser

En venstreorienteret sociolog og en borgerlig filosof ramte forleden hinanden i en skarp debat om kønsstereotyper. Men begge overså de store, internationale virksomheder og deres indflydelse. Læs mere her.