Business-update: Genåbningsplan møder stor skepsis fra de store detailbutikker og storcentre

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Magasin og en række andre storcentre og store detailvirksomheder undrer sig over Indsatsgruppens anbefalinger om, at det kun er udvalgsvarebutikker på under 5.000 kvadratmeter, der bør åbne under en genåbning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God tirsdag eftermiddag og velkommen til en hurtig business-update, hvor vi både kommer forbi giganterne i dansk detailhandel, Biltema, det danske aktiemarked og en detronisering af verdens rigeste mand.

Så tag en kop kaffe og ti minutters pause fra arbejdet og lad os hjælpe dig med at danne et hurtigt Business-overblik.

1. Genåbningsplan mødes med forundring hos storspillere i detailhandlen

Detailvirksomheder som Bestseller, Ilva og Magasin udtrykker deres bekymring over, hvis genåbningen ender med, at storcentre og forretninger over 5.000 kvadratmeter fortsat skal være tvangslukket. De mener, at netop den beslutning kan øge smitterisikoen, da forbrugerne så henvises til at koncentrere sig om de mindre butikker. Det skriver Finans.

Her til eftermiddag klokken 15.30 mødtes partilederne i Folketinget med regeringen om, hvad der skal ske, når de nuværende coronarestriktioner udløber på søndag.

Regeringens ekspertgruppe kom i går med deres anbefalinger til blandt andet ind- og udfasningen af forskellige restriktioner. En af anbefalingerne lød på, at udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvadratmeter genåbnes med skærpede kvadratmeterkrav. Det gælder dog ikke for butikker i storcentre.

De store detailvirksomheder kommer med deres forhåbninger om, at politikerne ikke lytter til anbefalingerne, da det ifølge detailvirksomhederne blot samler kunderne i de mindre butikker.

2. Fa­mi­lie­e­jet bu­tiks­kæ­de un­der­sø­ger mu­ligt smut­hul før genåb­ning: Di­rek­tør over­ve­jer at af­skær­me med paller for at »kom­me in­den for lovens ram­mer«

Videre til en anden af dagens historier, der også er affødt af de nye kvadratmeteranbefalinger fra regeringens ekspertgruppe.

En af Nordens største detailkoncerner, Biltema, overvejer at benytte sig af paller til at afskærme noget af butikkerne i to af kædens 12 danske butikker, der er over 5.000 kvadratmeter store, siger Jacob Møller, administrerende direktør i Biltema, til Børsen, der har historien.

I Biltemas nye flagskibsbutik i Roskilde gjorde man noget af det samme i efteråret for at skærme af for et stort caféområde, og i Biltema overvejer man derfor nu at tage den samme løsning i brug, skulle det blive sådan, at det kun er butikker under 5.000 kvadratmeter, der må holde åbent under en genåbning.

Dengang var Dansk Erhverv med til at vurdere lovligheden af den interimistiske løsning, og politiet var ifølge Jacob Møller også forbi flere gange, uden det blev til påbud. Derfor vil man igen undersøge, om det vil være en lovlig løsning under en snarlig genåbning, siger Jacob Møller.

3. Investorer skal indstille sig på mere turbulens de kommende måneder

Investorerne skal forberede sig på mere aktieuro, end de har været vant til under coronakrisen, hvor lave renter har fået kurserne til at skyde i vejret. Chefstrateger spår mere uro de kommende måneder, og at tirsdagens fald på det danske aktiemarked næppe bliver en enlig svale, skriver Finans.

Frasalget startede i USA i sidste uge og har tirsdag bredt sig til Danmark. Blandt taberne i tirsdagens handel finder man Vestas, Ambu og GN Store Nord, som alle er steget meget under coronakrisen. Det sker især, da investorer i USA frygter, at den demokratiske regering vil hæve renten for at hæmme inflationen.

De to chefstrateger fra henholdsvis Nordea og Nykredit vurderer dog ikke, at uroen på aktiemarkedet i Danmark er starten på en større korrektion men nærmere det, at man i højere grad kommer til at være i et »stop-and-go-miljø de kommende måneder«, som Andreas Østerheden fra Nordea siger.

4. Tesla-aktien i strid modvind, og Elon Musk er ikke længere verdens rigeste

Tesla-aktien faldt i mandagens formarked med 8,6 procent og kom under det niveau, den gik ind på S&P500 med i december, det skriver Bloomberg.

Det sker efter, at den administrerende direktør Elon Musk i weekenden kom med udtalelser om, at priserne på kryptovalutaen Bitcoin og dens mindre rival Ether »virkede ret høje«.

Hans netværdi er herefter faldet med 15,2 milliarder dollar – eller godt og vel 93 milliarder kroner – og Amazon-ejer Jeff Bezos er derfor igen verdens rigeste.

Tre skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Danskerne er klar til forbrugsfest, når landet genåbner: »Den økonomiske selvtillid er stor hos mange danskere«

Danskerne står klar til at bruge penge på rejser og restaurantbesøg, når Danmark genåbner. Det viser en ny undersøgelse, som Sydbank har lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

Den nye analyse peger på, at det særligt er rejser og besøg på restauranter og cafeer, som danskerne vil bruge flere penge på, når restriktionerne – forhåbentlig – bliver lempet i foråret.

Læs historien her

2. Storcentre kan ikke se logikken i regeringens udmelding: Nu bliver der overfyldt i mindre butikker

Regeringens foreløbige udmelding om, at en genåbning af butikker landet over ikke inkluderer udvalgsbutikker i storcentre, eksempelvis sko- og tøjbutikker, skuffer voldsomt blandt landets storcentre. Men den vækker også betydelig undren.

»Det er urimeligt og konkurrenceforvridende. Før jul skulle vi lukke en uge før alle andre, og nu får vi måske lov til at åbne fem uger senere end alle andre. Der er ingen tvivl om, at centrene og de store butikker over 5.000 kvadratmeter går glip af det forventede pres fra kunderne for at komme ud og handle. Der er både bytteriet med julegaver, hvor der ofte bliver købt noget mere, men også den store handelsmulighed, der bliver udløst med feriepengene her til marts,« siger Jesper Andreasen, administrerende direktør og medejer af Rødovre Centrum.

Læs historien her

3. Nu vælter rentestigninger populært boliglån af pinden

Der har været stor interesse for de nye fastforrentede 1,0-procentlån med 30 års afdragsfrihed. Men den senere tids rentestigninger medfører nu, at realkreditten trækker et 1,5-procentlån frem på hylderne i stedet.

Dermed bliver det en smule dyrere at optage et 30-årigt lån med afdragsfrihed i hele løbetiden.

Både Totalkredit, Realkredit Danmark og Jyske Realkredit har annonceret på Københavns Fondsbørs, at det nye 1,5-procentlån med afdragsfrihed er på vej.

Læs historien her