Business-update: Fragtpriserne på fyrværkeri eksploderer

Berlingskes Business-redaktionen guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Fragtpriserne på fyrværkeri er eksploderet. Prisen på en container fra Kina er gået fra omkring 75.000 kroner til omkring 185.000 kroner fortæller direktør i Fyrværkeri Brancheforeningen Karsten Nielsen til Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-update. I dag skal vi omkring et par talentfulde golftvillinger, som har leveret overskud i deres selskaber, og stigende fragtpriser på fyrværkeri. Men vi starter med kryptovalutaen bitcoin, der har haft en rædderlig jul.

Bitcoin på vej mod værste måned siden maj

Kryptovalutaen bitcoin har haft en hård december måned, hvor kursen er faldet med omkring 16 procent. Det skriver Bloomberg.

Det betyder, at bitcoin i øjeblikket handles til omkring 47.000 dollar, hvor den i slutningen af november blev handlet til omkring 57.000 dollar.

Bitcoin er et ganske volatilt aktiv, og det er dog heller ikke første gang i år, at kursen har været på en nedtur. Tilbage i maj faldt prisen fra omkring 65.000 dollar i april til under 35.000 dollar i maj.

Siden har bitcoin dog slået rekord og nåede en ny all-time-high den 10. november med en pris på over 69.000 dollar.

Nedturen i december har medført, at den globale markedsværdi for kryptovaluta er faldet med mere end 260 milliarder dollar. Det svarer til 1.710 milliarder kroner.

Fragtpriserne på fyrværkeri eksploderer

Presset på forsyningskæderne har medført højere priser på fragt fra Asien, og det rammer nu også fyrværkeriet.

Direktør i Fyrværkeri Brancheforeningen Karsten Nielsen fortæller til Børsen, at hans medlemmer sidste år gav omkring 70.000-80.000 kroner for at få fragtet en container fra Kina. I år skal de af med omkring 180.000-190.000 kroner.

»Fragtpriserne på fyrværkeri er eksploderet fra Kina til de europæiske havne med en faktor 3 i forhold til sidste år,« siger Karsten Nielsen til Børsen og tilføjer:

»Det er helt tosset, som vi siger på jysk.«

Ifølge Dansk Erhverv vil danskerne bruge omkring 450 millioner kroner på nytårskrudt i år.

Golftvillinger leverer plus på bundlinjen

På trods af at de har brugt henholdsvis 2,2 og lidt over en million kroner på at købe Anders Holch Povlsen ud af deres selskaber, har golftvillingerne Rasmus og Nicolai Højgaard leveret plus på bundlinjen.

Rasmus Højgaard går ud af 2021 med et overskud på over 1,7 millioner kroner, mens Nicolai Højgaard har haft et overskud på lidt over en halv million. Det viser nye regnskaber fra brødrenes virksomheder, som Finans har kigget på.

De to brødres regnskabsår er løbet frem til 31 juli, og det betyder, at gevinsterne fra brødrenes sejre på Europaturen ikke er med i regnskabet.

Rasmus Højgaard vandt Omega European Masters i august, mens Nicolai Højgaard bare en uge senere vandt DS Automobiles Italian Open. Sejrene sikrede Rasmus Højgaard 3,4 millioner kroner, mens Nicolai Højgaard kunne rejse hjem fra Italien med 3,6 millioner kroner i præmiepenge.

Rasmus Højgaard vandt Omega European Masters den 29. august i Crans-Montana i Schweiz. Sejren sikrede ham en pengepræmie på 3,4 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Topchefer peger på virksomhedernes største problem – men har ikke tiltro til, at regeringen kan løse det

Næsten halvdelen af respondenterne i Berlingskes Toplederpanel svarer, at manglen på arbejdskraft er den største forhindring for vækst i deres virksomhed. Kun meget få har tillid til, at S-regeringen kan løse udfordringen. Socialdemokratiets finansordfører afviser kritikken.

Du kan læse hele historien her.

2. Ny digital postkasse til danskerne udsat til 21. marts

Få dage før den planlagte premiere på den forbedrede digitale post fra det offentlige sidst i november blev der trukket i nødbremsen. Nu er der sat ny åbningsdato på. En vis form for postkaos kan ikke udelukkes.

Du kan læse hele historien her.

3. TikTok slår Google af tronen som det populæreste sted på nettet

Den kinesiske videotjeneste TikTok er på rekordtid blevet kæmpestor og har nu overhalet alle de største websteder i verden. Samtidig er TikTok det eneste ikkeamerikanske website på top-10-listen.

Du kan læse hele historien her.

4. Trecifrede milliardinvesteringer i nye film og serier til streamingkrig i 2022

De hidtil største satsninger på dyre egenproduktioner kommer midt i bekymringen for, at det bliver sværere at tiltrække nye seere, og at der ikke er guld for enden af regnbuen. Til gengæld er der udsigt til en syndflod af nye programmer – også for danskerne, som nu har færre streamingabonnementer end før.

Du kan læse hele historien her.

5. Du troede, 2020 var et mærkeligt år? Det var intet sammenlignet med 2021

Der har været travlhed på den økonomiske redaktion i år, for sjældent har så mange begivenheder rystet skibet og skabt usikkerhed om kursen på både kort og langt. Vi lærte at håndtere coronarestriktioner, men det blev slet ikke coronaen, der satte dagsordenen for det forgangne år. Derfor vil 2021 trække lange spor ind i det kommende år.

Du kan læse hele historien her.