Business-update: Fragt af covid-19-vaccine bliver den »største transportudfordring nogensinde«

Berlingskes businessredaktion guider dig til torsdagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Covid-19 vaccinen ligger endnu ikke klar, men alligevel er Den Internationale Lufttransport-sammenslutning, IATA, sendt på hårdt arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til torsdagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Vi skal runde en skandalesag for et nyudnævnt bestyrelsesmedlem i Finanstilsynet og en børsnotering af danske Unity – men vi begynder i luften.

At fragte covid-19-vacciner bliver den »største transportudfordring nogensinde«

Covid-19-vaccinen ligger endnu ikke klar, men alligevel er Den Internationale Lufttransport-sammenslutning, IATA, sendt på hårdt arbejde.

At fragte coronavaccinen globalt vil nemlig blive den »største transportudfordring nogensinde«, lyder fra flyindustrien.

»At levere covid-19-vacciner sikkert vil blive århundredets mission for den globale luftfragtsindustri. Og det kan ikke lade sig gøre uden en forudgående, forsigtig planlægning, hvilket tiden er til nu,« siger IATAs adm. direktør Alexandre de Juniac til BBC.

IATA antager, at der skal bruges 8.000 jumbojets til at fragte vaccinen globalt. Dertil skal der bruges kølefaciliteter i flyene og i opbevaringscentre på landjord.

Transporten skal ske med »næsten militær præcision«, og det giver udfordringer særligt i Afrika. IATA forklarer, at det vil være umuligt at fragte vacciner rundt til hele kontinentet med Afrikas nuværende infrastruktur.

Nyt medlem af Finanstilsynets bestyrelse spillede nøglerolle i britisk bankskandale

Onsdag udnævnte erhvervsminister Simon Kollerup (S) fire nye medlemmer til Finanstilsynets bestyrelse. Ét af medlemmerne er Troels Ørting, tidligere chef i Politiets Efterretningstjeneste og Europol.

Men nu er der tvivl om, hvorvidt Troels Ørting egner sig til den nye rolle, skriver FinansWatch.

Tvivlen bunder i, at Troels Ørting i 2016 angiveligt har hjulpet adm. direktør i storbanken Barclays, amerikanske Jes Staley, med at finde ud af, hvem der var whistlebloweren bag to kontroversielle breve til bankens bestyrelse.

En sådan eftersøgning er dog i strid med de regler, der har til formål at beskytte whistleblowere, der i de senere år spillet afgørende roller i store erhvervsskandaler i ind- og udland, herunder i sagen om hvidvask i Danske Bank.

Simon Kollerup har ikke ønsket at give en kommentar til FinansWatch. Derimod har Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre, sagt følgende:

»Jeg kender ham ikke (Troels Ørting, red.), og jeg kender ikke til sagerne, men det lyder som nogle alvorlige beskyldninger, som vi må have afdækket. Derfor vil jeg også straks tage sagen op med ministeren og afkræve ham svar,« siger ordføreren.

Kommende børsnotering vil gøre danske stiftere til milliardærer

Den kommende børsnotering af Unity Technologies vil gøre flere af stifterne af den danske softwaresucces til milliardærer.

Techselskabet har netop offentliggjort et prospekt, som viser, at selskabet sigter efter en børsnotering til 70 mia. kr. Det vil gøre stifterne David Helgason og Joachim Ante til milliardærer, skriver Finans.

Helgason og Ante stadig ejer henholdsvis fire og otte procent af selskabet. De aktieposter står til at blive henholdsvis 2,8 og 5,6 mia. kr. værd, hvis det lykkes Goldman Sachs og Credit Suisse, som står for børsnoteringen, at få skabt interesse om selskabet.

Den tredje medstifter, danske Nicholas Francis, fremgår ikke i prospektet som ejer, men hans selskab havde en egenkapital på 575 mio. kr. i det seneste regnskabsår.

Af en indberetning til det amerikanske finanstilsyn, SEC, fremgår det, at Unity vil sælge op til 28 mio. aktier til mellem 34 og 42 dollars stykket, hvilket vil kunne indbringe Unity op til 1,2 mia. dollars.

Unity ville oprindelig lave computerspil, men stifterne endte i stedet med at lave software, som gør det nemt for andre spiludviklere at lave computerspil.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Ni topchefer har indgået en historisk musketéred, der kan blive dødsstødet for Trumps valgtrumf

Det er blevet et helt centralt element i Donald Trumps valgkamp, at han kan præsentere en vaccine mod coronavirus inden præsidentvalget 3. november. En historisk aftale indgået af ni prominente medicinalbosser kan dog spænde ben for Trumps plan om at kunne gå til valg med en coronavaccine som rygstød.

Læs historien her

2. Eksperter roser åbenhed om ny topchefs millionløn

Mads Nipper blev onsdag udnævnt til ny topchef for Ørsted i en fondsbørsmeddelelse, hvor det er detaljeret beskrevet, hvad den nye chef kommer til at tjene. Den gennemsigtighed roses nu af eksperter.

Læs historien her

3. Porsche-chef jagter Tesla med kæmpe satsning på elbiler

Porsche-chefen Oliver Blume opruster stort med elbiler i halen på Tesla, der har en værdig konkurrent i Porsches første fuldelektriske model, Taycan. Selskabet er uden sammenligning den bilproducent i Europa, der foreløbig er kommet bedst ud af coronakrisen, og Porsche kan også i Danmark blive en af vinderne på regeringens elbiludspil. Det har gjort indtryk i toppen af Porsches ejer, den tyske Volkswagen-koncern, hvor det rygtes, at Blume er en kommende koncernchef.

Læs historien her

4. Apple klar til efterårspræsentationen – måske med fire iPhone 12

Som sædvanlig ved kun få, hvad der er på bordet, når Apple 15. september præsenterer nyt. Fire nye iPhones – de første med 5G-forbindelse – vises dog måske først frem senere.

Læs historien her

5. Storby hærget af uro og optøjer forbyder ansigtsgenkendelse – også på hoteller og restauranter

Den 25. største by i USA indfører det mest omfattende forbud mod den omstridte software, og for første gang omfatter det ikke kun myndighederne selv.

Læs historien her