Business-update: Flere bliver gift – og glemmer at tage en delikat snak

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

I tilfælde af skilsmisse har mange ikke styr på, hvad der skal ske med pensionsopsparingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag, kære læser.

Det er blevet tid til torsdagens eftermiddagsoverblik på Berlingske Business.

I dag skal vi runde Netcompany, der har haft en dårlig dag på aktiemarkedet, ISS, der satser stort på techløsninger og to danske rederiaktier, der er steget med over 100 procent i år.

Men vi starter med historien bag dagens overskrift.

God læselyst.

Vielserne gør comeback, og det bør en særlig samtale også gøre

Vi skal tilbage til 2009 for at finde sidste gang, der var over 14.000 vielser i årets første halvår.

De mange vielser får dog Sampension og PFA til at komme med en påmindelse, skriver Finans.

For mange glemmer at tage stilling til, hvad der skal ske med pensionsopsparingerne i tilfælde af en skilsmisse, der – i modsætning til formuen – som udgangspunkt ikke bliver delt i to.

I en Epinion-undersøgelse for Sampension svarer næsten halvdelen, at de ikke har styr på, hvad der sker med pensionen i tilfælde af en skilsmisse.

Og det er ofte kvinderne, der ender med at trække det korteste strå i den forbindelse.

»Særlig kvinderne skal være opmærksomme på, at de ikke står tilbage efter en skilsmisse med alt for lille pensionsopsparing. Mænd har nemlig ofte en større pensionsopsparing, hvilket hænger sammen med, at de i gennemsnit er dem, der tjener mest,« lyder det i en kommentar fra Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i PFA, til Finans.

Blandt de 1,4 millioner kunder i PFA har gifte mænd i gennemsnit en pensionsopsparing på omkring 600.000 kroner, mens gifte kvinder i gennemsnit har en pensionsopsparing på cirka 390.000 kroner, skriver avisen.

Dansk techdarling skuffer fælt

Skuffende vækst på kernemarkederne, skuffende indtjening og højt sygefravær.

Det er nogle af punkterne fra it-selskabet Netcompanys nye regnskab, som Per Fogh, der er aktieanalytiker hos Sydbank, fremhæver som forklaring på, hvorfor Netcompanys aktie torsdag er raslet ned med næsten 16 procent i skrivende stund.

Det siger han til Ritzau og understreger også, at det ser positivt ud for Netcompany, hvis selskabet sammen med dets nye datterselskab, Intrasoft, kan lykkes med at vinde kontrakter på nye projekter.

Til Børsen siger Netcompanys administrerende direktør og medejer, André Rogaczewski, at han synes, det er »et solidt regnskab«, der tegner godt for selskabets internationale fremtid.

På avisens spørgsmål om, hvorvidt det høje sygefravær skyldes for højt arbejdspres, svarer topchefen blandt andet, at »intet tyder på, at det har noget med deres arbejde at gøre.«

Netcompany-gruppen beskæftiger i dag 6.700 ansatte.

C25-selskab satster mere på it-løsninger

Servicekoncernen ISS etablerer et nyt teknologicenter i Portugal, hvor 100 medarbejdere skal udvikle software til koncernen og dens kunder.

Det skriver Børsen.

»Vi mener grundlæggende set, at der er to trends, der kommer til at afgøre, om du vinder i det her marked eller ej. Vi er i forvejen en global leder, men der er fem-seks store globale spillere. Den måde, vi trækker fra alle andre, er at blive verdensleder inden for teknologi og bæredygtighed,« siger Jacob Aarup-Andersen, administrerende direktør i ISS, til avisen.

Centeret i Portugal er det tredje af sin slags, som ISS har etableret i løbet af det seneste år, og ved udgangen af 2023 er det meningen, der skal være 750 ansatte, som arbejder på at udvikle digitale løsninger for ISS globalt.

Danske rederiaktier er steget med over 100 procent

Da USA og Europa stort set har droppet russisk olie, skal den nu sejles længere væk fra – blandt andet Mellemøsten – og det betyder flere dage til søs og højere priser.

Og det er kommet de danske rederier Torm og Norden til gode, skriver Finans.

Torms aktiekurs er siden årskiftet steget med lidt over 165 procent, mens Norden er steget med omkring 110 procent.

Til sammenligning er det danske C25-indeks faldet med omkring 10 procent siden årsskiftet.

Torm og Norden fremlægger regnskab for andet kvartal af 2022 18. august.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. 180.000 lejere risikerer en inflationsbombe – politikere truer med indgreb

Store huslejestigninger kan snart ramme tusindvis af danskere. Ministeren anerkender problemet, men er tavs, når det gælder løsninger. SF og Enhedslisten kræver politisk indgreb.

Læs Anna Sofie Harboe Andersens artikel her.

 

2. Spansk olivenhøst trues af tørke, og franskmændene mangler sennep

Den usædvanligt varme og tørre sommer skaber store problemer i Sydeuropa, hvor olivenbønder flår mange træer op for at sikre tilstrækkeligt med vand til resten. Tomme sennepshylder skaber krisetilstande i Frankrig.

Læs Thomas Breinstrups artikel her.

 

3. Facebooks nye chatrobot kalder Mark Zuckerberg for »ækel og manipulerende«

Der er kontant afklapsning af Facebook-koncernen selv fra den nye chatrobot, som skal forbedre den såkaldt kunstige intelligens, som ligger bagved og gør software i stand til at føre fornuftige samtaler med mennesker.

Læs Thomas Breinstrups artikel her.

 

4. Derfor dropper hundredtusindvis af krydstogtsgæster nu København: Putins hjemby var det helt store trækplaster

Der er markant færre krydstogtsgæster i København i år. Sankt Petersborg var det vigtigste rejsemål for krydstogter i Østersøen, men med indførelsen af internationale sanktioner mod Rusland er storbyen lukket land for turisterne. Det betyder omkring 300.000 færre gæster i København, og deres trecifrede millionforbrug er nu i fare.

Læs Kasper Schøler Fasts artikel her.

 

5. Nu falder renterne – nye tal fra USA giver fornyet optimisme

Så er der godt nyt for danske boligejere, og alle der har aktier. Inflationen faldt nemlig uventet meget i USA, og det har givet håb om, at den amerikanske centralbank måske kan gå mildere til værks med sine rentestigninger.

Læs Sara Sjølins artikel her.

 

Tak, fordi du læste med, og god aften!