Business-update: Erfaren oprydder efter finanskrisen overtager chefpost i Danske Bank

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Danske Bank får ny juridisk chef fra 1. maj 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til den første Business-update efter påsken. Her er et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu til dig, som ønsker at være velinformeret og opdateret.

Vi begynder med historien om 66-årige Niels Heering, som skal være ny juridisk chef i Danske Bank.

Kriseoprydder skal stå i spidsen for Danske Banks juridiske afdeling

Han spillede en central rolle, da der skulle ryddes op i den finansielle sektor efter finanskrisen. Nu skal den erfarne advokat være Danske Banks nye juridiske chef.

1. maj har 66-årige Niels Heering første arbejdsdag som Senior General Counsel i storbanken, hvor han overtager ansvaret for den juridiske afdeling efter Jennifer Elizabeth Nielsen. Det oplyser Danske Bank til Berlingske.

Niels Heering har været en del af advokatfirmaet Gorrissen Federspiel siden 1981. Han blev managing partner i 2003 og var bestyrelsesformand fra 2010 til 2015. Derudover har han haft bestyrelsesposter i blandt andet TDC, Jeudan og Danske Private Equity. Men han var også med til at rydde op efter krakket i Roskilde Bank, ligesom han i 2010 på opfordring af storaktionæren Karsten Ree blev bedt om at overtage formandsposten i Amagerbanken.

»Med sin omfattende erfaring inden for både juridiske forhold og den finansielle sektor er jeg sikker på, at han vil bidrage til at støtte vores fortsatte fremskridt,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Chris Vogelzang, adm. direktør i Danske Bank.

Niels Herring oplyser, at han glæder sig til at sætte sin store ballast og erfaring i spil for at være med til at støtte omstillingen af Danske Bank.

»Når topchefen for landets største bank ringer med et godt forslag, så lytter man selvfølgelig. At blive en del af Danske Bank er en spændende udfordring, som jeg simpelthen ikke følte, at jeg kunne sige andet end ja til. Og så mener jeg selvfølgelig også, at jeg har noget at byde ind med,« udtaler Niels Heering.

De største advokathuse tager en endnu større bid af kagen

Vi bliver i det juridiske hjørne. Nye tal viser, at landets ti største advokathuse sætter sig på en stadig større del af omsætningen. Det skriver Finans.

I 2008 tegnede de ti største advokatfirmaer sig kun for omkring en tredjedel af omsætningen i branchen. Siden er andelen steget til 40 procent, viser den seneste statistik fra Danske Advokater, som dækker regnskaberne for 2018.

»Jeg har ikke grund til at tro, at det ser væsentligt anderledes ud i 2019/20 end de foregående år. Det er en koncentration mod ikke kun top fem eller ti, men også firmaerne med over 50 millioner kroner i omsætning,« siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater, til Finans.

Der er tendenser i den generelle økonomiske udvikling, der kan tale for, at udviklingen faktisk skærpes i øjeblikket, hvor det såkaldte M&A-marked, altså markedet for køb og salg af virksomheder, er varmt efter et ophobet behov fra foråret 2020, hvor coronaen satte alt i stå, skriver Finans.

Gubi er tilbage på sporet efter to år med tilbagegang

Designvirksomheden Gubi har nydt godt af det store fokus på hjemmet under coronakrisen. Firmaet, der blev solgt til den nordiske kapitalfond Axcel i en milliardhandel i 2018, har ellers haft to år med tilbagegang, skriver Børsen.

Men nu er Gubi tilbage på vækstsporet med en mindre vækst og et fjerde kvartal, der blev det bedste kvartal i virksomhedens historie. I andet halvår af 2020 omsatte Gubi for 211 millioner kroner.

»Forbrugerne globalt fokuserer rigtig meget på deres hjem og på design, hvilket naturligvis også gavner os. Vi er dog samtidig udfordret af, at Gubi har haft en stærk position inden for kontraktmarkedet på især hotel og restaurant,« siger Gubis adm. direktør, Klaus Høeg-Hagensen, der tiltrådte hos designvirksomheden i oktober 2020, til Børsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Så stor er den gennemsnitlige friværdi i din kommune

De hastigt stigende boligpriser har sendt de danske boligejeres friværdier kraftigt i vejret, og for første gang siden 2007 har den gennemsnitlige parcelhusejer i Danmark nu en friværdi på over en million kroner. Det viser en ny opgørelse fra Realkredit Danmark. Der er dog store forskelle i friværdien på tværs af landets kommuner, skriver Berlingskes Morten Laugesen.

Læs historien her.

2. Der er brugt 202 mia. kroner på mobilapps på tre måneder

Aldrig nogensinde før er der blevet brugt så mange penge på at købe gennem mobilapps som i årets første tre måneder, skriver Thomas Breinstrup. Nye tal fra analysefirmaet App Annie, som følger mobilmarkedet tæt, viser, at der i januar-marts blev brugt 40 procent mere på køb gennem mobilapps i forhold til samme periode for et år siden.

Læs historien her.

3. Aktierekorder på Wall Street baner vej for kursfest i Europa

Mens Europa var påskelukket, holdt Wall Street aktiefest. Mandag blev der igen slået kursrekorder i USA, og den gode stemning er smittet af på Europa tirsdag morgen, skriver Sara Sjølin.

Læs historien her.

4. Iværksætter siden han var 18 år – nu er han havnet i New York

32-årige Simon Evers rejste til New York for at udleve et iværksættereventyr, skriver Sebastian Persson. Siden han var 18 år, har han stiftet og solgt virksomheder, og selvom han ikke lægger faste planer, er kursen sat. »Det er vigtigt at være ærlig over for sig selv om, hvad man gerne vil«.

Læs historien her.

5. Lysere udsigter for verdensøkonomien – men med betydelige faldgruber

IMFs nyeste prognose bekræfter billedet af, at vi er på vej ind i et stærkt opsving, når coronarestriktionerne forsvinder. Men det bliver et ujævnt opsving, der risikerer at skabe nye kløfter i den globale økonomi og få mere langvarige konsekvenser, end mange politikere håber eller forventer på nuværende tidspunkt, skriver økonomisk redaktør Ulrik Harald Bie.

Læs historien her.