Business-update: »En giftig cocktail« har sendt salget af elbiler i dørken: »Det er helt forfærdeligt«

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Salget af elbiler og plug-in-hybridbiler satte rekord i 2020, men stik mod de politiske ambitioner har salget af grønne biler nu ramt muren, skriver erhversmediet Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Velkommen til fredagens Business-update, hvor vi blandt andet runder den seneste udvikling i salget af elbiler.

Vi starter dog med at se nærmere på en dansk vækstvirksomhed, som netop har fået en kapitalindsprøjtning på et trecifret millionbeløb.

Hurtigtvoksende modeportal får tilført 150 millioner kroner

Den hurtigtvoksende modeportal Miinto har fået tilført knap 150 millioner kroner til yderligere ekspansion.

Det skriver Finans, som har talt med Miintos stifter og administrerende direktør Konrad Kierklo.

»Kapitaltilførsel skal bruges på at erobre nye markeder og endnu flere markedsandele i de eksisterende lande, hvor der fortsat er stort potentiale. Samtidig vil vi skalere vores tech- og produktteam markant. Vores platform gør det rigtig fint, men vi tror på, at vi kan gøre det endnu bedre ved at kaste flere ressourcer efter den. Det forsøger vi nu,« siger Konrad Kierklo til Finans.

Kapitaltilførslen er sket gennem selskabets nuværende investorer, der blandt andre tæller Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen.

Aktionærforening opfordrer virksomhed til at udsætte børsnotering

Dansk Aktionærforening mener, at det vil være bedst for de private investorer, hvis virksomheden Nexcom udsætter sin børsnotering, der er planlagt til mandag 29. januar. Det skriver Børsen.

Meldingen fra Danske Aktionærforening skyldes, at ledelsen i Nexcom indtil for ganske nylig har haft fremtrædende roller i børsselskabet Blue Vision, der er kommet i modvind efter et kuldsejlet opkøb.

»Timingen af børsnoteringen af Nexcom er uheldig, når der sideløbende opstår en sag i et andet børsnoteret selskab. Det ville være bedst for de private investorer, hvis man kunne vente med at børsnotere Nexcom, til man fik mere styr på, hvad der er op og ned i Blue Vision- og Heartcare-sagen,« siger Mikael Bak, administrerende direktør i Dansk Aktionærforening, til Børsen.

Nexcoms administrerende direktør, Rolf Gordon Adamson, og finansdirektør Peter Hauge Jensen forlod for en måned siden posterne som henholdsvis bestyrelsesmedlem og administrerende direktør i Blue Vision. Siden har den nye ledelse i Blue Vision varslet erstatningskrav mod ejerkredsen af selskabet Heartcare, som Blue Vision i 2019 købte for 16 millioner kroner, men som bare seks måneder senere blev nedskrevet til nul kroner.

Salget af elbiler er bremset kraftigt op

Salget af elbiler og plugin-hybridbiler satte rekord i 2020, men stik mod de politiske ambitioner rammer salget af grønne biler nu muren.

Det skriver Finans, der forklarer, at salget er bremset op som følge af »en giftig cocktail« af coronarestriktioner og nye bilafgifter, som har skabt uro blandt både bilkøbere og bilforhandlere rundt om i landet.

Den 4. december aftalte et folketingsflertal nye bilafgifter, som skal bane vejen for en grønnere bilpark og mindst 775.000 eldrevne biler på vejene i 2030. Derfor gik bilbranchen ind i 2021 med skyhøje forventninger til det grønne bilsalg.

Den seneste coronanedlukning, og en melding fra Motorstyrelsen om at it-systemet til håndtering af de nye bilafgifter først ventes klar 1. juni, har dog spændt ben for salget af grønne biler.

»Salget står stort set stille. Det er helt forfærdeligt,« siger Henrik Thomsen, administrerende direktør og indehaver af Globus Biler i Silkeborg, til Finans.

Anders Samuelsen har fået nyt job

Siden den tidligere udenrigsminister og leder af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, med tårer i øjnene vinkede farvel til politik efter et skuffende folketingsvalg for halvandet års tid siden, har der været forholdsvis stille om ham.

Men nu har han fået et nyt job. Det bekræfter han over for Finans.

Han er blevet administrerende direktør i iværksættervirksomheden UV Medico, der ifølge mediet har oplistet et formål, som lyder: »At drive virksomhed med produktion og salg af lyssystemer og udstyr til sterilisering og desinfektion i sundhedssektoren.«

Det dækker over, at virksomheden blandt andet ønsker at udvikle såkaldt farUV-lys, der kan bruges til at dræbe bakterier og virus – såsom coronavirus.

Her er fem skarpe bud på nyheder fra Berlingske Business

1. Momsbombe rammer snart Phillip Nielsen og andre små erhvervsdrivende: »Tiden må vise, om vi går konkurs. Men jeg frygter det godt nok«

Phillip Nielsen og mange andre små erhvervsdrivende har ikke råd til både at finansiere sin virksomheds overlevelse og betale den kommende momsregning. Derfor opfordrer et flertal i Folketinget nu regeringen til at se på muligheden for ligesom i foråret at udsætte betalingsfristen, selvom Skatteministeriet har afvist muligheden af it-årsager. Alternativet er konkurser på stribe, siger interesseorganisationer.

Læs historien her.

2. Coronakrisen giver bedste jobfest i det offentlige i ti år, mens de private virksomheder lider

En jobfremgang på over 11.000 personer i det offentlige og en nedgang i beskæftigelsen på over 32.000 personer i det private. Det er det foreløbige resultatet af coronakrisen. Arbejdsgiverne frygter udviklingen, mens fagbevægelsen afviser.

Læs historien her.

3. Kina truer med »alle nødvendige midler« efter udelukkelse af Huawei

Svensk auktion om de nye 5G-mobilnet vækker vrede i Kina, hvor den svenske Wallenberg-familie beskyldes for at stå bag sortlistningen af de kinesiske mobilgiganter. Huawei mister sine mobilaftaler i Sverige til Ericsson og Nokia.

Læs historien her.

4. Danske Bank er ikke alene. Flere store banker roder med gældsinddrivelsen

Som følge af skandalen om gældsinddrivelse i Danske Bank, iværksatte bankernes vagthund, Finanstilsynet, en undersøgelse af en stribe andre store banker. Tre andre store banker har vist sig at rumme problemer på gældsområdet.

Læs historien her.

5. Rejsebranchen kritiserer ministers beslutning om Dubai: »Det er useriøs symbolpolitik«

Danmark har lukket for indrejse fra Dubai de næste fem dage, oplyste transportminister Benny Engelbrecht (S) sent torsdag aften. Men det er »useriøst« og »symbolpolitik«, mener rejsebranchen, som savner dokumentation for beslutningen. Ministeren afviser kritikken.

Læs historien her.