Business-update: En af Danmarks rigeste får skudt livgivende kapital i livsværket – men pengemændene er hemmelige

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Martin Møller Nielsen stiftede for mere end 30 år siden Nordic Aviation Capital, der har gjort ham til en af landets rigeste personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update, der giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder denne mandag.

Vi skal omkring et svensk el­bil­fir­ma på vej på bør­sen, en dansk milliardær i kamp for sit livsværk og en ny udvikling på aktiemarkedet. Men vi starter hos Søstrene Grene, der har rystet coronakrisen af sig og jagter rekordresultat.

Søstrene Grene drømmer om dobbelt så mange butikker

Efter en hård periode i første del af covid-19-pandemien med underskud er den danske detailkæde Søstrene Grene atter på ret kurs. Det skriver Finans.

Og ikke bare er man på ret kurs. Faktisk skrues der op for ambitionerne, så der skal åbnes flere end 100 butikker sammen med selskabets partnere de næste tre år, samtidig med at
onlinesalget skal vokse.

Drømmen er at fordoble det nuværende antal af fysiske butikker og nå de 500 butikker rundt om i Europa. Tidshorisonten er dog ikke helt klar, da Finans blot skriver, at selskabet vil have det til at ske inden for en overskuelig fremtid. Pt. har Søstrene Grene tæt på 250 butikker i 15 lande.

Svensk el­bil­fir­ma skal børsen med værdi på 127 milliarder kroner

Elbilselskabet Polestar, der er en udløber af Volvo og har base i Sverige, skal på Nasdaq-børsen i New York til en værdisætning på 20 milliarder dollar, svarende til 127 milliarder kroner. Det skriver Børsen på baggrund af en pressemeddelelse fra Polestar.

Selve noteringen foregår via et såkaldt »Special Purpose Acquisiton Company« (SPAC), som er en virksomhed, der stiftes og børsnoteres udelukkende med planen om at opkøbe en anden virksomhed og dermed foretage en indirekte børsnotering af denne virksomhed. Fremgangsmåden har vundet indpas i USA på det seneste.

I dette tilfælde er SPAC-selskabet ejet af milliardæren Alec Gores og investeringsbanken Guggenheim Partners. Polestar blev stiftet i 2017, og blandt de eksisterende ejere findes Volvo, den kinesiske bilfabrikant og Volvo-ejer Geely samt filmstjernen Leonardo DiCaprio.

Kvin­der­ne strøm­mer til ak­tie­mar­ke­det

De store handelsplatforme bliver nærmest overløbet af kunder. Og det er i langt højere grad end tidligere kvinder, som vil ud og handle med værdipapirer. Det skriver Børsen.

»Cirka 40 procent af de nye kunder er kvinder, det siger noget om, at der er gang i en bred bevægelse,« siger landechef i Nordnet Danmark Anne Buchardt til Børsen med refererer til antallet af nye kvindelige kunder i august.

Siden årsskiftet til 2020 er andelen af kvinder i Nordnets kundekartotek vokset fra 21,1 procent til 30,8 procent Kvindernes aktietop-5 hos Nordnet er Novo Nordisk, Vestas, Ørsted, Bavarian Nordic og SAS, mens mændenes top-5 er Novo Nordisk, Danske Bank, Norwegian, Vestas og SAS.

Milliardær tavs om redning af livsværk

Danske Martin Møller Nielsen, der tidligere har figureret på lister blandt de ti rigeste danskere, har siden coronakrisens start været hård presset og kæmpet for at redde sit livsværk, flykoncernen Nordic Aviation Capital.

Det ser nu ud til at lykkes med en omstrukturering af gælden og ny kapital. Men hvem, der står bag redningen – eller om han selv er med i den – er hemmeligt. Faktisk må Martin Møller Nielsen slet ikke sige det. Det skriver Finans.

»Med hensyn til den igangværende proces omkring NAC er jeg under NDA (fortrolighedserklæring, red.) og har derfor ingen kommentarer,« skriver Martin Møller Nielsen, som hidtil har 26 procent af selskabet, i en mail til Finans.

Til gengæld ved man lidt om, hvem der i hvert fald ikke er med. Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi, der i 2015 købte halvdelen af Nordic Aviation Capital sammen med kapitalfonden EQT, afviste tilbage i marts at skyde flere penge i selskabet.

Her er fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

I sidste uge afviste regeringen et indgreb på boligmarkedet. Men nu vokser udskældt lån

Det er blot seks dage siden, regeringen hældte et indgreb på det glohede boligmarked ned ad brættet. Begrundelsen lød, at boligmarkedet »er i gang med en stabilisering«. Men nu viser nye tal fra Nationalbanken, at de udskældte afdragsfrie lån fortsætter med at vinde markedsandele.

Læs historien her.

Nu skal erhvervsministeren forklare sig om afblæst boligindgreb

SF kalder erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om, hvorfor han har afvist at gribe ind på »det vanvittige boligmarked«. Samtidig kan en ny henstilling fra Det Systemiske Risikoråd om et indgreb være på vej til ministeren.

Læs historien her.

Storkunde kræver forklaring af Politiken-ejet transportselskab: Ingen ansatte chauffører og ingen krav om overenskomst

Skagenfood fortalte 20.000 kunder, at transportvirksomheden DAO, der er ejet af JP/Politikens Hus, havde orden i penalhuset – men sådan var det langt fra. Nu skal DAO stå skoleret for mægtige Salling Group.

Læs historien her.

Jobfesten buldrer afsted – se hvordan det går i din kommune

Der bliver flere job til danskerne, og beskæftigelsen sætter nye rekorder, men udviklingen er meget forskellig i de enkelte kommuner. Blandt andet er luftfarten slet ikke kommet på vingerne endnu.

Læs historien her.

Stigende renter giver danske aktier kursklø: De dårligste i Europa

Det danske eliteindeks, C25, er mandag det dårligste i hele Europa. Årsagen findes i USA, hvor stigende renter har sat gang i nogle store bevægelser på finansmarkedet. Én gruppe danske aktier ryster dog den dårlige stemning af sig.

Læs historien her.