Business-update: Elon Musk overhaler Bezos indenom i kampen om rumfart

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

»For at være helt ærlig, så er Jeff Bezos bare ikke så god til ingeniørarbejde,« har Elon Musk sagt til rumfartseksperten Eric Berger i tech-mediet Ars Technica. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE SKIPPER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til fredagens Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Vi skal forbi to rigmænds kapløb i rummet og besøge argumentet om boligindgreb.

Men først til en god nyhed om Europas økonomi.

EU er på vej ind i et voldsomt opsving

Eurozonen melder om den hurtigste vækst i mere end to årtier for dens virksomheder, som giver håb for økonomerne til et økonomisk opsving på trods af deltavarianten.

Det skriver Financial Times.

»Eurozonen nyder sommeren, da coronarestriktionerne har medvirket til den hurtigste vækst i 21 år,« siger Chris Williamson, cheføkonom hos IHS Markit.

Derimod går det den anden vej for Storbritannien. Britiske virksomheder melder om en langsom vækst på grund af stigende coronasmitte og mangel på efterspørgsel samt arbejdere.

Argument imod et boligindgreb falmer

Boligrenterne falder. Men det betyder også, at argumentet om ikke at foretage et indgreb på boligmarkedet står svagere.

Det skriver Børsen.

For høje renter er med til at lægge en dæmper på boligpriserne, men ligeså har lave renter den omvendte effekt.

»For hvert et rentefald, så gør det gradvist argumentet tyndere om, at højere renter vil tage toppen af boligmarkedet,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Dog ser han ikke, at den seneste udvikling i rentefald nødvendiggør et boligindgreb, men snarere, at man bør se tiden an, da han ser flere tegn på at boligmarkedet er ved at stilne af.

Desuden understreger Jeppe Juul Borre, at renterne gik meget opad ved årsskiftet, så vi stadig er på et mærkbart højere niveau end inden årsskiftet.

Elon Musk er langt foran Jeff Bezos i at tjene penge på raketter

Hvis det står til rumfartseksperten Eric Berger fra tech-mediet Ars Technica har Elon Musk en fremtid inden for rumfart. Mens går Jeff Bezos rumselskab Blue Origins en usikker fremtid i møde.

Det skriver Finans.

Selvom de to rigmænds rumselskaber blev grundlagt samtidig, har Elon Musks SpaceX arbejdet med nogle solide resultater. Derimod har Blue Orginis stået stille.

SpaceX har fast rute til Den Internationale Rumstation med gods og astronauter. De ligger inde med verdens kraftigste raket og er i gang med at udvikle en endnu større. De er med til at give hele jorden internetforbindelse fra rummet. Og har oveni fået en kontrakt med NASA om finansiering af den videre udvikling af teknologien til at kunne flyve mennesker til månen.

Mens har Jeff Bezos for nylig siddet som den første passager i en Blue Origin raket.

Eric Berger peger på, at Jeff Bezos nok skal satse sine penge på rumturisme, men selv der, er løbet måske kørt. For det er begrænset hvor mange, der vil være rumturister.

Fem skarpe bud på historier fra Berlingske Business:

1. Aktivisterne, der kuppede sygeplejerskernes forhandlinger: »Vi har lagt planer – masser af planer«

En græsrodsbevægelse har kapret sygeplejerskernes dagsorden. De var medvirkende årsag til, at overenskomstforslaget blev forkastet, og de kan blive en sand hovedpine for både fagbosser og politikere, for de har ikke tænkt sig at stoppe her, hvis de ikke ser de resultater, de kræver. Berlingske har mødt de to forkvinder i Foreningen af Danske Sygeplejersker.

Læs Emil Bo Rasks historie her.

2. Dansk klenodie solgt til amerikansk virksomhed i milliardhandel: »Nu skaber vi en unik spiller på verdensplan«

Den mere end 200 år gamle virksomhed Jacob Holm & Sønner er blevet solgt til amerikanske Glatfelter i en handel til knap to milliarder kroner.

Læs Sebastian Perssons historie her.

3. Her er slangerne i drivhusparadiset – bør spanske tomater give dårlig smag i munden?

Drivhusområdet i sydspanske Almería er ikke længere grøntsagsavlens svar på det vilde vesten. Men hvor langt er man kommet med at løse problemerne? Kan krævende og bæredygtighedsbevidste forbrugere i Danmark med »grøn« samvittighed sætte tænderne i Almerías tomater? Berlingske har spurgt eksperter og aktivister – meningerne er delte.

Læs Martin Tønners historie her.

4. Danske Banks topchef tror stadig på afgørende målsætning: »Selvfølgelig er der nogle udfordringer, som vi tager os af«

Danske Bank havde i årets andet kvartal et overskud på 2,8 milliarder kroner. Selvom egenkapitalforrentningen er forbedret, er der stadig lang vej til bankens målsætning i 2023. Administrerende direktør Carsten Egeriis mener, at banken er på rette vej.

Læs Sebastian Perssons historie her.

5. Han smadrede sit liv i jagten på succes og rigdom: »I dag er jeg super taknemmelig for det«

52-årige Lars Juhl havde kæmpe succes og tjente millioner i shippingbranchen, men endte med at knokle sig til et hjertestop. Han valgte at være åben om sin historie og hjælper nu andre mennesker med ikke at begå de samme fejl.

Læs Nicolaj Vorres historie her.

Rigtig god weekend!